Samen een huis kopen? Hier moet je op letten.

Jullie zijn al een tijdje samen en zijn toe aan een volgende stap: samen een huis kopen. Niets is zo leuk als samen op zoek gaan naar jullie droomwoning. Het is natuurlijk vooral leuk als die zoektocht jullie hét droomhuis oplevert. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Wij geven je 5 praktische tips om deze mooie stap te zetten zonder dat je iets over het hoofd ziet.

Samen een huis kopen of toch huren?

Wanneer je gaat samenwonen, is het de vraag of je kiest voor samen een huis kopen of toch gaat huren. Niet iedereen kan of wil een woning kopen. Misschien verdienen jullie nog niet zoveel, heb je weinig spaargeld of hebben jullie nog geen vast contract.

Toch kan het geen kwaad om te berekenen wat jullie precies kunnen lenen. Misschien zijn er meer opties dan je denkt. Bereken vrijblijvend wat jullie kunnen lenen, zodat je direct weet of een koophuis voor jullie een goede optie is.

Is jullie budget op dit moment niet genoeg om een woning te kopen? Dan is het misschien een optie om tijdelijk te huren en in die tijd verder te sparen voor een koophuis. Het voordeel van huren is dat je flexibel bent en daardoor rustig de tijd hebt om naar een koopwoning op zoek te gaan, terwijl jullie wel al samenwonen.

1. Samen een huis kopen: zet jullie wensen op een rij

Dat jullie je zinnen hebben gezet op een huis voor jullie samen, betekent ook dat het huis aan de woonwensen van jullie allebei moet voldoen. Begin daarom jullie huizenjacht met een wensenlijst. Wat is voor elk van jullie belangrijk in een woning? Waar letten jullie op qua locatie en wat betreft de woning zelf? Zeker als jullie wensen uiteenlopen, is het belangrijk om hier goed over na te denken.

Tip: stel eerst los van elkaar een wensenlijst op en geef elke woonwens een cijfer. Een wens met het cijfer ‘10’ is heel belangrijk; een wens met het cijfer ‘5’ is minder belangrijk. Leg daarna jullie lijstjes naast elkaar en kijk waarin jullie wensen overeenkomen en waarin je compromissen kunt sluiten.

2. Leg dingen vast als je samen een huis koopt

Als jullie samen een huis kopen, is het belangrijk om daarover iets op papier te zetten. Je hoeft niet getrouwd te zijn om samen een huis te kopen. Wel is het belangrijk dat je vastlegt dat jullie samen eigenaar zijn van dit huis. In de wet is namelijk weinig geregeld voor mensen die zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap samenwonen. Er zijn drie opties.

1. Samenlevingscontract

De eerste optie is om een samenlevingscontract op te stellen. Daarin laat je verschillende afspraken op papier zetten. Denk hierbij aan de verdeling van de woonlasten, de boodschappenkosten en het eigendom van de woning. Als één van jullie meer geld inlegt dan de ander, kun je dat bijvoorbeeld laten vastleggen. Je kunt dan afspreken dat dit bedrag altijd van die persoon blijft. Ook maak je afspraken over de verdeling van de bezittingen wanneer je uit elkaar gaat. In het kader van ‘Better safe than sorry’ is het wel prettig om er iets over af te spreken.

Ook kun je met een samenlevingscontract een verblijvingsbeding regelen. Dit houdt in dat na overlijden alle bezittingen die op beide namen staan bij de achtergebleven partner blijven. Zo laat je je partner goed achter als je komt te overlijden.

Voor een samenlevingscontract zonder testament betaal je gemiddeld € 250. Let wel op dat je er nog een testament bij nodig hebt als je ook iets wilt regelen voor wat er met het huis en jullie bezittingen gebeurt na overlijden. Voor een samenlevingscontract met testament ben je gemiddeld € 750 kwijt.

Let op: stel altijd een testament op

Een samenlevingscontract is niet hetzelfde als een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Wil je toch iets regelen voor als één van jullie komt te overlijden? Dan moet je daarvoor een testament laten opmaken. In een testament laat je vaststellen wat er met jullie bezittingen gebeurt na overlijden.

Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap erf je volgens de wet niks van elkaar. Het deel van de woning dat van de ene partner is, gaat dan naar diens familie. Mogelijk kan de ander daardoor niet in het huis blijven wonen. Als je dit anders wilt regelen, is het belangrijk om een testament te laten maken.

2. Geregistreerd partnerschap

Wanneer je niet veel geld wilt uitgeven aan een huwelijk, maar wel dezelfde rechten en plichten wilt, kun je kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Wat veel mensen niet weten, is dat een geregistreerd partnerschap eigenlijk hetzelfde is als trouwen. Er is maar één belangrijk verschil. In principe hoef je bij een geregistreerd partnerschap niet naar de rechtbank bij een scheiding. Alleen als jullie samen minderjarige kinderen hebben, moet dat wel.

Een groot voordeel van een geregistreerd partnerschap is dat het veel minder kost dan een huwelijk. Ga uit van zo’n € 200 tot € 300. Daarnaast moet je de partnerschapsvoorwaarden bij de notaris laten vastleggen. Reken hiervoor op ongeveer € 1.200. (zonder testamenten).

3. Trouwen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen te trouwen. Inclusief alle feestelijke toeters en bellen en een uitgebreide taart, of iets kleiner – dat is aan jou. Als je trouwt, heb je in principe dezelfde rechten en plichten als bij geregistreerd partnerschap. Het kost alleen meer geld. Alhoewel, in veel gemeenten heb je ook opties om gratis te trouwen. Bijvoorbeeld als je het op een maandagochtend doet.

Sinds 2018 trouw je standaard in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij jij en je partner andere afspraken laten vastleggen. Je kunt ook kiezen voor gemeenschap van goederen, waarbij al jullie eigendommen en spaargeld (ook de eigendommen die al voordat jullie samen waren van één persoon waren) 50% van de één en 50% van de ander zijn. Of je kunt kiezen voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In dat geval kun je zelf afspraken maken over jullie eigendomsverdeling.

3. Leg ook vast wie wat betaalt

Of je nu eerst een woning gaat huren of meteen gaat kopen, overal komen kosten bij kijken. De kans bestaat dat de ene partner meer salaris krijgt dan de ander. Hoe ga je daarmee om? Maak daar (in een samenlevingscontract of in een eigen document dat je ondertekent) duidelijke afspraken over.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 50/50 verdeling van de kosten of om je kunt de woonlasten naar rato van het inkomen verdelen. De persoon die meer verdient, betaalt dan een groter percentage van de woonlasten dan de ander.

Spreek ook af welke aankopen jullie samen betalen en wat ieder voor zich betaalt. Vaak zie je bijvoorbeeld dat mensen wel samen de hypotheeklasten of huur, verzekeringen en boodschappen betalen, maar dat ieder bijvoorbeeld voor zich de kosten voor eigen abonnementen en kleding

4. Maak een gezamenlijke rekening aan

Als je samen een huis koopt, is het prettig als de maandlasten steeds van één rekening afgaan. Ook is het handig als jullie bijvoorbeeld de verzekeringen en boodschappen steeds vanaf één rekening betalen. Dat scheelt heel veel Tikkies over en weer sturen. Maak daarom een gezamenlijke rekening aan. Spreek af wat jullie van deze rekening betalen en welk bedrag jullie hier elke maand op storten.

5. Start jullie zoektocht bij een hypotheekadviseur

Wil je precies weten hoeveel jullie kunnen lenen voor een huis van jullie samen? Ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur. Dat kan gratis en vrijblijvend. Als je samen een huis koopt, komt daar meer bij kijken dan wanneer je alleen bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat één van jullie al een koophuis heeft met overwaarde. Ook dat telt mee voor jullie budget voor een volgend huis.

Voor een precieze berekening van jullie hypotheekopties kun je het beste een afspraak met een hypotheekadviseur plannen. Diegene duikt volledig in jullie financiële situatie en wensen, en kan exact uitrekenen wat jullie hypotheekopties zijn. Gratis en vrijblijvend! Zo kunnen jullie daarna snel op zoek gaan naar het eerste droomhuis dat echt van jullie samen is.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024