Hypotheekrente ontwikkeling in 2010

Aan het begin van het nieuwe jaar (2010) waagden we ons voorzichtig aan een voorspelling van de hypotheekrente. Vandaag, 4 maanden later, blikken we even terug, en beschouwen we de huidige rentestanden.

Update: Hypotheekrente verwachting

Rente 10 jaar vast

We kijken eerst naar de belangrijkste langlopende rentevastperiode, de 10 jaars rente. Als we even terugkijken naar onze hypotheekrente verwachting voor 2010, zien we dat Rabobank een stijging tot 0,4% verwachtte, terwijl De Hypotheker een gelijkblijvende rente verwachte.

Top 10 actuele hypotheekrente

We kijken naar de actuele top 10 van de huidige rentevastperiode van 10 jaar, en pikken er per hypotheekverstrekker een belangrijk hypotheekproduct uit.

Hypotheekrente 10 jaar vast

ABN AMRO

De budgethypotheek van ABN AMRO toont vanaf zijn intrede in november 2009 een daling met een half procent tot 4.65%.

Hypotheekrente ABN-AMRO 10 jaar vast

Aegon Bank

AEGON Bank met zijn levenhypotheek laat ook al geruime tijd een mooie daling zien. Ten opzichte van het begin van 2010 daalde de rente met 0.3% tot 4.75%.

Hypotheekrente Aegon Bank 10 jaar vast

BLG Hypotheken

Ook BLG Hypotheken laat een lineaire daling van de 10-jarige hypotheekrente zien. BLG gaat net zoals Reaal van 5.45% naar 4.70%

Hypotheekrente BLG 10 jaar vast

BNP Paribas

Voor nieuwkomer BNP Paribas kijken we naar de 10 jaars vaste aflossingsvrije hypotheek. Over een jaar gezien is de trend dalend, met telkens een zeer kleine, tijdelijke stijging. Het resultaat ten opzichte van begin 2010 is een rentedaling van 0.25% tot 4.75%.
Hypotheekrente BNP Paribas 10 jaar vast

Delta Lloyd

Ook de rente voor de annuiteitenhypotheek van Delta Lloyd daalt. Zeker sinds de jaarwisseling is een duidelijke dalende trend te zien. 0.25% naar beneden tot 4.75%.
Hypotheekrente Delta Lloyd 10 jaar vast

DirektBank

In tegenstelling tot de andere besproken rente-ontwikkelingen laat de aflossingsvrije hypotheek van Direktbank een heel andere curve zien. Van mei tot juli 2009 steeg de vaste rente flink (van 5.01% tot 5.60%). Nadien daalde het rentepercentage tot uiteindelijk 4.85%.
Hypotheekrente DirektBank 10 jaar vast

Hypotrust

De annuïteitenhypotheek van Hypotrust geeft een gelijkaardige curve als die van Direktbank. Belangrijke stijging in de periode rond juni 2009, met een daling tot aan begin 2010. Daarna blijft de rente vrijwel gelijk.
Hypotheekrente Hypotrust 10 jaar vast

ING Bank

Grootbank ING Bank laat met de annuïteitenhypotheek een golvende curve zien, met over de tijdspanne van 1 jaar 2 stijgingen. Net als alle andere rente grafieken gaan de rentestanden voor ING in 2010 ook naar beneden. Met een daling van 0.35% komen ze momenteel op 4.85% uit.
Hypotheekrente ING 10 jaar vast

Reaal Verzekeringen

REAAL Verzekeringen laat een mooie, vrij constante daling zien in zijn 10 jaars rente. Komende van 5.45% rente naar een mooie 4.70%. De laatste maand ging er nog 0.2% af, waardoor Reaal (buiten beide plafondrentes van WestlandUtrecht en SNS Bank) de scherpste rente heeft.
Hypotheekrente Reaal Verzekeringen 10 jaar vast

WestlandUtrecht

De absoluut grootste daling in hypotheekrente voor 10 jaar vast komt van WestlandUtrecht. Uiteindelijk eindigt WestlandUtrecht 10 jaar vast op een percentage van 5.15, wat ten opzichte van de rest nog aan de hoge kant is.
Hypotheekrente WestlandUtrecht 10 jaar vast

Conclusie ontwikkeling vaste rente

Wanneer we kijken naar de ontwikkeling van de vaste rente (en meer specifiek de 10 jaars rente), stellen we vast dat de algemene trend dalend is. Alle hypotheekproducten die we in dit artikel bespraken laten in het nieuwe jaar een daling zien. De hypotheekrente voorspelling door Rabobank en Hypotrust lijken dus voorlopig niet uit te komen. En gelukkig maar.

Ons advies: Door de huidige lage rentes en de reeds gedaalde huizenprijzen is dit nog steeds een ideale tijd om een woning te kopen. Denkt u er zelf aan een eerste woning of nieuwe woning te kopen? Vraag vandaag nog uw laagste hypotheekrente aan. Wij zetten deze voor u vast.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.