Hypotheken met lange rentevastperiode worden duurder

Autoriteit Financiële Markten

De AFM (Autoriteit Financiele Markten) hamert op veiligheid: zij wilt graag dat de banken minder risico lopen bij het verstrekken van hypotheken. De AFM beslist dat de consumenten een pak minder mogen lenen en dat het geleende bedrag voor een groot deel in 30 jaar afgelost dient te zijn. Veiligheid is dus het belangrijkst.

Niet alleen de AFM, maar ook de Nederlandsche Bank en de ministeries maken nieuwe regels op voor consumenten, alsook voor banken en overheden.

Minder risico’s

Ook elders in Europa wil men dat de banken minder risicos nemen. Onder andere de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie stellen regels op. Door deze regels moeten hypotheken met een langere looptijd met langlopende middelen worden gefinancierd.

De consument gaat een steeds groter wordende kloof gewaarworden tussen de prijs van een hypotheekrente met lange rentevaste periode en de prijs van een hypotheek met een variabele rente. De banken gaan de consumenten steeds meer motiveren om risicovollere hypotheken af te sluiten. AFM tracht dit nu te voorkomen door hun nieuwe regels.

Gedragscode

Zelf beschikken de banken over een gedragscode, waarin steeds meer punten worden toegevoegd over het verstrekken van hypotheken. Het wordt stilaan tijd voor een oplossing voor het op gang helpen van de woningmarkt, in plaats van het opstellen van regels, die de problemen rond de woningmarkt slechts vergroten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.