NHG-hypotheek in 2012

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is populair onder huizenbezitters en huizenkopers. Met een NHG-hypotheek kunt u veilig lenen en krijgt u een aantrekkelijke rentekorting. Ook in 2012 blijft het mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. In 2012 vinden een aantal wijzigingen plaats in de kosten en de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie.

Update: NHG-hypotheek in 2015

De Garantie

Voor hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie wijzigt in 2012 niets in de onderstaande zekerheid en rentekorting.

 • Bij betalingsproblemen: wanneer u door omstandigheden, zoals werkloosheid of echtscheiding, de maandlasten voor uw hypotheek niet kunt betalen dan biedt de woonlastenfaciliteit een oplossing. Met de woonlastenfaciliteit krijgt u namelijk extra tijd om uw betalingsproblemen op te lossen.
 • Bij een restschuld: kunt u de betalingsproblemen onverhoopt niet oplossen en het komt tot een gedwongen verkoop van uw woning, dan bent u met de Nationale Hypotheek Garantie beschermd tegen een restschuld. Bij een restschuld is de verkoopprijs van de woning lager dan de hypotheekschuld. Bij een NHG-Hypotheek wordt deze restschuld kwijtgescholden.
 • Naast deze bescherming biedt een NHG-hypotheek ook een aantrekkelijke korting op de hypotheekrente. Deze rentekorting kan oplopen tot 0,7%. De NHG hypotheekrente is hierdoor standaard laag.

Ook een hypotheek met NHG? Bereken uw mogelijkheden

Kosten NHG

De kosten voor NHG in 2012 stijgen. Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaalt u een eenmalig bedrag aan borgtochtprovisie over het hypotheekbedrag. Deze borgtochtprovisie stijgt in 2012 van 0,55% naar 0,7%.

Voorwaarden NHG

De voorwaarden voor NHG wijzigen in 2012 op een aantal punten. Om een hypotheek met NHG aan te vragen moet u aan de volgende voorwaarden voldoen.

 • De maximale hypotheek met NHG bedraagt tot 1 juli 2012 € 350.000,-. Daarna wordt de grens voor een NHG-hypotheek stapsgewijs afgebouwd, tot 1 juli 2013 is deze € 320.000,- daarna is de NHG-grens tot 1 juli 2014 € 290.000,- en vanaf die datum € 265.000,-.
 • Voor een woning met NHG-hypotheek is de maximale koopsom in 2012 vastgesteld op: € 324.074,07. Dit is de koopsom exclusief de bijkomende kosten van standaard 8%.
 • De kostengrens voor een verbouwing of kwaliteitsverbetering van een woning in 2012 is € 265.000,-.
 • De overige voorwaarden voor een NHG-hypotheek vindt u op de website van de Nationale Hypotheek Garantie.

Interessant voor u?

 • Ook in 2012 profiteert u met een NHG-hypotheek van extra zekerheid en een aantrekkelijke rentekorting. Interessant voor u? Vraag een NHG hypotheek aan.
 • Heeft u een hypotheek, maar profiteert u nog niet van de voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie? U kunt uw hypotheek naar een NHG hypotheek oversluiten.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2825 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023