Nieuwe goedkope Duitse hypotheek in Nederland?

Een aantal Duitse banken gaat mogelijk goedkope hypotheken aanbieden in Nederland. De oosterburen bieden een hypotheekrente die 2 procent lager ligt.

Een aantal Duitse Bank willen mogelijk een stap wagen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Een consortium van 20 banken wil hypotheken aanbieden met een hypotheekrente die 2 procent lager ligt dan de huidige marktrente.

Meerdere Duitse banken

De hypotheken zouden worden aangeboden door een consortium van ongeveer 20 Duitse banken. Hierbij zijn grote instellingen aangesloten zoals Allianz en Deutsche Bank, maar ook kleinere Volksbanken en Sparkassen. Samen zouden de Duitse banken een kas van 200 miljard euro hebben. Wat nog niet betekent dat ze dit daadwerkelijk gaan investeren.

Nog even afwachten

Het is nog even afwachten of de Duitse Banken daadwerkelijk de Nederlandse markt op gaan. Op dit moment kan een hypotheekadviseur enkel klanten in contact brengen met een Duitse bank, maar een hypotheek kan niet in Nederland gesloten worden. Voor een Duitse hypotheek moeten de papieren in Duitsland getekend worden. Dit is niets nieuws en gebeurt in de grensstreek al jaren.

Update: afwachten blijkt inderdaad op zijn plaats. Allianz geeft in het Financieel Dagblad aan geen hypotheekoffensief te plannen. Ook RTL Nieuws zet vraagtekens bij de mediahype over Duitse hypotheken.

Broodnodige concurrentie

De hypotheekrente daalt de afgelopen maanden gestaag. Toch zijn de rentetarieven in Nederland structureel te hoog.  Dit komt door een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Rabobank kan, als enige grootbank die geen staatsteun heef, de hypotheekrente grotendeels bepalen. (zie ook onze marktanalyse).

Verwachtingen hoog gespannen

Eerder al bood Volksbank Emmerich-Rees goedkope Duitse hypotheken aan in Nederland. Anders dan bij de ‘eenmansactie’ van Volksbank Emmerich-Rees kan het consortium veel meer investeren in de Nederlandse markt. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Gaat het deze Duitse banken wel lukken om voor stevige concurrentie te zorgen?

Hypotheken tegen Duitse prijzen

De hypotheekrente in Duitsland ligt een stuk lager dan in Nederland. Het Nederlandse rentetarief 10 jaar vast is ongeveer 4%, in Duitsland is dit ongeveer 2,8%. Ook de variabele hypotheekrente is ene stuk lager, zo’n 1,5 procent. Het is echter nog te vroeg om nu al een spectaculaire renteverlaging te verwachten (zie ook onze hypotheekrenteverwachting).

Maar ook Duitse voorwaarden

 • Een aflossingsvrije hypotheek bestaat in Duitsland niet. Een Duitse hypotheek betekent een annuïteitenhypotheek. Nu aflossen een voorwaarde is geworden voor de hypotheekrenteaftrek, sluiten de Duitse hypotheekproducten prima aan op de Nederlandse markt.
 • Ook is het in Duitsland niet mogelijk om meer dan 100% van de koopsom te financieren. Soms is dit percentage zelfs lager, afhankelijk van bijvoorbeeld het inkomen en de staat van de woning.
 • De lage hypotheekrente geldt alleen voor klanten met solide inkomen, zonder vaste baan kunt u er niet terecht.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

1 gedachte over “Nieuwe goedkope Duitse hypotheek in Nederland?”

 1. zakelijke aanvraag kan dat ook?? bij Duitse bank??

  waarde woning +/- €1.00.0000,- of hoger

  nodig € 650.000,- totaal inclusief aflossing oude

  lopende hypoheek +/-250.000 en wat wilt u verder weten wilt de de vragen formulieren aan mij doormailen??

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.