Variabele hypotheekrente afsluiten voorbij

Lees ook de actuele hypotheekrenteverwachting

19% hypotheken met variabele rente

Sloten in 2005 nog 44% van de mensen hun hypotheek af met een variabele rente, in 2008 is dat percentage gezakt tot 19%. Vrees voor torenhoge rentes in de toekomst lijkt daarmee gemeengoed geworden. In 2005 geloofden heel veel kopers nog wel dat het zo'n vaart niet zou lopen met de stijging van de rentes, deze daling van variabele rentes lijkt te duiden op een besef bij kopers dat een veel hogere rente in de toekomst misschien niet op te brengen is.

Minder kopers

Consumenten kiezen niet alleen steeds meer voor vaste rentes, uit verkoopcijfers blijkt dat het kopen van een huis steeds vaker zelfs maar helemaal op de lange baan wordt geschoven. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 8% minder huizen verkocht. Sommige cijfers spreken zelfs al van een krimpende woningmarkt van wel 20%.

Huizenprijs stijgt wel

Ondanks dat steeds minder mensen een huis willen kopen lijkt er iets vreemds aan de hand met de gemiddelde huizenprijs. Normaal gesproken daalt immers ook de prijs als de vraag daalt. Dat is echter nu helemaal niet het geval. Ondanks de terugval in vraag is de gemiddelde huizenprijs wel gestegen in de eerste drie maanden van het jaar. Het lijkt er op dat de mensen die wel kiezen voor een huis kopen dat overtuigd doen en er ook best wel voor willen betalen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.