Maximale hypotheek in 2018

Alles over de maximale hypotheek in 2018. We hebben alle wijzigingen in de hypotheeknormen op een rijtje gezet. Bereken eenvoudig uw maximale hypotheek.

Maximale hypotheek in 2018: wat wijzigt er?

Hieronder leest u belangrijkste wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2018. Ook kunt u op onze website online uw maximale hypotheek berekenen volgens de actuele hypotheeknormen.

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de actuele hypotheeknormen in 2018

Maximale hypotheek op basis van de woningwaarde

De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is in 2018 opnieuw gedaald. Dit jaar kunt u nog tot maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Deze ‘loan to value’ (LTV) is de afgelopen jaren stapsgewijs afgebouwd. Hiermee is het eindpunt van de eerdere aangekondigde afbouw van 104% naar 100% gerealiseerd.

U kunt dus niet meer lenen dan de waarde van de woning. Dit betekent dat u de bijkomende kosten voor de aankoop van de woning (kosten koper) volgend jaar volledig uit eigen middelen betaalt.

U moet rekening houden dat u 5% tot 6% kwijt bent voor de aankoop (overdrachtsbelasting 2%) en financiering (hypotheek, notaris, NHG, taxatie) van de woning.

Verlagingen maximale hypotheek tot en met 2018

Maximale hypotheek 2018

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Hoeveel u kunt lenen op basis van het inkomen wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Het Nibud bepaalt jaarlijks de normen hiervoor. Voor 2018 is vastgesteld dat voor de inkomens tot 45.000 euro de maximale hypotheek stabiel blijft. De hogere inkomens kunnen iets meer lenen, rekening houdend met een lichte inkomenstijging.

Eerder al werden de volgende wijzigingen voor de maximale hypotheek voor 2018 bekend:

  • In 2018 kan het tweede (laagste) inkomen voor 70% worden meegenomen voor de bepaling van het financieringslastpercentage. Eerder was dit nog 60%.

    Tweeverdieners kunnen hierdoor volgend jaar definitief meer lenen.

  • Bij een hypotheek korter dan 10 jaar, die binnen de termijn wordt afgelost, mag gerekend worden met de daadwerkelijke rente. Dit in plaats van de hogere toetsrente, waardoor meer geleend kan worden.

    Dit is met name voordelig voor huizenbezitters die op latere leeftijd een nieuwe hypotheek willen afsluiten of oversluiten. Nu kunnen zij vaak minder lenen op basis van het inkomen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Let op: dit is ook afhankelijk van lopende verplichtingen, zoals alimentatie of roodstand.

Maximale hypotheek onder NHG

De NHG-grens is in 2018 verhoogd. Zo kan een woning tot 265.000 euro gefinancierd worden onder de Natioale Hypotheek Garantie. Eerder was dit gemaximeerd tot 245.000 euro. De stijging van 8% is een reactie op de gestegen huizenprijzen en sluit inmiddels meer aan op de gemiddelde woningwaarde in Nederland.

Zo moeten meer kopers, met name starters, in aanmerking komen voor NHG. In de huidige huizenmarkt van bieden boven de vraagprijs en maximale financiering biedt de garantie een vangnet als het even tegenzit, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschikt, werkloosheid of scheiding.

Aangezien ook onder NHG niet meer geleend mag worden dan de woningwaarde, moeten de bijkomende kosten in 2018 geheel uit eigen middelen worden betaald. Lees mee over de voorwaarden van de NHG-hypotheek in 2018.

Meer hypotheek bij duurzaam wonen

 De overheid wil duurzaam wonen stimuleren. Het is daarom toegestaan om meer te lenen voor een investering in energiebesparende maatregelen of bij de aankoop van een energiezuinig huis.

  • Voor een investering in energiebesparende maatregelen kan tot 106% van de woningwaarde geleend worden (in plaats van 100%).
  • Voor het kopen van een huis met energielabel A++ of hoger of een ‘nul-op-de-meter-woning mag tot € 25.000,- bij de maximale hypotheek worden opgeteld.

Lees meer over: uw huis energiezuinig maken met de hypotheek

Afwijken van de hypotheeknormen

Ook in 2018 mag onder voorwaarden afgeweken worden van bovenstaande hypotheeknormen. Dit biedt geldverstrekkers de mogelijkheid om meer maatwerk voor een hypotheek zonder vast contract of op latere leeftijd. Wie wil afwijken van de hypotheeknormen moet de noodzaak motiveren en aantonen dat dit verantwoord is (‘explain-zaak’). Een hypotheekadviseur kan voor u de mogelijkheden voor maatwerk onderzoeken en helpt u met een geldige explain.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.