Oversluiten hypotheek wordt makkelijker

Minister De Jager gaat het voor consumenten makkelijker maken om hun hypotheek over te sluiten. De Minister reageert hiermee op de recente berichtgeving over ‘wurghypotheken’. Met de maatregelen wordt de positie van hypotheekconsumenten tegenover de bank sterker.

Wurggreep bank

Veel huizenbezitters zitten vast aan hun hypotheek. Zij worden door hun bank min of meer gedwongen om akkoord te gaan met het rentevoorstel aan het einde van de rentevastperiode. De bank biedt in dit voorstel vaak een rentetarief dat een stuk hoger is dan het oude rentetarief. Zo gaat de klant fors meer betalen voor de hypotheek. Ook is de geboden rente vaak hoger dan de actuele hypotheekrente. Klanten gaan met tegenzin akkoord met de te hoge rente omdat:

  • banken het rentevoorstel te laat opsturen, waardoor de klant te weinig tijd heeft om zich te oriënteren op een betere rente.
  • banken boetes en overstapkosten rekenen, waardoor het voor klanten onaantrekkelijk wordt om hun hypotheek over te sluiten.

 

Oversluiten voor u interessant? Bereken het direct

 

Oversluiten wordt makkelijker

Minister de Jager komt nu met maatregelen om het oversluiten van de hypotheek makkelijker te maken. De positie van de hypotheekconsument wordt hierdoor sterker. Per 1 januari 2013 moeten de banken zich aan de volgende regels houden.

  • De bank moet het rentevoorstel minimaal 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode sturen.
  • De bank moet dezelfde rentetarieven hanteren voor bestaande en nieuwe klanten.
  • De bank mag geen extra kosten meer in rekening voor het oversluiten van de hypotheek.

Oversluiten in 2013 minder voordeling

In 2013 wijzigen de voorwaarden voor een NHG-hypotheek. Wie na 1 januari een hypotheek wil oversluiten met NHG moet deze verplicht in 30 jaar volledig aflossen. Dit stelt de huizenbezitter voor een moeilijke keuze, met bijna zeker een lastenverzwaring tot gevolg. Lees ook: Oversluiten moeilijker door voorwaarden NHG 2013

Oversluiten voor u interessant? In 4 stappen kunt u uw maandlasten verlagen:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.