Block title
Block content
Hypotheekrente verwachting 2016
  Door: roel 120300 keer gelezen
Gaat de hypotheekrente dit jaar stijgen? We geven onze hypotheekrente verwachting 2016 op basis van actuele marktontwikkelingen.

Update: Hypotheekrente verwachting voor 2017

In 2016 heeft de laagste hypotheekrente een historisch laag punt bereikt van 0.70%. Blijven de tarieven ook de rest van het jaar laag? Voor we onze hypotheekrente verwachting geven wijzen we u graag op het volgende:

Waarom is de hypotheekrente laag?

Voor een goede hypotheekrente verwachting is inzicht nodig in de huidige lage rentestand. Deze wordt veroorzaakt door de lage inflatie en bijbehorende lage marktrentes.

Lage inflatie

De lage hypotheekrente hebben we ‘te danken’ aan de beperkte economische groei in de Eurozone. Dit komt onder andere tot uiting in de lage inflatie (algehele prijsstijging).

In een poging de bestedingen aan te jagen maakt de Europese Centrale Bank (ECB) lenen goedkoop en sparen onaantrekkelijk. Daarnaast pompt de ECB miljarden in de economie door leningen van financiële instellingen op te kopen. Banken kunnen zo goedkoop aan geld komen om uit te lenen. De lage rente geldt voor alle vormen van geld lenen: ook een consumptief krediet.

Lage marktrentes

De maatregelen van de centrale bank werken drukkend op de marktrentes, welke weer een graadmeter zijn voor de hypotheekrente.

De geldmarktrente (Euribor rente) is een belangrijke graadmeter voor de korte rentevastperiodes tot 1 jaar vast.

Variabele hypotheekrente laatste 12 maanden

De kapitaalmarktrente (o.a. 10 jaars Nederlandse staatsrente) is een belangrijke graadmeter voor de lange rentevastperiodes, bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast.

10 jaars hypotheekrente laatste 12 maanden

Hypotheekrente ontwikkeling

De lage marktrentes vormen de basis voor de lage hypotheekrente op dit moment. Het laagste tarief in de markt is op dit moment 0.70%. De laatste maanden zijn vooral de lange hypotheekrente gedaald, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor om de hypotheekrente lang vast te zetten (verstandig?).

We hebben niet alleen te maken met een dalende trend, de renteverlagingen volgen elkaar ook in snel tempo op. Dit komt onder andere door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De traditionele banken krijgen concurrentie van nieuwe investeerders en prijsvechters die met een lage hypotheekrente snel marktaandeel winnen.

In de media is veel aandacht voor de lage historisch hypotheekrente. Veel huisbezitters willen hiervan profiteren. In 2016 zijn de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen gegroeid, onder andere nu meer banken rentemiddeling gaan aanbieden, waaronder sinds juli ABN AMRO en Rabobank. Dit voert de druk op geldverstrekkers op.

Hypotheekrente verwachting 2016

Het lukt de centrale bank echter niet om de inflatie-doelstelling van bijna 2% te halen. Nadat in maart de belangrijkste beleidsrente is verlaagd en het opkoopprogramma geïntensiveerd, heeft de ECB geen extra maatregelen genomen. Begin december is besloten om het opgkoopprogramma te verlengen tot eind 2017, hetzij in afgezwakte vorm

Sinds oktober is er reden voor optimisme. De Britse economie groeit onverwacht sterk, ondanks de onzekerheid rondom een 'Brexit'. eind 2016 wachten nog een aantal belangrijke beslissingen. Gaat de FED de Amerikaanse beleidsrentes verhogen en wat beslist de ECB in december? Beleggers anticiperen hier op.

Als gevolg hiervan is de rente op staatsobligaties gestegen. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Een aantal geldverstrekkers heeft onlangs de hypotheekrente verhoogd, waaronder Centraal Beheer, Hypotrust en Woonfonds. Recent volgde ook Rabobank met een renteverhoging.

Tegelijkertijd verlagen nog altijd geldverstrekkers hun tarieven. Ook tegenvallende groeicijfers kunnen de eerste positieve signalen direct teniet doen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden op het huidige lage niveau. De lange hypotheekrente, vanaf 10 jaar vast, stijgt mogelijk licht. Dit maakt het extra interessant om de komende maanden de hypotheekrente te volgen.

Tip: abonneer u op onze Rentemail en mis geen rentewijziging.

Renteverwachting lange termijn

Voor de renteverwachting voor de lange termijn kijken we als eerste naar de Europese Centrale Bank. De ECB zal het ruime monetaire beleid voortzetten tot eind 2017. Dit zal ook in 2017 de hypotheekrentes blijven drukken. Wel is het opkoopprogramma afgezwakt van 80 naar 60 miljars per maand.

Ondertussen komt er steeds meer kritiek op ‘de geldpers’ van de centrale bank. De spaartegoeden en pensioenen staan erdoor onder druk en echte hervormingen blijven uit. Ook is er twijfel over de effectiviteit van het huidige beleid van de ECB. De mogelijkheden van de centrale bank om de economie te stimuleren raken uitgeput. We verwachten daarom dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is.

Pas wanneer beleggers voldoende vertrouwen hebben, zullen de marktrentes en (op termijn) de hypotheekrentes gaan stijgen. Veel hangt af van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Bij een stijgende inflatie zullen beleggers een hogere rentevergoeding eisen. Ook een mogelijke renteverhoging van de Fed eind dit jaar zal op termijn ook de hypotheekrente opstuwen, als eerste de lange hypotheekrente.

Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.

Dossier: hypotheek in 2016Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Zeer nuttige informatie nu ik overweeg mijn hypotheek te gaan oversluiten.

29 februari (volgende maand loopt mijn rentevaste periode af)
Voorstel van mijn bank is 2.4 % voor de volgende 5 jaar.

Beste heer van Essen. Dit is een mooi moment om eens rond te kijken in de markt of een andere geldverstrekker een lagere hypotheekrente biedt. We helpen u hier graag bij. U kunt bij ons vrijblijvend een hypotheekvergelijking aanvragen (https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/hypotheekvergelijking). We zoeken dan de laagste hypotheekrente voor u. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Toevallig op deze site terecht gekomen omdat over niet al te lange tijd de hypotheek afloopt. Door deze site goed te lezen begin gemaakt met oversluiten. Rente historisch laag! Ahhh... jammer, boeterente! Maar inmiddels er achter gekomen dat de rente voorlopig niet zal stijgen maar eerder nóg lager wordt. Dus nog maar even afgewacht met oversluiten. Kan ik alsnog doen als de rente tóch stijgt. Maar hoe langer ik wacht, des te lager de boete. Kijk, dat compenseert e.e.a. weer een stuk! Daarbij komt dat de taxatie van ons huis toch een stukje hoger uitviel dan verwacht, zeker in vergelijking met andere huizen in de buurt. En da's ook wel leuk om te horen!
Goede site met heldere info!

Boeterente is een beetje onzin. Jaren teveel betalen.....is hetzelfde. Een boeterente heb je snel terug verdient.

Onze rentevaste periode is eind juni afgelopen. Het aanbod van Argenta is gelijk aan de rente die op deze site wordt vermeld.

Zou fijn zijn als ING met 20jaar rentevast onder de 3% komt.

Super goede site - ik behoef nu internet niet meer af te struinen voor informatie - het eerst wat ik altijd bekijk in mijn e-mail is deze site !

Onze rente vaste periode loopt eind mei a.s. af.
Mijn man gaat dan met pensioen,wij hebben een flinke
overwaarde +.huurinkomsten en mijn man blijft nog werkzaam in ons bedrijf waar ik ook werkzaam ben.
Daar wordt allemaal niet naar gekeken en betalen gewoon de "hoofdprijs" 3.10% rente .
Misschien een tip ???

Erg nuttige info ik heb in 2008 een appartement gekocht 10 jaar vast voor een rente van 5.4 % pfff gelukkig heb ik nu mijn huisje verkocht helaas met stukje rest schuld. Van de week hebben wij een hoekhuis onder voorbehoud gekocht uit de verhuur van portaal voor 146000 en een rente bij de rabo bank van 2.7 20 jaar vast. Dit klinkt toch als muziek in de oren! Of de rente nu waarschijnlijk nog zal zakken betwijfel ik plus moet je niet vergeten als je huis koopt dat markt aan trekt en dat je over 1 a 2 jaar meer eigen geld moet hebben bij het afsluiten van een hypotheek. Dus mijn keuze is nu 20 jaar vast voor rente van 2,7 %misschien we iets hoger dan andere hypotheek verstrekker maar goeie Nederlandse bank is ook wel wat waard.

Goede avond,

Vreemd deze 2,7 % van harte gegund hoor.
Momenteel is de rente 2,8 % bij de RABO in Arnhem voor 15 jaar.

Groet Gerrit Willemsen

Complimenten voor je site. Heb ergens gelezen, dat in juni of juli de EU zal besluiten de boeterente bij hypotheekoversluiting te verlagen, Weet je hier iets van? Groetjes Ed.

Beste heer Middelkoop, bedankt voor uw bericht. Dat de EU de boeterente gaat verlagen is kort door de bocht. Deze zomer wordt de Europese hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive) ingevoerd. Daarin is onder andere besloten dat de 'boeterente niet het financiële nadeel van de kredietgever mag overschrijden'. Voor een aantal geldverstrekkers betekent dit dat de boeterente lager uitvalt. Hier leest u er meer over: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/2016/nieuwe-hypotheekregels-uit-europa. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

naar mijn mening vraagt de ING nog veel teveel rente
MVG b.j

Mijn vraag is of de hypotheek rente nog iets gaat dalen

Ik hoop dat ABN Amro de rente voor 30 jaar een keer laat zakken, staat nog steeds behoorlijk hoog daar! oversluiten doe je niet zomaar kost vaak ook veel geld.

Mijn hypotheekrente loopt 31 oktober af. Kreeg gisteren een aanbieding van de Rabobank in de bus. 5 jaar geleden verlengd voor een rente van 4,3%. Nu een aanbieding 1 jaar 1,6%, 3 jaar 1,7% en voor 5 jaar 1,8%. Daar ben ik zeer content mee en ga voor de 5 jaar. Het kan natuurlijk nog verder zaken, maar van 4,3% naar 1,8% voelt voor mij goed.

Ik wil oversluiten maar kan nu veel minder lenen (ben 10 jaar zzp er )