Kosten en voorwaarden NHG-hypotheek in 2019

De kosten en voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2019 zijn bekend. Meer mensen komen in aanmerking voor NHG en de garantie wordt iets goedkoper.

NHG-grens in 2019 verder omhoog

De kostengrens voor een NHG-hypotheek is opnieuw verhoogd. In 2019 kunt u een hypotheek met NHG afsluiten voor een huis tot 290.000 euro. Vorig jaar was dit nog 265.000. Neemt u energiebesparende maatregelen dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek 307.400 euro.

De NHG-grens is sinds een aantal jaren gekoppeld aan de huizenprijs. Zo moet de garantie toegankelijk blijven, ook nu de huizenprijzen sterk stijgen. Wie binnen de kostengrens blijft kan dus een NHG-hypotheek afsluiten.

De beste hypotheek (met of zonder NHG)?Start hier uw hypotheekvergelijking >

Hypotheeknormen onder NHG

De verstrekkingsnormen voor een hypotheek met en zonder NHG zijn gelijk. Over de maximale hypotheek in 2019 is inmiddels het volgende bekend:

 • Net als vorig jaar, kunt u in 2019 niet meer lenen dan de woningwaarde.
 • Bij energiebesparende maatregelen mag de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde verhoogd worden tot 106%
 • Ook het tweede inkomen dat meetelt voor de hypotheek blijft gelijk, namelijk 70%.
 • De maximale hypotheek voor de laagste inkomens stijgt licht.

Bereken hier uw maximale hypotheek.

Premie Nationale Hypotheek Garantie iets omlaag

Om onder de Nationale Hypotheek Garantie te vallen, betaalt u eenmalig een borgtochtprovisie. Dit was lange tijd 1% van de hypotheeksom. In 2019 daalt deze NHG-premie naar 0,9%. Daarmee is een NHG-hypotheek iets goedkoper geworden, namelijk maximaal € 2.610,-.

De borgtochtprovisie voor NHG is, net als de overige aansluitkosten, eenmalig aftrekbaar van de belasting.

Het Waarborgfonds Eigen Woning geeft aan dat premieverlaging een tussenstap is. De stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie is nog aan het berekenen wat een NHG-hypotheek in de toekomst gaat kosten. Het Waarborgfonds krijgt kritiek omdat het garantiekapitaal op recordhoogte staat terwijl steeds minder wordt uitgekeerd.

Wel of geen NHG-hypotheek

Met een NHG-hypotheek kiest u voor meer zekerheid. De garantie biedt namelijk hulp betalingsproblemen en kan bij verkoop met verlies, onder voorwaarden, de restschuld kwijtschelden. Op de huidige oververhitte huizenmarkt is dit geen overbodige luxe.

Een andere reden om voor een NHG-hypotheek te kiezen is de rentekorting. Afhankelijk van de geldverstrekker, kan dit tot 0,6% hypotheekrente schelen. Vergelijk hier de rente met en zonder NHG. Het kan even duren voordat je de NHG-premie hebt terugverdiend met de rentekorting. Uit dit rekenvoorbeeld blijkt dat een NHG-hypotheek daarom niet voor iedereen interessant is.

De Nationale Hypotheek Garantie helpt ook doelgroepen die lastig een hypotheek kunnen krijgen, zoals ouderen en ondernemers. Door de garantie zijn banken eerder bereid om de hypotheek te verstrekken. De afgelopen jaren heeft NHG hiervoor haar voorwaarden verruimd. Zo is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht en is oversluiten met NHG mogelijk geworden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Kosten en voorwaarden NHG-hypotheek in 2019”

 1. Wat zijn de voorwaarden van oversluiten van een nominaal hogere hypotheek naar een heden hypothecair bedrag onder de NHG grens?. De WOZ waarde is veel hoger dan die grens maar door eerdere aflossing is het niewe bedrag ver onder de grens.

  Beantwoorden
  • Beste Koen, Bedankt voor uw bericht. De NHG-grens is bij oversluiten van toepassing op het hypotheekbedrag. Dus met een WOZ-waarde hoger dan de kostengrens is het mogelijk om een NHG-hypotheek te sluiten. Bedenkt wel dat u met een flink lagere hypotheek dan de woningwaarde mogelijk al de laagste hypotheekrente betaalt. Mogelijk heeft de Nationale Hypotheek Garantie geen of minder toegevoegde waarde. Een hypotheekvergelijking geeft hierbij uitsluitsel. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 2. Beste,
  Wij hebben in juni 2018 een woning gekocht met een hypotheeksom van € 223.000,- (met NHG). De leveringsakte zal bij de notaris passeren op 31 januari 2019 zijn. Mijn vraag is dus ook of wij dan 1,0% premie moeten betalen of dat wij in aanmerking komen voor het verlaagde tarief van 0,9% over de hypotheeksom?

  Beantwoorden
  • Beste Mathijs,

   De datum waarop de bindende offerte is uitgebracht is hierin leidend. Als dit in 2019 is wordt er gerekend met 0.9% als dit in 2018 is 1%. Ik hoop hiermee uw vraag beantwoord te hebben. Met vriendelijke groet Mark (Hypotheek-rentetarieven.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.