Rabobank verliest terrein op hypotheekmarkt

Rabobank en ING hebben het eerste kwartaal van 2012 hun marktaandeel zien dalen ten opzicht van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en IG&H. Het zijn de kleinere hypotheekaanbieders Obvion, Florius en Argenta die voor een verrassing in de top 10 van grootste hypotheekverstrekkers zorgen.

Update: Argenta verovert hypotheekmarkt met lage rente.

Top 3 levert in

Ook het eerste kwartaal van 2012 is de top drie van hypotheekaanbieders niet gewijzigd. De drie grote banken, Rabobank, ABN AMRO en ING, hebben de Nederlandse hypotheekmarkt stevig in handen. Echter, begin 2012 hapert de groei van de top drie een beetje. Zowel Rabobank en ING een aantal procenten van het marktaandeel in, respectievelijk 3% en 1,8%. Argenta verovert met lage hypotheekrentes snel een groot marktaandeel.

Verstrekker Huidige positie marktaandeel Vorige positie marktaandeel
Rabobank 1 (1)
ING 2 (2)
ABN AMRO 3 (3)
Aegon 4 (4)
Obvion 5 (10)
Argenta 6 (13)
Florius 7 (11)
Nationale Nederlanden 8 (9)
SNS Bank 9 (8)
Westland Utrecht

10 (6)

Opmars van kleine aanbieders

Zien we in 2012 een opmars van de kleine hypotheekaanbieders? Voor de hypotheekrente zou dit goed nieuws zijn. Uit onze hypotheekrenteverwachting blijkt namelijk dat  de hypotheekrente mogelijk te hoog wordt door een gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. De kleine hypotheekaanbieders kunnen voor de broodnodige concurrentie zorgen. Het eerste kwartaal van 2012 geeft alvast goede hoop. Obvion en Florius groeien gestaag verder en veroveren begin 2012 respectievelijk 4,5% en 3,4% marktaandeel.

De grootste stijger is Argenta. Het marktaandeel van deze Belgische prijsvechter groeit het eerste kwartaal van 2012 met 5,4%. Argenta heeft met lage rentetarieven in korte tijd haar marktaandeel verdrievoudigd. Dit succes is mede te danken aan het label WoonLife dat sterk concurerend is op de populaire de 5 jaar rentevast en 10 jaar rentevast hypotheek.    

Zie ook de top 10 van het tweede kwartaal van 2012: Opmars kleine aanbieders op hypotheekmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.