Overwaarde woning opnemen rondom de AOW-leeftijd

Wie een koopwoning heeft met overwaarde kan extra financiële ruimte creëren. We noemen 4 manieren met betrekking tot overwaarde woning opnemen rondom de AOW-leeftijd.

Inkomensdaling bij pensionering gemiddeld 30%

In 2022 is het AOW-inkomen vastgesteld op (bruto) € 1316,- voor alleenstaanden en € 1802,- voor samenwonenden. De meeste gepensioneerden hebben daarnaast nog een aanvullend pensioen. Toch daalt het gemiddelde inkomen bij pensionering met gemiddeld 30%. 

Veel huizenbezitters kunnen dit opvangen, bijvoorbeeld omdat de hypotheek (deels) is afgelost. Dit geldt echter niet voor iedereen. Daarnaast wil men vaak een bepaalde levensstandaard behouden. Jouw overwaarde kan dan oplossing bieden.

Geld uit stenen halen?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden met overwaarde >

Geld uit stenen halen

Wie een koopwoning heeft met overwaarde, kan dit gebruiken om extra financiële ruimte creëren, ook wel ‘geld uit stenen halen’ genoemd. Dit is geld dat je toekomt en je hebt dus alle recht om het te besteden zoals je dat wilt.

Je kunt overwaarde woning opnemen om jouw pensioen aan te vullen, een consumptieve aankoop te doen of jouw spaartegoed aan te vullen. Daarnaast is het mogelijk om met overwaarde jouw (klein)kind helpen middels een schenking. Je moet dan niet te lang wachten. Vanaf 2024 komt de belastingvrije schenking voor de eigen woning (jubelton) te vervallen.

4 manieren om overwaarde op te nemen

Dit zijn de 4 meest gebruikte manieren om overwaarde op te nemen rondom de AOW-leeftijd.

1. De hypotheek verhogen

Een reguliere verhoging wordt vaak gebruikt bij een investering in de eigen woning, bijvoorbeeld om deze toekomstbestendig te maken of te verduurzamen. Een zogenoemde box 3 lening of consumptieve opname zijn ook mogelijk. Je mag het geld dan vrij besteden. Lees meer over de kenmerken van een Box 3 hypotheek.

Een struikelblok hierbij is dat in de hypotheeknormen standaard wordt gerekend met annuïtaire aflossing. De hogere hypotheek is hierdoor mogelijk niet passend op jouw (pensioen) inkomen.

Bereken uw mogelijkheden voor een hogere hypotheek >

2. Seniorenhypotheek

Met een seniorenhypotheek mag worden afgeweken van de reguliere hypotheeknormen. In plaats van standaard te rekenen met een annuïtaire aflossing, wordt de werkelijke maandlast als basis genomen. Combineer dat met een aflossingsvrij leningdeel waarbij je alleen rente betaalt, dan is de financiële ruimte om overwaarde op te nemen een stuk groter. Hier leest je meer over de werkelijke lastentoets (+ rekenvoorbeeld).

Vraag vrijblijvend een seniorenhypotheek aan >

3. Opeethypotheek

Wie overwaarde wil opnemen zonder dat dit impact heeft op de maandlasten, kan kiezen voor de opeethypotheek. Naast dat de hypotheek geheel aflossingsvrij is, betaalt je geen hypotheekrente. In plaats daarvan wordt de rente opgeteld bij de hypotheekschuld.

De opeethypotheek heeft als belangrijkste nadeel dat het een relatief dure oplossing is. Geldverstrekkers rekenen namelijk een hoger rentetarief hiervoor. Daarnaast ontstaat door de steeds hogere hypotheeksom een rente-op-rente effect. Bij optie 1 en 2 zijn jouw maandlasten hoger, maar onderaan de streep bent je goedkoper uit. 

Ontdek uw mogelijkheden met een opeethypotheek >

4. Goedkoper gaan wonen of huren

Vind je jouw huidige woning te groot of is deze niet toekomstbestendig, dan kunt je overwegen om te gaan verhuizen. Kies je voor een goedkopere woning, dan mag je de overgebleven overwaarde vrij besteden. Gaat je huren, dan kun je de hele overwaarde innen. Je hebt geen extra hypotheek nodig.

Het nadeel van deze optie is dat je moet gaan kopen of huren in een krappe en tevens dure markt.

De beste optie voor jou is afhankelijk van jouw situatie en wat je met de overwaarde wilt doen. Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden met overwaarde, zodat je precies weet hoeveel overwaarde woning opnemen mogelijk is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Overwaarde woning opnemen rondom de AOW-leeftijd”

 1. Een onvolledig verhaal. Overwaarde kan bij voldoende inkomen tot 50 % aflossingsvrij verhypothekeerd worden in box 3. En dan tegen de huidige lagere rentes. Dan betaal je bij voorbeeld bij 100.000 aflossingsvrije hypotheek voor 20 jaar vast ca max € 1.500,=.

  Beantwoorden
  • Beste Hans, in het voorbeeld dat u geeft moet de hogere hypotheek (al dan niet in box 3) passen binnen de huidige normen. Daarbij wordt standaard gerekend met annuïtaire aflossing, zoals we aangeven bij optie 1. Een seniorenhypotheek maakt gebruik van de ruimere toetsing op basis de werkelijke hypotheeklast (optie 2). Zoals u ook aangeeft is de maandlast bij een aflossingsvrij leningdeel zeer laag. Overwaarde opnemen is dan vaak wel mogelijk. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024