Hypotheekrente stijgt in april

Sinds het uitbreken van de bankencrisis is de basisrente (Euribor) gedaald tot het historisch lage niveau van 1 procent. Dit is de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Voor het uitbreken van de crisis schommelde de basisrente nog rond de 4%. Om erger te voorkomen en de financiële markten te ondersteunen, bracht de ECB de rente terug naar 1 procent. Door de verlaging kunnen banken goedkoop geld lenen bij de ECB. Consumenten en bedrijven kunnen op hun beurt weer goedkoper geld lenen bij de bank. Het resultaat: er wordt meer uitgegeven, en de algemene economie wordt gestimuleerd.

Hypotheekrente stijgt

Het staat nog niet vast dat de basisrente in april wordt verhoogd. Toch lijkt het een voldongen feit, aangezien de ECB met een vooraankondiging de markt voorbereidt. Een renteverhoging zal de economische groei afremmen doordat geld lenen duurder wordt.

Deze maatregel neemt de ECB om de inflatie tegen te gaan. Producten en diensten zijn flink duurder geworden doordat ook grondstoffen als olie, graan en andere voedselbronnen duurder werden. Door de onrust in Noord-Afrika is de olieprijs de laatste weken flink gestegen. Hierdoor betalen automobilisten de hoofdprijs aan de pomp. Door de stijgende prijzen neemt de waarde van het geld af. Door de basisrente te verhogen, wordt de geldwaarde kunstmatig verhoogd.

Spaarrente en korte hypotheekrente omhoog

Als de ECB de renteverhoging doorvoert, zal op termijn de spaarrente en de rente op leningen met een korte rentevastperiode stijgen. Banken betalen zelf meer rentekosten bij het lenen van de ECB. Dit wordt doorgerekend aan de klant. Anderzijds stijgt ook de spaarrente, omdat het voor een bank interessanter wordt geld te vergaren bij particulieren. Een verhoging van de basisrente heeft slechts een beperkt gevolg voor hypotheken met een lange rentevaste termijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.