NHG-grens in 2024 verhoogd naar €435.000,-

De voordelen van NHG zijn in 2024 voor meer mensen toegankelijk. Lees alles over de nieuwe voorwaarden voor een NHG-hypotheek, o.a. over de kostengrens, eenmalige kosten, rentekorting en acceptatienormen.

NHG voor meer mensen toegankelijk

Per 1 januari 2024 zal de NHG-grens worden verhoogd naar € 435.000,-. Indien je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek, zal de kostengrens volgend jaar € 461.100,- bedragen.

Dit jaar ligt de NHG-grens nog op € 405.000,- of € 429.300,- als je kiest voor energiebesparende voorzieningen.
Deze verhoogde kostengrens maakt de Nationale Hypotheek Garantie toegankelijker voor een bredere groep mensen. In september was de gemiddelde koopsom €422.000,-. De verwachting is dat de huizenprijzen maar mondjesmaat verder stijgen.

Niet alleen voor starters

Vooral starters kiezen vaak voor NHG bij de aanschaf van hun eerste woning. Naast de aantrekkelijke korting op de hypotheekrente biedt deze garantie ook financiële bescherming in geval van betalingsproblemen als gevolg van bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte of relatiebreuk.

Maar ook als je een volgende woning koopt, kun je voor NHG kiezen. Je komt dan in aanmerking voor de laagste hypotheekrente in de markt. Dit geldt ook al je jouw hypotheek oversluit met of bij extra hypotheek voor verbouwen of verduurzamen.

Profiteer van de voordelen van NHG

Waarom kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie?

Veel mensen kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie vanwege de gunstigere hypotheekrente. Met NHG betaal je doorgaans enkele tienden van een procent minder rente bij de meeste banken.

Bij de Rabobank bedraagt de hypotheekrente voor een periode van 10 jaar met NHG momenteel 4,66%. Als je het maximale bedrag leent zonder de garantie, zou je 5,25% rente betalen. Bij een hypotheeksom van €350.000,- ben je maandelijks bruto €126,- goedkoper uit met een NHG-hypotheek! Bereken hier jouw laagste hypotheekrente.

Naast deze rentekorting biedt Nationale Hypotheek Garantie ook bescherming wanneer je in financiële moeilijkheden verkeert, zoals bij verlies van je baan, ziekte of relatiebreuk. Samen met de geldverstrekker wordt gekeken naar mogelijke oplossingen om je in je woning te laten blijven, bijvoorbeeld door tijdelijk een deel van de maandelijkse lasten over te nemen. Als het behoud van de woning niet haalbaar is en verkoop noodzakelijk wordt, is NHG onder bepaalde voorwaarden bereid om de restschuld over te nemen.

Kosten NHG-hypotheek blijven gelijk

Voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie betaal je een eenmalige borgtochtprovisie van 0.6% over het hypotheekbedrag. Stel dat je een hypotheek van € 400.000,- afsluit, dan bedragen de eenmalige NHG-kosten € 2.400,-.

Vooral starters benutten hun leencapaciteit vaak optimaal. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de kosten voor NHG uit eigen middelen moeten worden betaald, naast andere kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis. Het goede nieuws is dat de kosten, net als andere hypotheekkosten, eenmalig fiscaal aftrekbaar zijn. Bovendien verdien je deze kosten snel terug door de besparing op de rente.

Acceptatienormen iets verruimd

In de voorwaarden en normen van de garantie staan nog twee interessante verruimingen:

 • Heb je momenteel verschillende leningdelen, met en zonder NHG? En wil je aanvullende lening met NGG. Dan geldt bovengenoemde kostengrens vanaf 2024 niet meer. Dit was al bij oversluiten van de lening, maar nu dus ook als je de lening wilt verhogen.
 • In 2024 mag je onder NHG de lening ook geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij maken als dit geen betrekking heeft op een ‘Bestaande Eigenwoningschuld’. Dit geldt dus ook als de lening in Box 3 zit, oftewel voor consumptieve doeleinden.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024