Vrijstelling verzekering bij hypotheek verdwijnt mogelijk

De vrijstelling voor verzekeringen bij de hypotheek vervalt mogelijk in 2013. Dit geldt voor nieuwe hypotheken, maar heeft ook gevolgen voor bestaande hypotheken. Waar moet u op letten.

Update: Ook na 1 april kunt u uw aflossingsvrije hypotheek wijzigen. Wij hebben voor u een aantal alternatieven voor sparen of aflossen.

Veel huizenbezitters sparen of beleggen om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen, bijvoorbeeld met een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek. Dit doen ze in een verzekering, wel of niet gekoppeld aan de hypotheek. In het Belastingplan 2013 is bepaald dat vanaf volgend jaar de vrijstelling vervalt voor de volgende verzekeringen:

  • Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW)
  • Spaarrekening Eigen Woning (SEW)
  • Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW)

Het belastingplan 2013 wordt in december behandeld in de Tweede Kamer. Dan wordt ook bekend welke plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden (lees meer over de overige maatregelen). Waar moet u op letten:

Nieuwe hypotheken

Vanaf 1 januari 2013 is het voor nieuwe hypotheken niet meer mogelijk om een KEW, SEW of BEW af te sluiten. Er is één uitzondering. Heeft u al (uiterlijk op 31 december 2012) een bestaande verzekering heeft, dan mag u een nieuw product sluiten als voortzetting van het oude product (fiscaal geruisloze voortzetting). Houd hier rekening mee als u binnenkort een hypotheek wilt afsluiten.

Bestaande hypotheken

Voor hypotheken met een bestaande KEW, SEW of BEW blijft de vrijstelling bestaan, onder de volgende voorwaarden:
  • Het verzekerd kapitaal of de afgesproken premie is na 31 december 2012 niet verhoogd.
  • De looptijd van de verzekering is niet verlengd.

Verzekering in box 3

Voorheen was het soms fiscaal gunstig om een kapitaalverzekering eerst in box 3 te plaatsen wanneer er nog niet veel vermogen was opgebouwd. Daarna kon de verzekering worden overgezet naar een KEW. In 2013 is het niet meer mogelijk uw kapitaalverzekering om te zetten. Huizenbezitters die een kapitaalverzekering in box 3 hebben, kunnen hun belastingvoordeel behouden door deze nu om te zetten naar een KEW, SEW of BEW. U heeft hier tot 1 april 2013 de mogelijkheid toe.
 
Neem contact op met een hypotheekadviseur als u niet zeker weet of dit ook geldt voor uw hypotheek. Wanneer nodig zetten wij de kapitaalverzekering voor u om. 
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.