NHG-hypotheek in 2020: kosten en voorwaarden

De kosten en voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2020 zijn deels bekend. De kostengrens gaat omhoog, maar oversluiten naar NHG wordt minder makkelijk.

Update: de kosten en voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2021.

Kostengrens NHG-hypotheek in 2020 verder omhoog

In 2020 gaat de kostengrens voor een NHG-hypotheek opnieuw omhoog. Volgend jaar kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluiten voor een huis tot € 310.000,-. Nu is dit nog  € 290.000,-.

Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2020 hoger. Voor een huis tot € 328.600,- komt u in aanmerking voor de garantie.

De grens voor een NHG-hypotheek is sinds een aantal jaren gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Zo blijft de garantie toegankelijk, bij de gestegen huizenprijs.

Nationale Hypotheek Garantie goedkoper

In 2020 wordt de Nationale Hypotheek Garantie goedkoper. Volgend jaar betaalt u eenmalig 0,7% van de hypotheeksom voor de garantie. Dit jaar is de NHG-premie nog 0,9%. Door deze verlaging bent u in 2020 maximaal € 620,- goedkoper uit.

Daarnaast betalen mensen die al een NHG-hypotheek hebben en gaan oversluiten, vanaf 2020 alleen nog maar provisie over het deel ze extra willen lenen. Ze betalen dus geen dubbele provisie meer over de huidige hypotheeksom.

De lagere NHG-premie zorgt er mede voor dat de garantie toegankelijk blijft. Nu maximaal 100% van de woningwaarde geleend mag worden, is het niet altijd mogelijk om de kosten voor NHG mee te financieren in de hyptoheek. Voordeel is wel dat NHG-premie eenmalig aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Oversluiten naar NHG minder makkelijk

In 2020 wordt oversluiten naar NHG minder makkelijk. Bovenstaande kostengrens geldt volgend jaar namelijk zowel voor aankoop als voor oversluiten. Nu moet bij oversluiten naar NHG de hypotheek nog binnen de kostengrens vallen. Dat is volgend jaar dus de marktwaarde van de woning.

Voor een zuivere oversluiting van een bestaande NHG-hypotheek, dus zonder verhoging behoudens de oversluitkosten, wordt een uitzondering gemaakt. Dan bepaalt de hypotheeksom of u binnen de kostengrens van NHG valt.

Dit kan reden zijn om dit jaar nog in actie te komen. Oversluiten naar NHG heeft een aantal voordelen:

  • De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid, zoals hulp bij betalingsprobelemen.
  • Veel banken bieden rentekorting met een NHG-hypotheek. Bereken hier de hypotheekrente met en zonder NHG.
  • Door garantie kunnen onder andere ouderen, flexwerkers en ondernemers eerder een hypotheek krijgen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

4 gedachten over “NHG-hypotheek in 2020: kosten en voorwaarden”

  1. Een paar weken geleden heb ik een hypotheek aangevraagd en definitief goedgekeurd gekregen van de bank, voor de woning die ik juni 2020 geleverd krijg. In 2020 onderteken ik dus de hypotheekakte bij de notaris en gaat de looptijd in. Is in dit geval het oude tarief van 0,9% of het nieuwe tarief van 0,7% van toepassing?

    Beantwoorden
  2. Inmiddels is het 3 februari 2021 en de NHG Grens van 2020 wordt nog steeds aangehouden. Had verwacht dat dit meer up to date zou zijn

    Beantwoorden
    • Beste Natascha, het artikel met de nieuwe kosten en voorwaarden voor NHG vindt u hier. De link heb ik inmiddels toegevoegd in het artikel. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven)

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024