Opnieuw minder hypotheken gesloten bij grootbank

Opnieuw werden minder hypotheken gesloten bij een grootbank. Met name huizenbezitters die oversluiten en overwaarde opnemen kijken verder. Welke aanbieders kiezen zij?

Minder hypotheken gesloten bij grootbank

In het tweede kwartaal van 2020 daalde het marktaandeel van de 3 grootbanken naar 45,6%. Dit meldt onderzoeksbureau IG&H op basis van marktdata. Het is alweer het derde kwartaal op rij dat Rabobank, ABN AMRO en ING marktaandeel inleveren.

Niet eerder werden zo weinig hypotheken bij een grootbank gesloten. Desondanks blijft hun positie als ‘traditionele top 3’ behouden. De grootbanken zijn echter een stuk minder dominant op de hypotheekmarkt.

Ontdek welke aanbieder voor u het voordeligst is Bereken online uw laagste hypotheekrente

Welke aanbieders worden nu vaak gekozen

De grootbanken verliezen vooral terrein bij huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten of overwaarde opnemen. Deze over- en bijsluiters kiezen vaker voor een verzekeraar, regiepartij of buitenlandse bank.

Verzekeraars

Verzekeraars die het het afgelopen kwartaal goed hebben gedaan zijn: Allianz, AEGON en A.S.R.

Regiepartijen

Regiepartijen zijn relatief nieuw op de Nederlandse hypotheekmarkt. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in hypotheken. Sinds in 2013 de markt is opengezet voor beleggers wordt ongeveer 20% van de hypotheken bij regiepartij gesloten. Daarbij geldt: ‘veel kleintjes maken één grote’.

De afgelopen jaren zijn veel regiepartijen gestart. Het marktaandeel van de verschillende nieuwkomers is erg beweeglijk. De funding van beleggers bepaalt namelik hoeveel en welke hypotheken in de markt worden gezet. Dit is iets om rekening mee te houden als u voor een regiepartij kiest.

Een aantal regiepartijen is het gelukt om een vaste waarde te worden op de hypotheekmarkt, bijvoorbeeld: Munt Hypotheken, Merius en Bijbouwe.

Buitenlandse banken

Ook de banken met de oorsprong in het buitenland doen het goed. Het Britse Lloyds Bank en Belgische Argenta staan regelmatig bovenaan het hypotheekrente overzicht. En nu dus ook bij de snelst groeiende geldverstrekkers van het tweede kwartaal.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.