Ruimere hypotheek voor tweeverdieners alweer teruggedraaid

De verruiming van de hypotheekmogelijkheden per 1 januari 2012 voor tweeverdieners is alweer teruggedraaid. Verschillende banken weigeren onder druk van de toezichthouder AFM de verruiming door te voeren. Banken lijken steeds terughoudender met het verstrekken van hypotheken.

Update: Inmiddels hebben drie kamerleden van de PVV en CDA-Kamerlid Elly Blanksma kamervragen gesteld over het terugdraaien van de verruiming van de hypotheeknormen voor tweeverdieners. De kamerleden hebben vragen gesteld over het standpunt van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) in deze kwestie. We houden u op de hoogt van het antwoord van minister De Jager van Financiën en minister Spies van Binnenlandse Zaken.

Oorspronkelijke verruiming

Tweeverdieners zouden in eerste instantie worden gecompenseerd voor de verlaging van de woonquote. Deze verlaging beperkt de hypotheekmogelijkheden aanzienlijk. Met name voor tweeverdieners met een lager tot gemiddeld inkomen zou de compensatie gunstig uitpakken. Zij zouden een hoger hypotheekbedrag kunnen lenen. 

Druk AFM

Eerder deze week werd bekend dat de toezichthouder AFM de banken een brief heeft gestuurd waarin wordt geadviseerd om de ruimere hypotheeknormen niet door te voeren. In de Telegraaf verklaart de AFM: “De verruiming is wat ons betreft niet verantwoord. We zijn geen voorstander, vanwege financiële risico’s voor de mensen die het afsluiten.”

Reactie banken

Als eerste liet Obvion, de hypotheek-dochter van Rabobank,  weten geen verruiming voor tweeverdieners door te voeren. Daarna gaf Bank of Scotland aan geen hogere hypotheek te verstrekken aan tweeverdieners. Inmiddels blijkt uit een rondgang van de Volkskrant dat het merendeel van de banken de hypotheekmogelijkheden voor tweeverdieners niet verruimt. De volgende hypotheekverstrekkers houden zich aan het standpunt van toezichthouder AFM:

Banken terughoudend met verstreken hypotheken

Het schrappen van de ruimere hypotheekmogelijkheden voor tweeverdieners past bij de houding van banken op dit moment. Banken zijn over het algemeen terughoudend om hypotheken te verstrekken. Eerder hebben de banken al de strengere Gedragscode Hypothecaire Financieringen ingevoerd. Daarin wordt een maximum gesteld aan het maximale hypotheekbedrag en het aflossingsvrije deel in de hypotheek. Ook werd bekend dat banken zichzelf soms bewust uit de markt prijzen met hoge rentetarieven. In slechte economische tijden is het voor banken namelijk onaantrekkelijk om hypotheken te verstrekken.

Uitleg AFM

De financiële website Findinet.nl heeft de AFM aan de tand gevoeld over de het terugdraaien van de ruimere leennorm voor tweeverdieners. In een reactie laat de AFM weten vast te houden aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) en dus niet akkoord te gaan met de ruimere leennorm. Volgens de AFM staat met een ruimere leennorm de financiële weerbaarheid van gezinsinkomens tussen € 30.000,- en € 40.000,- onder druk. Hypotheekadviseurs mogen in specifieke uitzonderingsgevallen afwijken van de norm. 

Nieuwsgierig naar het bedrag dat u kunt lenen? Bereken zelf uw maximale hypotheek of laat vrijblijvend uw hypotheekmogelijkheden bekijken door een deskundig hypotheekadviseur

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.