Maandlasten hypotheek verlagen (6 tips)

Een eigen woning biedt toegang tot de laagst mogelijke maandlasten. Wat u kunt doen om uw koopkracht te verbeteren? In dit artikel leest u meer over:

 1. Uw hypotheek aflossen
 2. U komt in een lagere risicoklasse
 3. Oversluiten voor maandlast zekerheid
 4. Uw hypotheek deels aflossingsvrij maken
 5. Uw woning verduurzamen
 6. Uw (pensioen)inkomen aanvullen

1. Uw hypotheek aflossen

Door uw hypotheek nu deels af te lossen, zorgt u direct voor lagere maandlasten. Aflossen is bij steeds meer geldverstrekkers boetevrij. Zo niet, dan mag u jaarlijks 10% of 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom boetevrij aflossen. Benieuwd hoeveel dit scheelt?

Stel u heeft een annuïteitenhypotheek waarvan nog €300.000,- openstaat, een looptijd van 15 jaar en u betaalt 3% rente. Wanneer u €25.000,- extra aflost, gaan uw bruto maandlasten met €173,- naar beneden.

Aflossen is ook interessant omdat de spaarrente laag is. U moet er wel rekening mee houden dat dit geld in stenen zit. U kunt er niet gemakkelijk weer bij.

2. U komt in een lagere risicoklasse

Aflossen heeft nog een voordeel. Mogelijk komt u in een lagere risicoklasse. Dit is de verhouding tussen de openstaande hypotheeksom en de woningwaarde. De risicoklasse daalt ook als de waarde van de woning stijgt. Veel mensen komen hierdoor in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Bij Rabobank daalt bijvoorbeeld de hypotheekrente met 0,9% als de risicoklasse van 90% plus naar minder dan 90% gaat. In bovenstaand rekenvoorbeeld zou dat nog eens €23,- extra per maand schelen.

Let op: niet iedere geldverstrekker wijst u erop als uw hypotheekrente omlaag kan. U moet dan zelf een lagere rente aanvragen. Bij sommige hypotheken kan dit pas aan het einde van de rentevaste periode of helemaal niet. Oversluiten biedt dan uitkomst, daarover hieronder meer.

3. Oversluiten voor maandlast zekerheid

Door de gestegen hypotheekrente daalt de boeterente voor oversluiten snel. Deze wordt namelijk berekend door het verschil tussen uw oude en nieuwe rente. Dacht u eerder aan oversluiten, maar vond u de boeterente toen te hoog, dan is het interessant om opnieuw naar uw hypotheek te kijken.

Is uw hypotheekrente gelijk aan of lager dan de marktrente, dan is oversluiten zelfs boetevrij. U kunt dan voor een langere rentevaste periode kiezen. Zo krijgt u maandlast zekerheid zonder boeterente te betalen.

Tip: kies bij oversluiten voor een hypotheek met een verhuisregeling. Dan mag u de rente meenemen als u gaat verhuizen. Hier leest u er meer over.

4. Uw hypotheek deels aflossingsvrij maken

Om uw maandlasten te verlagen is het ook mogelijk om uw hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. Bij veel geldverstrekkers is aflossingsvrij toegestaan tot 50% van de woningwaarde, maar hoger kan ook.

Zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek is mogelijk door de gestegen woningwaarde. En heeft u een hypotheek van voor 2013, dan blijft uw hypotheekrenteaftrek behouden. Zo niet, dan vervalt dit fiscale voordeel bij het aflossingsvrije deel.

U moet er wel rekening mee houden dat ook de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar moet worden afgelost of verlengd. Het is verstandig om hier maatregelen voor de nemen, bijvoorbeeld door zelf af te lossen of te sparen.

5. Uw woning verduurzamen

Energiebesparende maatregelen zorgen direct voor een lagere energierekening. Wilt u niet aan uw spaartegoeden komen, dan zijn er interessante financieringsmogelijkheden.

Met subsidies en ruime hypotheekmogelijkheden, worden woningbezitters gestimuleerd om te gaan verduurzamen.

Wist u bijvoorbeeld dat u nu voordelig energiebespaarbudget kunt reserveren. U heeft dan nog 2 jaar de tijd om het te besteden. Bijkomend voordeel: de rente staat al vast, wat interessant is bij de oplopende tarieven.

6. Uw (pensioen)inkomen aanvullen

Veel woningbezitters hebben momenteel overwaarde. U kunt uw overwaarde gebruiken om een grote aankoop te doen of uw inkomen aan te vullen.

Met een zogenoemde Box-3 hypotheek sluit u een nieuw leningdeel af voor consumptieve doeleinden, al dan niet aflossingsvrij. U mag dan zelf bepalen waar u het geld aan wilt besteden.

Nadert u de AOW-leeftijd of heeft u deze inmiddels bereikt, dan komt u in aanmerking voor een verzilverhypotheek of opeethypotheek. Ook dan is consumptieve besteding toegestaan. Maar er zijn meer voordelen:

 • Ruime acceptatietoets op basis van werkelijke last.
 • De verzilverhypotheek is aflossingsvrij.
 • De rente mag worden opgeteld bij de hypotheeksom.

Uiteraard is het ook mogelijk om diverse aanpassingen te combineren. Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden met uw hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2623 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en helder

  Zeer duidelijke, overzichtelijke site waarop je alles in detail per onderdeel kunt zien.

  23/09/2022 Joost Kipping , Tiel
 • Top advies

  Middels een telefonische afspraak, duidelijk advies gekregen van een vriendelijke en kundige adviseur.

  14/09/2022 Geert-jan van Leuken, Beek en Donk
 • Super snel en bekwam service

  Ik kon op dezelfde dag een vrijblijvend afspraak inplannen met een zeer bekwaam adviseur. Zij kwam thuis ’s avonds en naam alle tijd om mijn een duidelijk traject uit te leggen.

  23/09/2022 Claudia de Anda, Tiel
 • Goed en vooral duidelijk

  Prima om op deze manier inzicht te krijgen.

  22/09/2022 Antoni, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022