Block title
Block content
Verwachting huizenmarkt huizenprijzen in 2020
  Door: roel 148448 keer gelezen
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2020? We geven onze verwachting voor de huizenprijzen en het woningaanbod. Wordt dit het omslagjaar voor de huizenmarkt?

2020 een omslagjaar voor de huizenmarkt?

De huizenprijzen breken momenteel alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Dit heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt. Hierdoor worden er minder huizen verkocht en dit heeft ook zijn weerslag op de huizenprijzen.

Wordt 2020 het omslagjaar voor de huizenmarkt? In deze verwachting voor de huizenmarkt leest u meer over:

Nu profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor aankoop of oversluiten >

Huizenprijzen stijgen explosief

Voordat we onze verwachting geven voor de huizenprijzen, bespreken we waarom koophuizen momenteel zo duur zijn.

De lage hypotheekrente van dit moment heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herstel van de huizenmarkt. Nu een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlast. Huren is daarentegen flink duurder geworden. Er is echter meer nodig voor de explosieve huizenprijsstijging van de afgelopen jaren.

Tijdens de crisis is de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. De vraag naar koophuizen overstijgt momenteel ruim het aanbod. Deze krapte op de huizenmarkt stuwt de huizenprijzen op. Daarbij krijgen kopers, met name de starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis (of meer) kopen als investering.

Ook had de Nederlandse economie de afgelopen jaren de wind mee. De werkloosheid is laag en het consumentenvertrouwen hoog.

Minder huizen verkocht

Een huis kopen blijft in 2020 aantrekkelijk. De hypotheekrente is historisch laag en dat blijft naar verwachting ook zo. Toch worden er sinds vorig jaar minder huizen verkocht, zoals is te zien in onderstaande grafiek. Dit heeft deels te maken met de ‘inhaalvraag’ die opdroogt. Wie een huis kopen had uitgesteld vanwege de crisis, is inmiddels verhuisd.

Ook de krapte op de huizenmarkt speelt een rol. Met name koopstarters op zoek naar een huis, merken dat het aanbod op de diverse huizensites beperkt is. Wie een geschikt huis heeft gevonden moet snel handelen en vaak meer bieden dan de vraagprijs. Soms kunnen ouders helpen met de hypotheek om zo het huis alsnog te kunnen kopen. Lukt dit niet, dan haken deze koopstarters af.

Grafiek: aantal verkochte woningen in vergelijking met het voorgaande jaar

woningverkopen huizenprijzen 2020

(Bron: Kadaster)

Verwachting huizenprijzen in 2020

Een gedaald sentiment en minder transacties; de huizenmarkt is duidelijk over de hoogste piek heen. Net als vorig jaar, worden er in 2020 naar verwachting opnieuw minder huizen verkocht. Dit heeft ook zijn weerslag op de prijsontwikkeling. We verwachten dat de stijging van de huizenprijzen in 2020 verder afvlakt.

Huizenprijsverwachting van ABN AMRO en Rabobank

Dit zeggen economen van de grootste banken in Nederland over de huizenprijzen in 2020:

 • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 4% stijgt (tegenover 7% dit jaar).
 • Rabobank gaat uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 5,5%. Daarmee stelt de bank haar verwachting naar boven bij. Eind vorig jaar hield Rabobank nog rekening met een gemiddelde prijsstijging van 4,5%.

Nieuwbouw blijft achter

Met de lagere prijsstijging komt de huizenmarkt in iets rustiger vaarwater. Dit heeft positieve kanten. Als meer huizenbezitters in 2020 het een goed moment vinden om hun huis te verkopen, bevordert dit de doorstroming op huizenmarkt.

Dit zal echter de krapte op de huizenmarkt niet oplossen. Daarvoor moet meer gebouwd worden. Met de ‘Nationale Woonagenda’ streeft het Kabinet naar 75.000 nieuwe woningen per jaar tot 2025. Deze plannen ten spijt, het aantal opleveringen blijft achter.

Daar komt de stikstof- en PFAS-crisis bovenop. Door strengere milieueisen zijn er minder nieuwe vergunningen afgegeven en bestaande bouwprojecten stil komen te liggen. Het streefaantal nieuwe woningen is hierdoor vrijwel zeker buiten bereik.

Koophuis vaker buiten bereik

De krapte op de huizenmarkt houdt voorlopig aan. Een omslag voor de huizenprijs (lees daling) verwachten we hierdoor niet. De huizenprijs stijgt in 2020 verder en zal opnieuw records breken.

Duurdere huizen betekent ook dat meer kopers (noodgedwongen) afhaken. Hoewel het tweede inkomen zwaarder meetelt, zijn de hypotheeknormen in 2020 strenger geworden. Dit jaar worden er naar verwachting minder huizen verkocht dan vorig jaar.

Tip: lees hier hoe u het maximale uit uw hypotheekbedrag kunt halen.

Stagnerende economie is risico voor de huizenprijzen

Wel zien we een risico waardoor we onze verwachting voor de huizenmarkt mogelijk naar beneden moeten bijstellen. Dit is de tegenvallende economische groei in Nederland, maar ook wereldwijd.

Als de economische vooruitzichten verder verslechteren, onder andere door de handelsoorlog tussen VS en China de naderende Brexit, kan dit een weerslag hebben op de huizenmarkt. Ook zijn recent de geopolitieke spanningen toegenomen.

Een lagere huizenprijsstijging en gedaald consumentenvertrouwen kunnen elkaar (in negatieve zin) versterken.

4 keer profiteren van de gestegen huizenprijs

Zo kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs:

 1. Bereken hoeveel uw woning nu waard is.
 2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
 3. Verhoog uw hypotheek voor een investering in uw huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
 4. Uw overwaarde opnemen, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen? Bereken uw verzilvermogelijkheden.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.