Hypotheekrente verwachting 2016

Gaat de hypotheekrente dit jaar stijgen? We geven onze hypotheekrente verwachting 2016 op basis van actuele marktontwikkelingen.

Update: Hypotheekrente verwachting voor 2022

In 2016 heeft de laagste hypotheekrente een historisch laag punt bereikt van [custom:rente1]%. Blijven de tarieven ook de rest van het jaar laag? Voor we onze hypotheekrente verwachting geven wijzen we u graag op het volgende:

Waarom is de hypotheekrente laag?

Voor een goede hypotheekrente verwachting is inzicht nodig in de huidige lage rentestand. Deze wordt veroorzaakt door de lage inflatie en bijbehorende lage marktrentes.

Lage inflatie

De lage hypotheekrente hebben we ‘te danken’ aan de beperkte economische groei in de Eurozone. Dit komt onder andere tot uiting in de lage inflatie (algehele prijsstijging).

In een poging de bestedingen aan te jagen maakt de Europese Centrale Bank (ECB) lenen goedkoop en sparen onaantrekkelijk. Daarnaast pompt de ECB miljarden in de economie door leningen van financiële instellingen op te kopen. Banken kunnen zo goedkoop aan geld komen om uit te lenen. De lage rente geldt voor alle vormen van geld lenen: ook een consumptief krediet.

Lage marktrentes

De maatregelen van de centrale bank werken drukkend op de marktrentes, welke weer een graadmeter zijn voor de hypotheekrente.

De geldmarktrente (Euribor rente) is een belangrijke graadmeter voor de korte rentevaste periodes tot 1 jaar vast.

Variabele hypotheekrente laatste 12 maanden

De kapitaalmarktrente (o.a. 10 jaars Nederlandse staatsrente) is een belangrijke graadmeter voor de lange rentevaste periodes, bijvoorbeeld de hypotheekrente 10 jaar vast.

10 jaars hypotheekrente laatste 12 maanden

Hypotheekrente ontwikkeling

De lage marktrentes vormen de basis voor de lage hypotheekrente op dit moment. Het laagste tarief in de markt is op dit moment [custom:rente1]%. De laatste maanden zijn vooral de lange hypotheekrente gedaald, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Steeds meer Nederlanders kiezen er dan ook voor om de hypotheekrente lang vast te zetten (verstandig?).

We hebben niet alleen te maken met een dalende trend, de renteverlagingen volgen elkaar ook in snel tempo op. Dit komt onder andere door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. De traditionele banken krijgen concurrentie van nieuwe investeerders en prijsvechters die met een lage hypotheekrente snel marktaandeel winnen.

In de media is veel aandacht voor de lage historisch hypotheekrente. Veel huisbezitters willen hiervan profiteren. In 2016 zijn de mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen gegroeid, onder andere nu meer banken rentemiddeling gaan aanbieden, waaronder sinds juli ABN AMRO en Rabobank. Dit voert de druk op geldverstrekkers op.

Hypotheekrente verwachting 2016

Het lukt de centrale bank echter niet om de inflatie-doelstelling van bijna 2% te halen. Nadat in maart de belangrijkste beleidsrente is verlaagd en het opkoopprogramma geïntensiveerd, heeft de ECB geen extra maatregelen genomen. Begin december is besloten om het opgkoopprogramma te verlengen tot eind 2017, hetzij in afgezwakte vorm

Sinds oktober is er reden voor optimisme. De Britse economie groeit onverwacht sterk, ondanks de onzekerheid rondom een ‘Brexit’. eind 2016 wachten nog een aantal belangrijke beslissingen. Gaat de FED de Amerikaanse beleidsrentes verhogen en wat beslist de ECB in december? Beleggers anticiperen hier op.

Als gevolg hiervan is de rente op staatsobligaties gestegen. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Een aantal geldverstrekkers heeft onlangs de hypotheekrente verhoogd, waaronder Centraal Beheer, Hypotrust en Woonfonds. Recent volgde ook Rabobank met een renteverhoging.

Tegelijkertijd verlagen nog altijd geldverstrekkers hun tarieven. Ook tegenvallende groeicijfers kunnen de eerste positieve signalen direct teniet doen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden op het huidige lage niveau. De lange hypotheekrente, vanaf 10 jaar vast, stijgt mogelijk licht. Dit maakt het extra interessant om de komende maanden de hypotheekrente te volgen.

Renteverwachting lange termijn

Voor de renteverwachting voor de lange termijn kijken we als eerste naar de Europese Centrale Bank. De ECB zal het ruime monetaire beleid voortzetten tot eind 2017. Dit zal ook in 2017 de hypotheekrentes blijven drukken. Wel is het opkoopprogramma afgezwakt van 80 naar 60 miljars per maand.

Ondertussen komt er steeds meer kritiek op ‘de geldpers’ van de centrale bank. De spaartegoeden en pensioenen staan erdoor onder druk en echte hervormingen blijven uit. Ook is er twijfel over de effectiviteit van het huidige beleid van de ECB. De mogelijkheden van de centrale bank om de economie te stimuleren raken uitgeput. We verwachten daarom dat de bodem van de hypotheekrente bereikt is.

Pas wanneer beleggers voldoende vertrouwen hebben, zullen de marktrentes en (op termijn) de hypotheekrentes gaan stijgen. Veel hangt af van de ontwikkeling van de wereldeconomie. Bij een stijgende inflatie zullen beleggers een hogere rentevergoeding eisen. Ook een mogelijke renteverhoging van de Fed eind dit jaar zal op termijn ook de hypotheekrente opstuwen, als eerste de lange hypotheekrente.

Bekijk ook de historische renteontwikkeling met interessante grafieken.

Dossier: hypotheek in 2016

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

16 gedachten over “Hypotheekrente verwachting 2016”

 1. Onze rentevaste periode is eind juni afgelopen. Het aanbod van Argenta is gelijk aan de rente die op deze site wordt vermeld.

  Beantwoorden
 2. Super goede site – ik behoef nu internet niet meer af te struinen voor informatie – het eerst wat ik altijd bekijk in mijn e-mail is deze site !

  Beantwoorden
 3. Onze rente vaste periode loopt eind mei a.s. af.
  Mijn man gaat dan met pensioen,wij hebben een flinke
  overwaarde +.huurinkomsten en mijn man blijft nog werkzaam in ons bedrijf waar ik ook werkzaam ben.
  Daar wordt allemaal niet naar gekeken en betalen gewoon de “hoofdprijs” 3.10% rente .
  Misschien een tip ???

  Beantwoorden
 4. Erg nuttige info ik heb in 2008 een appartement gekocht 10 jaar vast voor een rente van 5.4 % pfff gelukkig heb ik nu mijn huisje verkocht helaas met stukje rest schuld. Van de week hebben wij een hoekhuis onder voorbehoud gekocht uit de verhuur van portaal voor 146000 en een rente bij de rabo bank van 2.7 20 jaar vast. Dit klinkt toch als muziek in de oren! Of de rente nu waarschijnlijk nog zal zakken betwijfel ik plus moet je niet vergeten als je huis koopt dat markt aan trekt en dat je over 1 a 2 jaar meer eigen geld moet hebben bij het afsluiten van een hypotheek. Dus mijn keuze is nu 20 jaar vast voor rente van 2,7 %misschien we iets hoger dan andere hypotheek verstrekker maar goeie Nederlandse bank is ook wel wat waard.

  Beantwoorden
 5. Complimenten voor je site. Heb ergens gelezen, dat in juni of juli de EU zal besluiten de boeterente bij hypotheekoversluiting te verlagen, Weet je hier iets van? Groetjes Ed.

  Beantwoorden
  • Goede avond,

   Vreemd deze 2,7 % van harte gegund hoor.
   Momenteel is de rente 2,8 % bij de RABO in Arnhem voor 15 jaar.

   Groet Gerrit Willemsen

   Beantwoorden
 6. Ik hoop dat ABN Amro de rente voor 30 jaar een keer laat zakken, staat nog steeds behoorlijk hoog daar! oversluiten doe je niet zomaar kost vaak ook veel geld.

  Beantwoorden
 7. Mijn hypotheekrente loopt 31 oktober af. Kreeg gisteren een aanbieding van de Rabobank in de bus. 5 jaar geleden verlengd voor een rente van 4,3%. Nu een aanbieding 1 jaar 1,6%, 3 jaar 1,7% en voor 5 jaar 1,8%. Daar ben ik zeer content mee en ga voor de 5 jaar. Het kan natuurlijk nog verder zaken, maar van 4,3% naar 1,8% voelt voor mij goed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024