Veel wijzigingen in top 5 hypotheekaanbieders

De top 5 van hypotheekaanbieders is flink op de schop gegaan. Banken hebben opnieuw meer hypotheken verstrekt, met ABN AMRO en Florius als grote winnaars.

Top 5 hypotheekaanbieders op de schop

De top 5 van grootste hypotheekaanbieders is de afgelopen maanden flink op de schop gegaan. Rabobank heeft nog altijd het grootste marktaandeel als het om hypotheken gaat, maar de grootbank levert iets in.

ABN AMRO heeft de afgelopen maanden fors meer hypotheken afgesloten en stijgt naar plek 2. Dit gaat ten koste van ING. Die bank verloor het meeste marktaandeel en is nu de derde grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Ook Florius doet het goed. De ABN-dochter bezet inmiddels de vierde plek in de top 10 van grootste hypotheekaanbieders. Volksbank, de organisatie achter BLG Wonen, RegioBank en SNS, zakt daardoor naar plek 5.

Voor de volledigheid vindt u hieronder de top 10 grootste geldverstrekkers in Nederland volgens consultancybureau IG&H

  1. Rabobank
  2. ABN AMRO
  3. ING
  4. Florius
  5. Volksbank
  6. Obvion
  7. Nationale Nederlanden
  8. AEGON
  9. Munt Hypotheken
  10. NIBC

Benieuwd naar uw laagste hypotheekrente? Vergelijk vrijblijvend alle banken >

ABN AMRO en Florius winnen concurrentieslag

De vele positiewisselingen komen niet als een verrassing. De afgelopen maanden daalde de belangrijkste graadmeter voor de hypotheekrente fors, nadat de Europese Centrale Bank nieuwe crisismaatregelen aankondigde. De ene na de andere geldverstrekker verlaagde daarop de rentetarieven.

Nu de hypotheekrente is gestabiliseerd en de stofwolken zijn opgetrokken, zijn ABN AMRO en Florius de grote winnaars van deze laatste concurrentieslag. Daarbij verwachten we dat de groei van deze geldverstrekkers nog niet gestopt is.

Aflossingsvrije hypotheek is groeimarkt

ABN AMRO biedt bij de laagste hypotheekrente 20 jaar vast bij aflossingsvrij en met overwaarde. Dit is de grootste groeimarkt voor hypotheken, zo blijkt uit hetzelfde rapport van IG&H. Veel doorstromers en oversluiters kiezen momenteel opnieuw voor een aflossingsvrije hypotheek. Bereken welke bank voor u de laagste hypotheekrente biedt.

Duurzaamheidskorting uitgebreid

Ook blijft ABN AMRO innoveren. Vanaf vandaag is de duurzaamheidskorting van de bank ook beschikbaar voor huizenbezitters met energielabel A. Zij kunnen bij ABN AMRO 0,15% korting krijgen op de hypotheekrente bij aankoop en oversluiten. De duurzaamheidskorting wordt automatisch toegekend. U heeft dus geen extra documenten aan te leveren. Lees meer over energielabels bij Rijksoverheid.

Banken sluiten meer hypotheken

De groei ABN AMRO en Florius zorgt er tevens voor dat het marktaandeel van banken op het hoogste punt staat sinds 2013. Op dit moment wordt 65,9% van de hypotheken bij een bank gesloten.

Op het laagste punt (begin 2016) werd nog maar de helft van de hypotheken bij een grootbank gesloten. Met name de zogenoemde regiepartijen pakte toen veel marktaandeel. Via een regiepartijen kunnen grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, investeren in de Nederlandse hypotheken. Lees meer over de voor- en nadelen van een regiepartij.

Het afgelopen kwartaal werden voor het eerst minder hypotheken via een regiepartij gesloten. De opmars lijkt nu enigszins gestuit, maar veel van deze nieuwkomers zijn inmiddels een vaste waarde geworden in het renteoverzicht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.