Nieuwe hypotheekregels uit Europa

Sinds kort is een nieuwe Europese hypothekenrichtlijn van kracht. Dit verandert hoe hypotheekoffertes worden aangeboden en reguleert de boeterente. Lees meer over de Mortgage Credit Directive (MCD).

Introductie hypotheekrichtlijn

De Europese hypothekenrichtlijn, Mortgage Credit Directive (MCD), zou op 21 maart van kracht moeten zijn. Dit werd destijds niet gehaald en uitgesteld naar de zomer. In aanloop naar de deadline hebben de banken hun verstrekkingsnormen aangepast en kregen klanten al te maken krijgen met een andere werkwijze, onder aandere bij de offerte aanvraag en de berekening van de boeterente. Nu is de nieuwe Europese Hypotheken richtlijn ook daadwerkelijk ingegaan.

Bescherming consument

Het doel van de Europese hypothekenrichtlijn is dat lidstaten binnen de Europese Unie op dezelfde manier hypotheken gaan aanbieden. Veel aandacht gaat daarbij uit naar een betere bescherming van de consument.  Zo komt er een standaard informatieblad (samenvatting) bij de hypotheekofferte, wat het Europees vergelijken van de hypotheek mogelijk maakt. Dit is het European Standarised Information Sheet (ESIS).

Voorlopige hypotheekofferte verdwijnt

De MCD schrijft ook voor dat de geldverstrekker het aanbod niet meer mag wijzigen of intrekken. Dit gevolgen voor de manier waarop de hypotheekofferte wordt aangeboden. De klant ontvangt in de toekomst eerst een ‘renteaanbod’ (niet bindende offerte) waarin alle voorbehouden die moeten worden aangeleverd al zijn opgenomen. Pas wanneer de geldverstrekker al deze stukken heeft ontvangen en goedgekeurd, ontvangt de klant de bindende offerte.

De voorlopige hypotheekofferte, zoals nu gebruikelijk is, komt door deze richtlijn te vervallen. Een voordeel is dat de aanvrager zeker weet dat de hypotheek rond komt. Het wordt echter lastiger om de hypotheekrente snel vast te leggen, bijvoorbeeld bij een stijgende hypotheekrente. In het debat gaf Dijsselbloem aan dat het mogelijk blijft om een voorlopig aanbod te doen, zonder de term ‘offerte’.

Een ander nadeel is dat bij alle aanvragen een taxatie wordt gevraagd als voorbehoud. Dit zorgt voor extra kosten bij kleine hypotheken, waarbij dit nu niet altijd nodig is. Op het punt van de taxatie komt Dijsselbloem de Tweede Kamer deels tegemoet. Het wordt mogelijk om een offerte aan te vragen met een ‘model matige taxatie’.

Boeterente gereguleerd

Brussel gaat daarnaast de boeterente bij vervroegd aflossen verder reguleren. In de nieuwe richtlijn is bepaald dat de boeterente nooit het financiële nadeel van de kredietgever mag overschrijden. Met andere woorden: de boete mag nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten van de geldverstrekker. Dit maakt de positie van de huizenbezitter bij oversluiten en rentemiddeling sterker.

Een aantal geldverstrekkers moet hierdoor het boetebeleid rondom vervroegd aflossen aanpassen, met name geldverstrekkers die met een standaard boetepercentage rekenen. Zo rekende Delta Lloyd standaard met een boeterente van 3% voor de Budget Hypotheek. Dit is vaak hoger dan het werkelijke renteverlies.

Door de nieuwe hypotheekregels kan voor een kleine groep huizenbezitters de boeterente in de toekomst lager uitvallen. De meeste geldverstrekker berekenen de boeterente echter al juist (dit is de contante waarde methode), waardoor het boete-beleid niet hoeft worden aangepast.  Hier leest u er meer over.

Advies?

De Europese hypothekenrichtlijn stelt ook eisen aan het gebruik van de term ‘advies’. Banken zouden zich hierdoor geen adviseur meer mogen noemen. Ze ‘verkopen’ immers alleen hun eigen producten. Ook zouden er voorwaarden worden gesteld aan de term ‘onafhankelijk advies’.

Opvallend, juist deze eisen komen niet terug in de Nederlandse wetgeving. Volgens het Ministerie van Financiën is de consument in Nederland genoeg beschermd door het provisieverbod uit 2013. Dit zorgt voor opluchting bij de banken, maar de hypotheekadviseurs zijn teleurgesteld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.1
8.1 uit 3282 reviews. 87% beveelt ons aan!
  • Heel goed geinformeerd!

    Ik heb telefonisch informatie gekregen over de mogelijkheid mijn huis na afloop van mijn overbruggingshypotheek te financieren. De informatie was redelijk duidelijk en werd op een vriendelijke manier gegeven.

    02/12/2024 Janny, Amsterdam
  • Prima heldere uitleg in direct contact

    Op mijn vragen werd direct helder geantwoord. Ook het persoonlijke contact verliep duidelijk.

    01/12/2024 David, Middelharnis
  • Geweldig, tevreden

    Ik krijg de juiste alerts, duidelijk informatie. Online formulier ingevuld en ik werd gebeld. Er werd goed naar mij geluisterd naar mijn wensen. Uit eindelijk kreeg ik een deskundige adviseur die geduldig alles heeft uitgelegd. Advies op maat. Ik kreeg de ruimte om rustig na te denken over de opties. Nazorg werk keurig uitgevoerd. Echt een aanrader

    29/11/2024 Ruth, Almere

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024