Vereniging Eigen Huis kritisch op woonquote

Als verklaring voor de te lage woonquote geeft de Vereniging Eigen Huis dat de kosten voor onderhoud en verbetering van de woning niet worden meegenomen in de berekening van de overheid. De woonquote ligt volgens de VEH daarmee niet op 26,3%, maar op 38,6%.

De woonquote is een belangrijke onderbouwing voor het beleid van de overheid. Aan de hand van de woonquote voert de overheid bijvoorbeeld een lastenverhoging of een lastenverlaging door. Het is dus erg belangrijk dat deze cijfers de werkelijkheid correct weergeven.

Flinke kostenpost

De Vereniging Eigen Huis komt tot deze cijfers door een onderzoek dat zij hebben gedaan naar de kosten voor onderhoud en verbetering van de woning. Uit dit onderzoek blijkt dat huizenbezitters het afgelopen jaar gemiddeld € 3.800,- hebben uitgegeven aan regulier en groot onderhoud. Het onderhoud kan variëren van klusjes in huis tot het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Daarbij hebben zij ook nog € 1.000,- besteed aan verbeteringen van de woning, bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel.

Oversluiten bij verbouwing

Door te investeren in het onderhoud van uw woning voorkomt u dat uw woning in waarde daalt. Investeringen in de verbetering van de woning kunnen zelfs leiden tot een waardestijging. Het kan interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten bij een verbouwing of een grote aankoop. Kijk hiervoor eens op onze oversluitpagina.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.