Premie overlijdensrisicoverzekering gehalveerd

De premie voor overlijdensrisicoverzekeringen is de de afgelopen jaren gehalveerd. Omdat deze vaak wordt gesloten bij de hypotheek kunnen veel huizenbezitters profiteren.

Overlijdensrisicoverzekering fors goedkoper

De overlijdensrisicoverzekering is fors goedkoper geworden. Dit komt voornamelijk omdat we gemiddeld steeds ouder worden. Verzekeraars hoeven dus minder uit te keren.

De gemiddelde premie van een overlijdensrisicoverzekering is sinds vorig jaar met 3,6% gedaald. Dit blijkt uit een analyse van marktonderzoeker Moneyview. Sinds 2002 is de premiedaling zelfs 58%, meer dan gehalveerd dus.

Overlijdensrisicoverzekering kiezen Vergelijk premies en voorwaarden

Overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek

Veel huizenbezitters hebben een overlijdensrisicoverzekering (ook wel afgekort tot ORV). Deze is gekoppeld aan de hypotheek. De verzekering keert uit bij overlijden en beschermt zo nabestaanden tegen financiële risico’s. Zij kunnen bijvoorbeeld in de woning blijven wonen. Een veilig gevoel.

Geldverstrekkers kunnen u ook verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de hypotheek, bijvoorbeeld als maximaal wordt geleend.

De overlijdensrisicoverzekering oversluiten

Huizenbezitters met een lopende overlijdensrisicoverzekering kunnen hun maandlast verlagen door deze over te sluiten. Dit is relatief eenvoudig:

  • U sluit een nieuwe overlijdensrisicoverzekering en deze verpand u aan de hypotheek.
  • Daarna kunt u uw lopende verzekering afpanden en opzeggen.
  • Let op: de geldverstrekker kan administratiekosten vragen voor verpanden en afpanden.

Voelt u zich niet helemaal zeker bij zelf oversluiten? Een hypotheekadviseur kan u helpen. Dit kan een aanleiding zijn voor een uitgebreide hypotheekcheck. Mogelijk kunt u op meer punten besparen.

Is uw situatie gewijzigd?

U kunt de overlijdensrisicoverzekering 1-op-1 oversluiten. Is uw situatie echter gewijzigd dan is een aanpassing van de verzekering mogelijk. Daarbij moet u denken aan een lager verzekerd bedrag als u de hypotheek deels heeft afgelost. Maar ook het aantal verzekerde personen en de looptijd kan worden aangepast

Een overlijdensrisicoverzekering is mogelijk niet meer verplicht bij uw hypotheek. Zo is de ORV-verplichting bij een NHG-hypotheek in 2018 vervallen. En als de hypotheek lager is dan 80% van de woningwaarde vervalt bij veel geldverstrekkers de verplichting om een overlijdensrisicoverzekering te hebben.

Denkt u erover om de overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek aan te passen? Laat u dan adviseren door een hypotheekadviseur.

Nog iets om rekening mee te houden

Als u gedurende de looptijd gestopt bent met roken komt u in aanmerking voor een lagere premie. Heeft u onverhoopt gezondheidsproblemen gekregen dan kan de overlijdensrisicoverzekering juist duurder worden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.