Maximale hypotheek in 2020 | normen + berekening

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Alles over de maximale hypotheek in 2020. Bereken hoeveel u kunt lenen en tips om uw hypotheekbedrag te optimaliseren.

Meer hypotheek door verwachte loonstijging

De hypotheeknormen voor 2020 zijn bekend. Door de verwachte loonstijging kunnen huishoudens dit jaar meer lenen, aldus het Voorlichtingsinstituut NIBUD. Als we de maximale hypotheek berekenen zonder loonstijging, dan zijn er wel degelijk verschillen tussen inkomensgroepen. In dit artikel leest u alles over de maximale hypotheek in 2020. Inmiddels zijn ook de hypotheeknormen voor 2021 deels bekend.

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de actuele hypotheeknormen

Maximale hypotheek op basis van de woningwaarde

Ook in 2020 kunt u niet meer lenen dan dat uw woning waard is. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is stapsgewijs verlaagd naar 100%. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken om deze loan to value’ (LTV) gedurende de regeerperiode gelijk te houden.

Tweeverdieners kunnen in 2020 meer lenen

Tweeverdieners kunnen in 2020 meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen. Dit jaar mag het hoogste inkomen met 80% van het laagste inkomen verhoogd worden bij de bepaling van het toetsinkomen. Vorig jaar was dit nog 70%.

Maximale hypotheek in 2020 per inkomensgroep

 1. De maximale hypotheek voor huishoudens met een inkomen tot € 30.000,- stijgt naar verhouding in 2020 het hardst. Zowel met als zonder inkomensstijging scheelt dit enkele duizenden euro’s.
 2. Voor huishoudens met een inkomen tot ruim € 40.000,- blijft de maximale hypotheek gelijk. Rekening houdend met de verwachte inkomensstijging in 2020 ontstaat een klein ‘plusje’.
 3. Voor inkomens boven € 40.000 geldt dat de maximale hypotheek in 2020 is gedaald. Omdat de verwachte inkomensstijging bij deze inkomensgroep een grotere rol speelt, kunnen ze toch meer lenen.
 4. Voor AOW-gerechtigden geldt dat de maximale hypotheek in 2020 niet of nauwelijks is gewijzigd. Het Nibud gaat er namelijk vanuit dat de pensioenen volgend jaar gelijk blijven.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek in 2020

In onderstaand rekenvoorbeeld is de maximale hypotheek voor de verschillende inkomensgroepen berekend. Let op: er wordt standaard rekening gehouden met een inkomensstijging van 2,5%.

Bereken hier de maximale hypotheek in 2020 bij uw huidige inkomen. In de berekening kunt u tevens aangeven of u AOW-gerechtigd bent.

Maximale hypotheek in 2020

(Bron: Nibud)

Maximale hypotheek optimaliseren

Door slim gebruik te maken van de normen, is het mogelijk om de maximale hypotheek te optimaliseren. Zet u de hypotheekrente 10 jaar vast of langer, dan mag gerekend worden met de werkelijke rente. Dit in plaats van de (hogere) toetsrente. Door de lage hypotheekrente van dit moment kan meer geleend worden.

Een te lage hypotheekrente zorgt er in de hypotheeknormen dat u juist minder kunt lenen. De knip zit bij 1,51%, zoals te zien is in onderstaand rekenvoorbeeld. Hierdoor kan het interessant zijn om een iets duurdere geldverstrekker of een langere rentevaste periode hypotheek te kiezen, om zo een hogere hypotheek te krijgen.

Maximale hypotheek in 2020 bij bruto jaarinkomen: € 50.000,- + € 25.000,-:

 • Hypotheekrente 5 jaar vast á 5% toetrente: € 349.278,-.
 • Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,50% rente: € 389.357,-.
 • Hypotheekrente 10 jaar vast á 1,51% rente: € 415.943,-.

Lees meer tips om uw hypotheekbedrag te optimaliseren.

Meer lenen bij verduurzaming

Voor verduurzaming mag u in 2020 opnieuw meer lenen. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen mag de maximale hypotheek worden opgerekt tot 106% van de woningwaarde.

Daarnaast mag bij een energiezuinig huis een deel van de hypotheeksom buiten de inkomenstoets gehouden worden. Dit geldt voor aankoop, maar ook de hypotheek verhogen met als doel enegiezuinig wonen.

 • Bij een A++ woning of hoger (of CPE-waarde 0,6 of lager) is dit € 9000,-.
 • Bij een Energieneutrale woning (of CPE-waarde 0,6 of lager) is dit € 15.000,-.
 • Bij een Nul op de meter woning is dit € 25.000,-

Voorwaarde hierbij is dat het toetsinkomen van de aanvrager(s) minimaal € 33.000 euro is.

Van de hypotheeknormen afwijken

Ook in 2020 blijft het voor banken mogelijk om van de hypotheeknormen af te wijken, mits dit verantwoord en goed onderbouwd is. Dit wordt ook wel de explainmogelijkheid genoemd. Banken mogen dus in specifieke situaties een hogere hypotheek verstrekken, bijvoorbeeld bij een scheiding.

De explainbepaling in de regelgeving is door de Autoriteit Financiele Markten (AFM) open geformuleerd. De toezichthouder laat zo ruimte aan banken om in uiteenlopende situaties maatwerk te bieden. Het nadeel is dat niet elke bank de explainmogelijkheid benut of verschillende criteria hanteert.

Initiatieven om van de explainmogelijkheid een ‘standaardoplossing’ te maken zijn een wisselend succes. De Arbeidsmarktscan voor flexwerkers en uitzendkrachten wordt inmiddels breed geaccepteerd, net als Inkomensverklaring voor ondernemers.

Vorig jaar is een pilot voor zogenoemde duurhuurders gestart. Dit zijn starters die een hoge huur betalen, maar niet kunnen kopen onder de huidige normen (ook al levert dit lagere maandlasten op). Met de Huurverklaring kunnen zij onder voorwaarden toch een hypotheek krijgen.

Voor deze pilot was direct veel belangstelling, maar de AFM is kritisch. Hoge huurlasten als enige reden om de hypotheeknormen op te rekken is volgens de toezichthouder niet wenselijk.

TIP: met een uitgebreide hypotheekberekening helpen wij u de hypotheeknormen optimaal te benutten. Ideaal voor wanneer u een huis op het oog heeft. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Maximale hypotheek in 2020 | normen + berekening”

 1. Heb je een lening nodig?
  Wilt u uw financiën verhogen?
  Heeft u hulp nodig bij financiële problemen? Wij bieden persoonlijke leningen, zakelijke leningen, geherfinancierde leningen, risicokapitaal, aandeleninvesteringen, initiële of aandeleninvesteringen en buitenlandse financiering.

  Neem contact met ons op voor meer informatie. paulbrandt19701@gmail.com

  Respectvol.
  Paul

  Beantwoorden
  • Ik zelf ben inmiddels weduwnaar en heb geen familie of kinderen waar ik iets voor zou moeten nalaten.
   Toch blijft men maar zeuren dat een aflossingsvrije hypotheek slecht is, welke idioot wil een huis aflossen waar ik tegen de tijd dat het betaald moet worden allang dood ben of in een oude van dagen als seniele oude dwaas in een tehuis word gepropt en op mijn einde mag gaan wachten in eenzaamheid.
   Nogmaals er vanuit gaande dat ik niet tussentijds omkom door de vele andere oorzaken, want blijkbaar heeft de jeugd van dit land blijkbaar helemaal geen last van een geweten meer en vermoord mensen gewoon op straat met toestemming van de omstanders.
   Want tsja niemand steekt een poot meer uit, daar is men te laf of mist men de compassie om ook iets te doen tegen onnodig geweld.
   Terug komend op deze achterlijke wens dat iedereen maar de schulden moet aflossen op de woning.
   De enige die echt profiteren van aftrek zijn de rijkere mensen in dit land, want die peulenschil die wij armoedzaaiers inmiddels terugkrijgen van de belasting staan in schril contrast waar deze vaak niet zo eerlijke (druk mij hier heel voorzichtig uit) overheid zijn waardes aan verleend gezien de hypothetische rente die men het volk berekend. Je zou eigenlijk geld moeten kunnen lenen om de overheid te betalen dan ben je vaak nog goedkoper uit dan wat de overheid aan rente u aftroggelt.
   Dat de rijkeren in dit land vaak alles onder eren bedrijf planten en soms helemaal geen belasting betalen of nog erger zelfs betaald krijgen door diezelfde overheid is heden nog steeds van kracht. Ja ik heb zeer rijke kennissen en nee die geven nooit wat weg, zelfs een drankje laten ze graag door jou betalen.
   Vandaar dat ik nooit op hun vraag om mee te gaan naar een restaurant in ga, want deze horken laten jou rustig achter met de rekening.
   Zo zie ik de overheid inmiddels zeker met de aftrek van mijn huis, ik krijg allerlei limieten en restricties opgelegd en kan ondanks mijn lage inkomen amper voordeel behalen ondanks de voor mij vrij hoge rente van 5% ontvang ik een dusdanig lage teruggave dat je er amper enig nut van hebt.
   Het enige wat ik ermee kan is het wegzetten op mijn spaarrekening die nog net aan 0.01% per jaar inhoud dat de geld ontwaarding ruim hoger ligt dan 3% word natuurlijk door de overheid simpel weg gewuifd, maar goed de kern van het verhaal is waarom zou ik moeten aflossen… voor de goede doelen die straks zich kapot lachen dat ze weer een geld injectie krijgen. Welke ze in de meeste gevallen wegsluizen naar andere bank instanties elders op de planeet.
   Dus ik zit met geld in stenen waar je zelf niets mee kan en eigenlijk helemaal geen doel heeft al zeker niet voor de toekomst en al helemaal niet nuttig voor mij is.
   Huren daar kan ik beter niet aan beginnen want dan betaal je een vermogen per maand, ik betaal nu ruim 400 euro per maand. Zou ik een sociale woning kunnen bemachtigen dan betaal ik ruim 1100 euro per maand. Dan is uiteraard dat beetje geld wat nu in de stenen zit wel heel erg snel op, en zou ik vrij snel moeten gaan bedelen bij de voedsel banken om te kunnen eten. Want een goed inkomen is tegenwoordig een heleboel geld per maand krijgen. Die zal ik zeker niet gaan ontvangen als ik in de AOW kom over 6 jaar. Ik heb nog getracht om een goedkopere woning te vinden wat voor mij op zich beter zou zijn, de reden ik zit in een huis wat voor mij persoonlijk veel te groot is, waar ik letterlijk een berg ruimte heb waar ik eigenlijk helemaal niets aan heb.
   Want ook daar schort het aan in de land, men roept continue vanuit onze corrupte regering dat men nieuwe huizen bouwt, maar de werkelijkheid is dat men alleen maar huizen neerzet voor de elite in het land en liefst ook nog eens op plaatsen die voorheen natuurgebied waren. Dus ja huizen die minstens 500.000 euro kosten waarvoor ik als jan met de zeer korte achternaam nooit of te nimmer in aanmerking voor kom. Sociale kleine woningen beginnen de woningstichtingen niet want het geld wat ze opgepot hebben willen ze alleen gebruiken om nog rijker te worden. De hele constructie van dit land is erop gericht alleen de super rijken naar de zin te maken en al ons belasting geld kado te geven aan multinationals en uiteraard hun eigen fijne inkomen want iedereen vergeet dat de dames en heren in het haagse corrupte bolwerk elk jaar er 10% erop vooruit gaat ondanks de zogenaamde normen en waarden schrikken deze er niet van zichzelf te verrijken op allerlei slinkse methoden. En dat moet dan vertrouwen aan het volk geven dat alles eerlijk en netjes gebeurt in dit land.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.