Block title
Block content
Maximale hypotheek in 2020
  Door: roel 3658 keer gelezen
Kunt u volgend jaar meer of minder hypotheek krijgen? Dit zijn alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2020. Bereken hoeveel u kunt lenen volgens de actuele normen.

‘Concept-wijzigingen’ voor maximale hypotheek in 2020

De hypotheeknormen worden pas na Prinsjesdag volledig bekend gemaakt. Een aantal wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2020 weten we al. Het ministerie van Financiën heeft namelijk de concept-wijzigingsregeling hypothecair krediet 2020 bekend gemaakt.

Kunt u volgend jaar meer of minder hypotheek krijgen?

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de huidige hypotheeknormen

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen volgend jaar meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen. In 2020 mag het hoogste inkomen namelijk met 80% van het laagste inkomen verhoogd worden bij de bepaling van het toetsinkomen. Voor de maximale hypotheek van dit jaar is dit nog 70%.

Maximale hypotheek voor inkomens tot 30.000 stijgt het hardst

Voor alle inkomens stijgt in 2020 de maximale hypotheek. Volgend jaar wordt namelijk rekening gehouden met een bruto loonstijging van 2,3%. Zonder deze loonstijging wijzigen volgend jaar de financieringslastpercentages, die bepalen welk deel van het inkomen u voor de hypotheeklast mag gebruiken, als volgt:

  • Voor inkomens € 30.000,- stijgen de financieringslastpercentages licht.
  • Inkomens boven € 30.000,- kunnen licht dalende financieringslastpercentages verwachten.

Hoeveel u in 2020 exact kunt lenen op basis van het inkomen wordt na Prinsjesdag pas duidelijk. Dan maakt het Nibud namelijk de definitieve financieringslastpercentage bekend. Tot die tijd kunt uw maximale hypotheek berekenen bij de huidige leennormen.

TIP: met een uitgebreide hypotheekberekening weet u exact veel u kunt lenen. Ideaal voor wanneer u een huis op het oog heeft, maar ook bij overwaarde, voor zelfstandigen en met een perspectiefverklaring. Met een uitgebreide berekening is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Meer lenen bij verduurzaming

Ook in 2020 kunt u niet meer lenen dan dat uw woning waard is. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde is stapsgewijs verlaagd naar 100%. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken om deze loan to value’ (LTV) gedurende de regeerperiode gelijk te houden.

Bij energiebesparende maatregelen wordt een uitzondering gemaakt in de hypotheeknormen. Dan kan de maximale hypotheek worden opgerekt tot 106% woningwaarde. Hier verandert in 2020 niets aan.

Ook kan nog steeds een bedrag buiten buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de financieringslast. In de hypotheeknormen van 2020 wordt benadrukt dat dit geldt voor zowel een nieuwe hypotheek, als het verhogen van de bestaande hypotheek. Bij een A++ of hoger is dit 9000 euro en bij een ‘nul-op-de-meter-woning’ 25.000 euro.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.