Block title
Block content
Verwachting huizenmarkt huizenprijzen in 2020
  Door: roel 204777 keer gelezen
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2020? Verwachting voor de huizenprijzen en het woningaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt?

2020 een omslagjaar voor de huizenmarkt?

De huizenprijzen breken alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Dit heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt. Hierdoor worden er minder huizen verkocht en dit heeft ook zijn weerslag op de huizenprijzen. Daar komt nu de coronacrisis bij.

Wordt 2020 het omslagjaar voor de huizenmarkt? In deze verwachting voor de huizenmarkt leest u meer over:

Nu profiteren van de gestegen huizenprijs? Bereken uw hypotheekmogelijkheden voor aankoop of oversluiten >

Huizenprijzen stijgen explosief

Voordat we onze verwachting geven voor de huizenprijzen, bespreken we waarom koophuizen momenteel zo duur zijn.

De lage hypotheekrente van dit moment heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herstel van de huizenmarkt. Nu een huis kopen is aantrekkelijk vanwege de lage maandlast. Huren is daarentegen flink duurder geworden. Er is echter meer nodig voor de explosieve huizenprijsstijging van de afgelopen jaren.

Tijdens de crisis is de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. De vraag naar koophuizen overstijgt momenteel ruim het aanbod. Deze krapte op de huizenmarkt stuwt de huizenprijzen op. Daarbij krijgen kopers, met name de starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis (of meer) kopen als investering.

Ook had de Nederlandse economie de afgelopen jaren de wind mee. De werkloosheid is laag en het consumentenvertrouwen hoog.

Minder huizen verkocht

Een huis kopen blijft in 2020 aantrekkelijk. Hoewel de hyptoheekrente momenteel licht oploopt, is deze historisch gezien nog altijd zeer laag. Toch worden er sinds vorig jaar minder huizen verkocht, zoals is te zien in onderstaande grafiek. Dit heeft deels te maken met de ‘inhaalvraag’ die opdroogt. Wie een huis kopen had uitgesteld vanwege de crisis, is inmiddels verhuisd.

Ook de krapte op de huizenmarkt speelt een rol. Met name koopstarters op zoek naar een huis, merken dat het aanbod op de diverse huizensites beperkt is. Wie een geschikt huis heeft gevonden moet snel handelen en vaak meer bieden dan de vraagprijs. Soms kunnen ouders helpen met de hypotheek om zo het huis alsnog te kunnen kopen. Lukt dit niet, dan haken deze koopstarters af.

Grafiek: aantal verkochte woningen in vergelijking met het voorgaande jaar

woningverkopen huizenprijzen 2020

(Bron: Kadaster)

Verwachting huizenprijzen in 2020

Een gedaald sentiment en minder transacties; de huizenmarkt is duidelijk over de hoogste piek heen. Daar bovenop komt nu de klap van de coronacrisis. Door toegenomen onzekerheid en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, stellen mensen de aankoop van een huis naar verwachting uit. 

Net als vorig jaar, worden er in 2020 naar verwachting opnieuw minder huizen verkocht. Dit heeft ook zijn weerslag op de prijsontwikkeling. We verwachten dat de stijging van de huizenprijzen in 2020 versneld afvlakt.

Huizenprijsverwachting van ABN AMRO en Rabobank

Dit zeggen economen van de grootste banken in Nederland over de huizenprijzen in 2020:

 • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 4,4% stijgt (tegenover 7% vorig jaar).
 • Rabobank gaat uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 3,5%. Daarmee stelt de bank haar verwachting naar beneden bij. Voor de coronacrisis hield Rabobank nog rekening met een gemiddelde prijsstijging van 5,5%.

Nieuwbouw blijft achter

Om de krapte op de huizenmarkt op te lossen moet meer gebouwd worden. Met de ‘Nationale Woonagenda’ streeft het Kabinet naar 75.000 nieuwe woningen per jaar tot 2025. Deze plannen ten spijt, het aantal opleveringen blijft achter.

Dit is onder andere het gevolg van de stikstof- en PFAS-crisis. Daar komt nu de coronacrisis bovenop. Het streefaantal nieuwe woningen is hierdoor vrijwel zeker buiten bereik.

Koophuis vaker buiten bereik

De krapte op de huizenmarkt houdt voorlopig aan. Een omslag voor de huizenprijs (lees daling) verwachten we hierdoor niet. De huizenprijs stijgt in 2020 verder.

Duurdere huizen in combinatie met onzekerheid over de coronacrisis betekent ook dat meer kopers (noodgedwongen) afhaken. Daarbij zijn de hypotheeknormen in 2020 strenger geworden.

Minder kopers in de markt biedt ook kansen. U kunt nu een huis kopen met minder concurrentie. Tip: lees hier hoe u het maximale uit uw hypotheekbedrag kunt halen.

Stagnerende economie is risico voor de huizenprijzen

De stagnerende economie als gevolg van de coronacrisis is een risico voor de huizenmarkt. Naarmate de crisis langer duurt, is ook de economische schade groter. Daarom nogmaals de oproep om u aan de RIVM richtlijn te houden.

Verslechterde economische vooruitzichten hebben een weerslag hebben op de huizenmarkt, bijvoorbeeld als mensen door verlies van baan of inkomen het kopen van een huis uitstellen.

Een lagere huizenprijsstijging en gedaald consumentenvertrouwen kunnen elkaar (in negatieve zin) versterken.

4 keer profiteren van de gestegen huizenprijs

Zo kunt u profiteren van de gestegen huizenprijs:

 1. Bereken hoeveel uw woning nu waard is.
 2. Door de gestegen huizenprijs komt u mogelijk in een lagere risicoklasse. Bereken uw nieuwe laagste hypotheekrente.
 3. Verhoog uw hypotheek voor een investering in uw huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
 4. Uw overwaarde opnemen, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen? Bereken uw verzilvermogelijkheden.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
 • Laagste hypotheekrente garantie
 • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
 • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.