Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2020

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2020? Verwachting voor de huizenprijzen en het woningaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt?

2020 een omslagjaar voor de huizenmarkt?

De huizenprijzen breken alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Dit heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt. Hierdoor worden er minder huizen verkocht en dit heeft ook zijn weerslag op de huizenprijzen. Daar komt nu de coronacrisis bij.

Wordt 2020 het omslagjaar voor de huizenmarkt? In deze verwachting voor de huizenmarkt leest u meer over:

Nu profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor aankoop of oversluiten >

Huizenprijzen stijgen explosief

Voordat we onze verwachting geven voor de huizenprijzen, bespreken we waarom koophuizen momenteel zo duur zijn.

De lage hypotheekrente van dit moment heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herstel van de huizenmarkt. Nu een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlast. Huren is daarentegen flink duurder geworden. Er is echter meer nodig voor de explosieve huizenprijsstijging van de afgelopen jaren.

Tijdens de crisis is de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. De vraag naar koophuizen overstijgt momenteel ruim het aanbod. Deze krapte op de huizenmarkt stuwt de huizenprijzen op. Daarbij krijgen kopers, met name de starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis (of meer) kopen als investering.

Ook had de Nederlandse economie de afgelopen jaren de wind mee. De werkloosheid is laag en het consumentenvertrouwen hoog.

Aantal verkochte woningen blijft op niveau

Een huis kopen blijft in 2020 aantrekkelijk. De hypotheekrente is nog steeds historisch gezien zeer laag, ondanks een lichte piek tijdens het begin van de corona-crisis. Het aantal woningverkopen is op niveau gebleven en in bepaalde regio’s sterk gestegen zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dit heeft deels te maken met de ‘inhaalvraag’ in deze regio’s.

De krapte op de huizenmarkt blijft een rol spelen. Met name koopstarters op zoek naar een huis, merken dat het aanbod op de diverse huizensites beperkt is. Wie een geschikt huis heeft gevonden moet snel handelen en vaak meer bieden dan de vraagprijs. Soms kunnen ouders helpen met de hypotheek om zo het huis alsnog te kunnen kopen. Lukt dit niet, dan haken deze koopstarters af.

Grafiek: ontwikkeling woningverkopen per provincie

Ontwikkeling woningverkopen per provincie

(Bron: Kadaster)

Verwachting huizenprijzen in 2020

Onzekerheid in verband met corona, krapte op de woningmarkt en een dalend aanbod van nieuwbouwwoningen; de huizenmarkt voor woningzoekers blijft moeizaam. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zijn de woningprijzen in het 2de kwartaal met 7% gestegen ten opzichte van afgelopen jaar.

De verwachting was dat door de toegenomen onzekerheid en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, mensen de aankoop van een huis zouden uitstellen maar gezien de aantallen verkochte woningen is niets minder waar.

Ondanks een lichte groei van aantal woningen in het 2de kwartaal, worden er in 2020 naar verwachting minder huizen verkocht. De krapte op de woningmarkt blijft, maar de huidige onzekerheid en toename van werkloosheid zal zijn weerslag op de prijsontwikkeling hebben. We verwachten dat de stijging van de huizenprijzen in 2020 stabiliseren en de groei licht afvlakt.

Huizenprijsverwachting van ABN AMRO en Rabobank

Afgelopen maanden hebben de grootbanken hun verwachtingen voor 2020 bijgesteld op basis van de recente ontwikkelingen. Dit zeggen economen van de grootste banken in Nederland over de huizenprijzen in 2020:

  • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 6% stijgt (tegenover 7% vorig jaar).
  • Rabobank gaat uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 5,6%. Daarmee stelt de bank haar verwachting naar beneden bij. Voor de coronacrisis hield Rabobank nog rekening met een gemiddelde prijsstijging van 3,5%.

2021 omslagjaar?

De verwachting is dat de overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie de eerste klap hebben opgevangen. Het is bijna onvermijdelijk dat de coronacrisis impact gaat hebben op de woningmarkt en de ontwikkeling van de huizenprijzen. Grootbanken zijn dan ook unaniem in hun verwachting voor 2021:

  • ABN AMRO verwacht een daling van 2%
  • Rabobank verwacht een daling van 2,9%

Nieuwbouw blijft achter

Om de krapte op de huizenmarkt op te lossen moet meer gebouwd worden. Met de ‘Nationale Woonagenda’ streeft het Kabinet naar 75.000 nieuwe woningen per jaar tot 2025. Deze plannen ten spijt, het aantal opleveringen blijft achter.

Dit is onder andere het gevolg van de stikstof- en PFAS-crisis. Daar komt nu de coronacrisis bovenop. Het streefaantal nieuwe woningen is hierdoor vrijwel zeker buiten bereik.

Koophuis vaker buiten bereik

De krapte op de huizenmarkt houdt voorlopig aan. De huizenprijs is in het in 2de kwartaal van 2020 verder gestegen tot 335.000 euro gemiddeld (Bron: Woningmarktmonitor 2de kwartaal). Om dit bedrag te financieren zal er al een (gezamenlijk) inkomen aanwezig moeten zijn van om en nabij de €65.000.

Duurdere huizen in combinatie met onzekerheid over de coronacrisis betekent ook dat meer kopers (noodgedwongen) afhaken. Daarbij zijn de hypotheeknormen in 2020 strenger geworden. De maximale hypotheek voor 2021 zal met name voor tweeverdieners stijgen.

Minder kopers in de markt biedt ook kansen. U kunt nu een huis kopen met minder concurrentie. Tip: lees hier hoe u het maximale uit uw hypotheekbedrag kunt halen.

Stagnerende economie is risico voor de huizenprijzen

De stagnerende economie als gevolg van de coronacrisis is een risico voor de huizenmarkt. Naarmate de crisis langer duurt, is ook de economische schade groter. Daarom nogmaals de oproep om u aan de RIVM richtlijn te houden.

Verslechterde economische vooruitzichten hebben een weerslag hebben op de huizenmarkt, bijvoorbeeld als mensen door verlies van baan of inkomen het kopen van een huis uitstellen.

Een lagere huizenprijsstijging en gedaald consumentenvertrouwen kunnen elkaar (in negatieve zin) versterken.

Profiteren van de gestegen huizenprijs?

Welke mogelijkheden zijn er om gebruik te maken van de gestegen woningprijzen:

  1. Uw opgebouwde overwaarde in uw opnemen:
  2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.