Terughoudendheid bij extra hypotheek voor energiebesparing

Geldverstrekkers zijn terughoudend bij een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen. De toegestane 106% is niet mogelijk of tegen een hogere hypotheekrente.

Hogere hypotheek niet mogelijk of tegen extra rente

Bij slechts een kwart van de geldverstrekkers is het mogelijk om de toegestane 106% van de woningwaarde te lenen voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van de van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder de 31 geldverstrekkers in Nederland.

Nog eens een kwart van de geldverstrekkers geeft wel de extra hypotheek, maar rekent hiervoor een hogere hypotheekrente. Deze renteopslag kan oplopen tot 0,55%. Bij een hypotheek van 300.000 euro betekent dit een hogere bruto hypotheeklast van € 1.750,- per jaar. Daar gaat uw besparing op de energiekosten.

Heeft u interesse in een ‘Groene Hypotheek’?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

De helft van de geldverstrekkers terughoudend bij energiebesparende maatregelen

De helft van de geldverstrekkers is dus terughoudend bij het verstrekken van een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen, waaronder grote spelers zoals: Aegon, ING en SNS.

Daarbij maken we de kanttekening dat het onderzoek is gedaan met een hypotheek zonder NHG. Met de garantie zijn meer geldverstrekkers bereid om een hogere hypotheek te verstrekken. De kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2018 is 265.000 euro.

Energiebesparende maatregelen financieren

Vanaf 2018 kunt u niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen wordt echter een uitzondering gemaakt. Dan kan de maximale hypotheek opgerekt worden tot 106%. Maar er zijn meer mogelijkheden om uw huis energiezuinig maken met de hypotheek.

Het Kabinet wil graag vaart maken met de verduurzaming van koopwoningen in Nederland.  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken riep eerder daarom de hypotheekbranche op om de consument aan te zetten tot verduurzaming. Deze terughoudendheid bij de financiering zal hier niet bij helpen. We zijn daarom benieuwd naar haar reactie.

Uitkomst van het onderzoek:

 • De volgende banken bieden (zonder NHG) geen hypotheek tot 106% van de marktwaarde bij energiebesparende maatregelen: Aegon, Argenta, ING, Lloyds Bank, Moneyou, Tulp Hypotheken en Van Lanschot.
 • De volgende banken bieden wel een hogere hypotheek voor energiebesparing, maar rekenen daarvoor een hogere hypotheekrente: BLG Wonen, Centraal Beheer, Florius, NIBC Direct, Obvion, Regio Bank, SNS, Venn Hypotheken en Woonfonds
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024