Minister: ‘WOZ-waarde is correct vastgesteld‘

Minister Spies is van mening dat de WOZ-waarde dit jaar correct is vastgesteld. De minister reageert hiermee op de kritiek vanuit de tweede kamer over de stijgende WOZ-waarde terwijl de huizenprijs daalt. Zij baseert haar antwoord op cijfers van de Waarderingkamer die toezicht houdt op de juiste toepassing van de Wet waardering onroerende zaken.

Teleurstelling groot

De afgelopen weken is veel commotie ontstaan over het bericht dat in veel gemeenten de WOZ-waarde is gestegen, terwijl de gemiddelde huizenprijs in Nederland is gedaald. Veel huizenbezitters hadden zich verheugd op een lichtpuntje in een tijd dat een dalende huizenprijs problemen geeft voor de hypotheek en de woningmarkt. De gemeente schat namelijk ieder jaar de woningwaarde en baseert daarop een aantal belastingen. De verwachting was dan ook dat een waarde dit jaar welkom belastingvoordeel zou opleveren. De teleurstelling was dan ook groot toen dit niet het geval bleek.

Correct toegepast

Deze teleurstelling was voor een aantal kamerleden reden om de verantwoordelijke Minister om tekst en uitleg te vragen. In een reactie laat Minister Spies het volgende weten:

  • De minister is van mening dat de WOZ-waarde dit jaar correct is vastgesteld. De waarde is landelijk 2% lager dan vorig jaar, wat overeenkomt met de daling van de woningprijs.
  • De minister wijst erop dat de vaststelling van de WOZ-waarde altijd een jaar achterloopt. Hierdoor werkt de dalende huizenprijs in 2011 met een vertraging van een jaar door in de belastingaanslag.
  • Mogelijke redenen waarom de WOZ-waarde in sommige gemeenten is gestegen kunnen volgens de minister zijn: een verbouwing, verbetering van de woonomgeving of het herstel van een taxatiefout.

Bezwaar is laagdrempelig

Ondanks dat de minister van mening is dat de Wet onroerende zaken in 2012 correct is toegepast, wijst zij op de mogelijkheid om bezwaar te maken. De wet voorziet hiervoor in een laagdrempelige mogelijkheid. In een eerder artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe u bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ-waarde.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.