Block title
Block content
Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen 2019
  Door: roel 70704 keer gelezen
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2019? We geven onze verwachting voor de huizenprijs en het aanbod op de woningmarkt. Kunnen we nieuwe records verwachten?

De huizenprijs stijgt explosief

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift en de huizenmarkt breekt momenteel alle records. De motor achter deze prijsstijging is de lage hypotheekrente van dit moment. Een woning kopen is aantrekkelijk door de lage maandlast. Er is echter meer nodig voor de explosieve prijsstijging die we nu meemaken.

Krapte op de huizenmarkt

De huidige prijsstijging volgt op een periode dat huizenmarkt door een diepe crisis ging. De huizenprijs daalde en veel huizenbezitters zaten plots met een hypotheek die hoger was dan de woningwaarde. Tijdens de huizencrisis (2008 - 2013) hielden consumenten de hand op de knip. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek (Kadaster) van de ontwikkeling van de huizenprijs.

verwachting huizenprijs 2019

In die periode is ook de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. Omdat er te weinig is gebouwd en door toegenomen vraag naar woningen, is er momenteel sprake van krapte op de huizenmarkt. Het aanbod koopwoningen op de verschillende huizensites loopt al jaren terug. Dit drijft de huizenprijs verder op.

huizenmarkt 2019 per regio

Regionale verschillen blijven

Hoewel in het hele land de huizenprijzen stijgen, blijft er sprake van regionale verschillen. In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen waardoor ook daar de huizenprijs harder stijgt. Zoals in de volgende grafiek (CBS) duidelijk wordt.

In het grootste deel van Nederland is de huizenprijs echer nog niet op het niveau van voor de crisis (2008). Zo ontstaat een tweedeling op de huizenmarkt tussen 'de randstad' en de andere provincies.

Wat is uw woning waard? Bereken online uw actuele woningwaarde >>>

Er worden minder huizen verkocht

Oplopende prijzen van woningen in combinatie met een beperkt aanbod, zorgt ervoor dat er minder woningen worden verkocht. In de eerste helft van dit jaar wisselden 105.000 woningen van eigenaar, tegenover ruim 114.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal verkochte woningen daalt ook omdat de inhaalvraag afneemt. Mensen die de crisis hebben afgewacht of niet konden verhuizen omdat de hypotheek onder water stond, zijn inmiddels verhuisd.

Verwachting voor de huizenmarkt in 2019

Naar verwachting zal de hypotheekrente in 2019 licht stijgen door een minder ruim monetair beleid van de ECB. Historisch gezien zal de hypotheekrente laag blijven, waardoor een huis kopen aantrekkelijk blijft.

Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. Dit is een eerste stap, maar zal in 2019 naar verwachting nog geen effect hebben op de huizenmarkt. Sterker nog, de prijs van nieuwbouw koopwoningen stijgt momenteel harder dan bestaande koopwoningen.

Voor 2019 verwachten we dat het aantal woningverkopen verder daalt. Het aantal transacties op de huizenmarkt loopt gewoonlijk voor op de prijsontwikkeling. We verwachten daarom dat de huizenprijs minder hard stijgt dan dit jaar. Daarmee lijkt de huizenmarkt zijn piek te hebben bereikt.

Dit zeggen economen over de ontwikkeling van de huizenprijs in 2019:

  • ABN AMRO verwacht dat de huizenprijs in 2019 met 7% stijgt (tegenover 8,5% dit jaar) en dat het aantal transacties met 5% afneemt.
  • Ook Rabobank zet in op een prijsstijging van 7% en verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 de historische grens van 300.000 euro bereikt. Nu is de gemiddelde koopsom bijna 280.000 euro.

Lees ook: zo laat u de gestegen huizenprijs in uw voordeel werken (10 tips).

Starters en jonge gezinnen hebben het nakijken

Er is met name een tekort aan huizen in de categorie tot 250.000 euro. Starters en jonge gezinnen moeten de vraagprijs, of zelfs meer, bieden om kans te maken op de woningmarkt. Met de huidige hypotheeknorm (maximaal 100% financieren) betekent dit flink wat eigen geld inleggen. Ook wordt vaker een beroep gedaan op ouders om te helpen met de hypotheek.

Kopers moeten ook concurreren met vermogende beleggers. Vastgoed kopen om te verhuren is een interessante inverstering nu de spaarrente laag is. Lees ook onze tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.