Sentiment huizenmarkt gedaald: is nu kopen slim?

Het sentiment op de huizenmarkt is gedaald. Is het slim om nu een huis te kopen of kunt u beter wachten? Profiteer optimaal van de huizenmarkt van dit moment.

Het sentiment op de huizenmarkt is gedaald

Het sentiment op de huizenmarkt is het afgelopen jaar gedaald. In het eerste kwartaal van 2019 vond 42% van de huishoudens het een ongunstig moment om een huis te kopen. Dit betekent dat nog maar een krappe meerderheid neutraal tot positief is over de huizenmarkt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Als reden voor het gedaalde sentiment wordt vaak de slechtere betaalbaarheid genoemd. Door de gestegen huizenprijs is een koophuis steeds vaker onbereikbaar. Ook staan er minder geschikte huizen te koop. Dit is onder andere te zien aan het dalende aanbod op de verschillende huizensites.

Deze factoren zorgen er bij zowel starters als doorstromers voor, dat het huidige koopmoment minder gunstig inschatten. En mogelijk dat ze zelfs helemaal afhaken. Het gedaalde sentiment kan er op termijn voor zorgen dat de huizenprijs minder hard stijgt.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Start vrijblijvend een hypotheekberekening >

6 redenen om juist nu een huis te kopen

Er zijn echter ook redenen om juist nú een huis te kopen. We noemen er zes:

  1. De hypotheekrente is laag en dit blijft naar verwachting nog wel even zo. U kunt uw nieuwe huis dus voordelig financieren en de lage maandlast lang vast leggen.
  2. Huren wordt daarentegen elk jaar duurder. In 2019 mogen verhuurders de huur maximaal 4,1% tot 5,6% verhogen.
  3. Verhuizen kan ook een alternatief zijn voor oversluiten. U kunt namelijk boetevrij overstappen naar een andere hypotheekrente en/of bank.
  4. De schenkingsvrijstelling is nog altijd zeer ruim. In 2019 mag u tot 100.800 euro belastingvrij schenken voor een huis. Tip: bereken de mogelijkheid voor ouders om te helpen bij de hypotheek, bijvoorbeeld met een familiehypotheek.
  5. De mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract zijn groter geworden. Ook ouderen komen door ruimere hypotheeknormen eerder in aanmerking voor een hypotheek.
  6. Hoewel de huizenprijs minder hard stijgt, wordt uw nieuwe huis meer waard. Huizenbezitters kunnen door te verhuizen tevens hun overwaarde te gelde maken.

Bekijk meer redenen om nu een huis te kopen.

Wanneer doet u het goed?

Toch is de huizenmarkt niet de (hoofd)reden om te kopen of te verkopen. Een nieuwe levensfase of een verandering in het persoonlijke leven staan aan de basis van deze beslissing. Bij samenwonen of gezinsuitbreiding kunt u een groter huis wel uitstellen, maar uiteindelijk wilt u toch de stap nemen. Hetzelfde geldt voor kleiner of gelijkvloers wonen op latere leeftijd. Ook bij scheiden is een verhuizing van 1 van de partners onvermijdelijk.

Daarnaast is een huis voor de meeste mensen toch vooral een consumptiegoed. Het doel is uiteindelijk om prettig te wonen. Als de maandlasten dan goed te betalen zijn, heeft u het goed gedaan. De waardestijging op lange termijn is mooi meegenomen en biedt perspectief, bijvoorbeeld door de overwaarde op te nemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.