Kosten hypotheekadvies | Wat kost hypotheekadvies?

Kosten voor hypotheekadvies: vergelijk de advieskosten van banken en onafhankelijke hypotheekadviseurs en bespaar met een hypotheekadvies op maat.

Hypotheekadvies is er in vele soorten en maten, maar wat kost het? We vergelijken de kosten voor hypotheekadvies en noemen de gemiddelde prijs bij de verschillende opties. Ook geven we enkele tips hoe u kunt besparen op de kosten voor hypotheekadvies.

‘Waarom betalen voor hypotheekadvies?’

Deze vraag is niet vreemd als u bedenkt dat de kosten voor hypotheekadvies lange tijd niet zichtbaar waren voor de consument. Pas sinds 2013 worden de advieskosten rechtstreeks in rekening gebracht door de hypotheekadviseur.

Dit betekent niet dat hypotheekadvies voor die tijd gratis was. De advieskosten waren lange tijd verrekend in de hypotheekrente, ook wel provisie genoemd. Dit is nu verboden. Het provisieverbod heeft twee grote voordelen voor de consument.

 • Meer transparantie: de kosten voor hypotheekadvies zijn beter inzichtelijk en zo kunt u hypotheekadviseurs vergelijken.
 • Onafhankelijk advies: door de kosten bij de klant in rekening te brengen, kunnen banken het advies niet beïnvloeden.

Hypotheekadvies nodig?Plan vrijblijvend uw eerste adviesgesprek

Kosten hypotheekadvies

Nu consumenten direct de rekening voor hypotheekadvies krijgen, zijn ze prijsbewust geworden. Stap ik naar een bank of een hypotheekadviseur? En hoeveel advies heb ik eigenlijk nodig? Voor hypotheekadvies heeft u de volgende keuzes met het bijbehorende (gemiddelde) prijskaartje.

Verschil kosten bank en onafhankelijke adviseur

Nu hypotheekadviseurs 100% onafhankelijk van de bank kunnen adviseren, is het verschil tussen hypotheekadvies van een bank en van een onafhankelijke adviseur scherper geworden.

 • Kosten hypotheekadvies van de bank:
  De bank adviseert u een hypotheek uit eigen assortiment op basis van uw situatie. We vergelijken de kosten voor advies bij een nieuwe hypotheek van de 3 grootbanken:

  • Rabobank (€ 2.200,-)
  • ING (€ 2.100,-)
  • ABN AMRO (€ 2.050,-)

  (bron: dienstverleningsdocument op 05-10-2020)

 • Kosten onafhankelijke hypotheekadvies:
  Naast een hypotheek op maat, krijgt u een vergelijking van alle aanbieders op de markt (laagste hypotheekrente en beste voorwaarden). De kosten voor onafhankelijk hypotheekadvies zijn daarom vaak wat hoger.

kosten hypotheekadvies

Soorten hypotheekadvies met bijbehorende kosten

Door het advies af te stemmen op de wensen en behoeften van klant, zijn verschillende vormen van hypotheekadvies ontstaan. Dit zijn de gemiddelde kosten:

 • Volledige service: Nog altijd kiezen de meeste consumenten voor een full service hypotheekadvies. Na één of meer adviesgesprekken met de adviseur (thuis of op een regiokantoor) wordt de hypotheek volledig geregeld. Gemiddelde prijs: € 2.250,- tot € 2.750,-.
 • Advies op maat: Niet elk advies kost even veel tijd. De situatie van starters en gepensioneerden is vaak minder complex waardoor een lager tarief mogelijk is. Gemiddelde prijs: € 1.500,-. De situatie van ondernemers is vaak meer complex, waardoor soms een opslag wordt gerekend. Gemiddelde prijs: € 3.000.
 • Advies op afstand: Advies via telefoon of een chatprogramma is goedkoper. Een adviseur heeft geen reiskosten en hoeft geen duur winkelpand te huren. Met behulp van een webcam en software om documenten te delen, wordt deze vorm van advies steeds toegangkelijker. Gemiddelde prijs € 1500,- tot € 2000,-.
 • Hypotheek zonder advies: Advies bij een hypotheek is verplicht. De enige uitzondering wordt gemaakt voor consumenten die veel van hypotheken weten. Voor een hypotheek zonder advies is een kennistoets nodig. Gemiddelde prijs € 1000,-.

Tip: De kosten voor hypotheekadvies zijn, net als de overige afsluitkosten bij de hypotheek, fiscaal aftrekbaar.

Besparen op kosten hypotheekadvies

Het is dus mogelijk om te besparen op de kosten voor hypotheekadvies, maar maak het uzelf niet onnodig moeilijk. Kies bijvoorbeeld niet voor advies op afstand als u moeite heeft met digitaal aanleveren van documenten. In een complexe situatie is een hypotheek zonder advies niet aan te raden.

Goed hypotheekadvies kan u ook geld opleveren. Een hypotheek adviseur die voor u een lagere hypotheekrente kan bedingen, levert gedurende de looptijd meer op dan u kunt besparen op het hypotheekadvies. Daarnaast begeleidt een hypotheekadviseur u gedurende het aanvraagtraject. Dit kan de doorlooptijd aanzienlijk verkorten en stress besparen.

Onderzoek wijst het zelfs uit: zelf de hypotheek sluiten is nauwelijks goedkoper.

Hypotheekadvies controleren

Een hypotheekadviseur kiezen? Hier zijn nog enkele tips:

 • De kosten voor hypotheekadvies staan vermeld in het dienstverleningsdocument van de adviseur.
 • Het eerste adviesgesprek is bij veel adviseurs gratis. Zo kunt u vrijblijvend kennismaken en duidelijk afspraken maken over de werkzaamheden en de kosten.
 • Via advieskeuze (Consumentenbond) kunt u controleren hoe het advies wordt beoordeeld.
 • Staat de hypotheekadviseur ingeschreven bij de AFM en stichting Erkend hypotheekadviseur?
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

5 gedachten over “Kosten hypotheekadvies | Wat kost hypotheekadvies?”

 1. Ik zou graag mijn hypotheek die aflossingsvrij is en nu na 30 jaar is afgelopen.
  Deze opnieuw willen oversluiten zonder advies, dus rechtstreeks bij de verstrekker.
  Zijn hier ook afsluit of advieskosten aan verbonden?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2089 reviews. 86% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.