Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen 2019

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2019? We geven onze verwachting voor de huizenprijzen en het aanbod op de woningmarkt. Kunnen we nieuwe records verwachten?

Op het einde van het jaar kunnen we de balans opmaken. In 2019 steeg de huizenprijs in Nederland gemiddeld met 7%. Bereken hier wat dit voor de waarde van uw woning betekent.

Wat doet de huizenprijs volgend jaar? U leest het in de verwachting voor de huizenmarkt in 2020.

De huizenprijzen stijgen explosief

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift en de huizenmarkt breekt momenteel alle records. De motor achter deze prijsstijging is de lage hypotheekrente van dit moment. Een woning kopen is aantrekkelijk door de lage maandlast. Er is echter meer nodig voor de explosieve prijsstijging die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Krapte op de huizenmarkt

De huizenprijsstijging volgt op een periode dat huizenmarkt door een diepe crisis ging. Nederlanders zagen hun huizenprijs dalen en zaten plots met een hypotheek die hoger was dan de woningwaarde. Tijdens de huizencrisis (2008 – 2013) hielden consumenten daarom de hand op de knip. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek (Kadaster) van de ontwikkeling van de huizenprijzen.

verwachting huizenprijs 2019

In die periode is ook de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. Omdat er te weinig is gebouwd en door toegenomen vraag naar woningen, is er momenteel sprake van krapte op de huizenmarkt. Het aanbod koopwoningen op de verschillende huizensites loopt terug. Dit drijft de huizenprijzen verder op.

huizenmarkt 2019 per regio

Regionale verschillen blijven

Hoewel in het hele land de huizenprijzen stijgen, blijft er sprake van regionale verschillen. In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen waardoor ook daar de huizenprijzen harder stijgt. Zoals in de volgende grafiek (CBS) duidelijk wordt.

In het grootste deel van Nederland is de gemiddelde huizenprijs nog niet op het niveau van voor de crisis (2008). Zo ontstaat een tweedeling op de huizenmarkt tussen ‘de randstad’ en de andere provincies.

Hoeveel kunt u lenen in 2019? Bereken uw maximale hypotheek >>>

Er worden minder huizen verkocht

Oplopende prijzen van woningen in combinatie met een beperkt aanbod, zorgt ervoor dat er minder woningen worden verkocht. In de eerste zeven maanden van 2019 tekenden 120.976 kopers een voorlopig koopcontract Dat is 3% minder dan dezelfde periode vorig jaar, aldus het CBS

Het aantal verkochte woningen daalt ook omdat de inhaalvraag afneemt. Mensen die de crisis hebben afgewacht of niet konden verhuizen omdat de hypotheek onder water stond, zijn inmiddels verhuisd.

Tip: Uw huis verkopen? Vind de makelaar die bij u past.

Verwachting voor de huizenmarkt in 2019

De krapte op de huizenmarkt is voorlopig niet opgelost. Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. De realisatie van deze plannen blijft achter, onder andere door een gebrek aan mensen en middelen in de bouw.

Krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat de huizenprijzen in 2019 verder zullen stijgen. Dit betekent dat de betaalbaarheid van een koopwoning verder onder druk komt te staan. Dit heeft zijn weerslag op het consumenten vertrouwen. Door de sterke prijsstijging en beperkte keuze vinden meer mensen het een minder goed moment om een huis te kopen, dan vorig jaar. Ook onzekerheid over de economische groei zorgt ervoor dat het sentiment daalt.

Daar staat tegenover dat de hyptoheekrente verder is gedaald. Gingen we aan het begin van het jaar nog uit van een lichte rentestijging na de zomer, nu is de verwachting dat hypotheekrente minimaal tot de zomer van 2020 laag blijft.

De lage rente stuwt momenteel de huizenmarkt, waardoor de terugval in het aantal woningverkopen in 2019 beperkt blijft. Het aantal transacties op de huizenmarkt loopt gewoonlijk voor op de prijsontwikkeling. We verwachten daarom dat de stijging van de huizenpijs dit jaar afvlakt. Lees ook onze verwachting voor de huizenprijzen in 2020.

huizenprijsverwachting van ABN AMRO en Rabobank

Dit zeggen economen over de ontwikkeling van de huizenprijs in 2019:

  • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 met 6% stijgt (tegenover 9% vorig jaar). Eerder ging de bank nog uit van 7% prijsstijging. ABN AMRO ziet dit jaar de huizenmarkt ‘tot rust komen’.
  • Ook Rabobank heeft recent haar prognose verlaagd naar 6%. De bank verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 de historische grens van 300.000 euro bereikt. Update: deze grens is in januari al bereikt.

Tips om te profiteren van de stijgende huizenmarkt:

Starters en jonge gezinnen hebben het nakijken

Er is met name een tekort aan huizen in de categorie tot 250.000 euro. Starters en jonge gezinnen moeten de vraagprijs, of zelfs meer, bieden om kans te maken op de woningmarkt. Met de huidige hypotheeknorm (maximaal 100% financieren) betekent dit flink wat eigen geld inleggen. Ook wordt vaker een beroep gedaan op ouders om te helpen met de hypotheek.

Kopers moeten ook concurreren met vermogende beleggers. Vastgoed kopen om te verhuren is een interessante inverstering nu de spaarrente laag is.De kopers kunnen niet alleen meer bieden, beperkte ontbindende voorwaarden is voor hen geen probleem. Een ongelijke strijd. Lees ook onze tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.