Nationale Hypotheek Garantie populair en vaker nodig

De eerste helft van 2012 blijft de Nationale Hypotheek Garantie populair, maar ook hard nodig. Net als in 2011 hebben een groot aantal huishoudens gebruik moeten maken van de bescherming tegen een restschuld van een NHG-hypotheek. Dat heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen bekend gemaakt. Nog altijd kiest een groot deel van de kopers voor de veiligheid en rentekorting van de NHG

NHG-hypotheek populair

In 2011 hebben ongeveer 98.000 huishoudens gekozen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De eerste helft van 2012 werden 45.400 NHG-hypotheken afgesloten. Hiermee blijft het aantal huishoudens dat kiest voor de garantie hoog. In economisch onzekere tijden kiezen veel consumenten voor veiligheid bij de financiering van hun woning. 

NHG-hypotheek hard nodig

Dat de Nationale Hypotheek Garantie soms hard nodig is, blijkt uit het aantal huishoudens dat gebruik heeft gemaakt van de bescherming die de garantie biedt. Een NHG-hypotheek beschermt u tegen een restschuld na de gedwongen verkoop van de woning. In 2011 hebben 2000 huishoudens van deze bescherming gebruik gemaakt. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van 2010. Ook in het eerste kwartaal van 2012 steeg het aantal huishoudens dat een beroep deed op de garantie. Het tweede kwartaal lijkt de stijging van het aantal gedwongen verkopen te stabiliseren. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen verwacht dat het aantal gedwongen verkopen met verlies in 2012 op 3000 uitkomt.

Belangrijkste oorzaak

Huishoudens komen in de problemen wanneer zij de woning gedwongen moeten verkopen. Omdat de huizenprijs is gedaald is wordt de woning vaker met verlies verkocht. De belangrijkste oorzaak voor de gedwongen verkoop de woning waren (echt)scheiding (60%) en werkloosheid (15%). Zonder een NHG-hypotheek bedroeg de schuld voor deze huishoudens na de gedwongen verkoop gemiddeld € 34.000,-.

NHG-hypotheek in 2012

De kosten en de voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn op een aantal punten gewijzigd. Zo is de borgtochtprovisie met 0,15% gestegen en is de maximale hypotheek met NHG verruimd. Lees meer over de NHG-hypotheek in 2012.

Bescherming én rentekorting

Met een NHG-hypotheek kunt u veilig lenen en krijgt u ook nog eens een interessante rentekorting. De Nationale Hypotheek Garantie beschermt u op twee manieren:

  • Bij betalingsproblemen, bijvoorbeeld door werkloosheid of echtscheiding, krijgt u extra tijd om uw financiële zaken weer op orde te krijgen.
  • Mocht het onverhoopt toch nodig zijn om de woning te verkopen, dan bent u beschermd tegen een restschuld.
  • Naast bescherming krijgt u met een NHG-hypotheek een rentekorting die kan oplopen tot 0,7%.

Wilt u weten of u in aanmerking komt NHG-hypotheek? En zoja, welke hypotheek voor u het voordeligst is? Hypotheek-rentetarieven.nl zoekt het voor u uit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.