Hypotheekrenteaftrek in 2012

De hypotheekrenteaftrek staat volop in de belangstelling. De laatste maanden van 2011 is de discussie over dit belastingvoordeel aangewakkerd. Dit zorgt voor veel onzekerheid bij huizenkopers en huizenbezitters. Hypotheek-rentetarieven.nl zet voor u de feiten op een rijtje.

Update: Eindelijk duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek. Lees de gevolgen van het regeerakkoord voor uw hypotheek.

Volg de discussie

Hypotheek-rentetarieven.nl zet voor u de belangrijkste ontwikkelingen rondom de hypotheekrenteaftrek op een rijtje. Door middel van updates informeren we u onder anderen over de standpunten van politici en partijen, onderzoeken en maatregelen. Zo blijft u op de hoogte van het laatste nieuws.

Hypotheekrenteaftrek berekenen? Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Onzekerheid

Ondanks de beloftes en maatregelen van het kabinet zorgt de discussie over de hypotheekrenteaftrek voor veel onzekerheid bij huizenbezitters en huizenkopers. Deze onzekerheid is negatief voor de huizenmarkt en de economie. Onzekerheid leidt namelijk tot terughoudendheid voor het kopen van een huis. Interessant is dat zowel de voorstanders als de tegenstanders van de hypotheekrenteaftrek het hiermee eens zijn.

Waar gaat de discussie over?

Om u een inzicht te bieden in de discussie rondom de hypotheekrenteaftrek zet Hypotheek-rentetarieven de argumenten van de voor- en tegenstanders op een rijtje.

Weg met de hypotheekrenteaftrek!

Verschillende personen hebben de afgelopen maand gepleit voor het beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Zij vinden dat de hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm onhoudbaar is. Zij noemen hiervoor de volgende argumenten:

  • De hypotheekrenteaftrek kost te veel.
    De regering doet haar best om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek zou een flinke kostenbesparing opleveren en daarmee een noodzakelijke bezuinigingsmaatregel zijn.
  • De hypotheekrenteaftrek is achterhaald.
    De hypotheekrenteaftrek moet het eigen woningbezit stimuleren. De aftrek zorgt er echter ook voor dat de huizenprijs kunstmatig hoog blijft. Nu de banken strengere hypotheekregels hanteren schiet de hypotheekrenteaftrek haar doel voorbij.
  • De hypotheekrenteaftrek is risicovol.
    De hypotheekrenteaftrek stimuleert de huizenkoper om een hoge hypotheekschuld aan te gaan en niets af te lossen. Zo kan optimaal geprofiteerd worden van dit belastingvoordeel. Dit is risicovol vanwege de kans op een restschuld. Een hoge schuld is eveneens risicovol voor de economie van Nederland.

Blijf van de hypotheekrenteaftrek af!

De kritiek op de hypotheekrenteaftrek is niet onomstreden. Een meerderheid van de kiezers en verschillende belangenorganisaties zijn fel tegenstander van het wijzigen van de hypotheekrenteaftrek. Zij willen dat de hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm blijft bestaan. Deze groep noemt hiervoor de volgende argumenten.

  • De regels niet tijdens het spel veranderen.
    Veel huizenbezitters hebben hun beslissingen voor het huis en de hypotheek mede gebaseerd op de hypotheekrenteaftrek. Mogelijk voldoen deze hypotheken niet meer na wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek. Het is niet eerlijk om tijdens het spel de regels te veranderen.
  • Lastenverzwaring.
    Het beperken van de hypotheekrenteaftrekaftrek betekent een flinke lastenverzwaring voor de huizenbezitter. Een verzwaring van de maandlasten is voor elke huizenbezitter vervelend maar voor sommigen zelfs problematisch. Sommige huizenbezitters zullen bij een wijziging van de hypotheekrenteaftrek hun maandlasten niet meer kunnen betalen.
  • Behoefte aan rust.
    Het gaat slecht op de woningmarkt. De verkoop van woningen daalt en daarmee ook de huizenprijs. De woningmarkt drijft op vertrouwen en door onrust rondom de hypotheekrenteaftrek daalt dit vertrouwen. De kans bestaat dat consumenten het kopen van een nieuwe woning uitstellen en dit is funest voor de woningmarkt.
  • Oplossing ligt bij de banken.
    De oplossing van de te hoge hypotheekschuld ligt bij de banken en niet bij de huizenbezitters. De banken hebben al maatregelen genomen door strengere hypotheekregels in te voeren. Met de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) kan een lager maximaal hypotheekbedrag geleend worden en mag de hypotheek voor maximaal 50% aflossingsvrij zijn. Daarbij, door meer maatwerk te leveren bij het verstrekken van hypotheken kunnen de banken de woningmarkt stimuleren.
  • Totale hypotheekschuld is overdreven.
    De Nederlandse economie komt niet in gevaar door een hoge hypotheekschuld. Nederlanders hebben namelijk een flinke spaarpot opgebouwd met spaarproducten en de overwaarde van huizen. Juist de discussie over de hypotheekrenteaftrek is een gevaar voor de economie. Door deze discussie bestaat de kans dat de huizenprijs verder daalt en daarmee ook de overwaarde.

In 2012 nog profiteren van de oude hypotheekvoorwaarden?

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.