Block title
Block content
wat kost hypotheekadvies
  Door: roel 54091 keer gelezen
Kosten voor hypotheekadvies: vergelijk de advieskosten van banken en onafhankelijke hypotheekadviseurs en bespaar met een hypotheekadvies op maat.

Hypotheekadvies is er in vele soorten en maten, maar wat kost het? We vergelijken de kosten voor hypotheekadvies en noemen de gemiddelde prijs bij de verschillende opties. Ook geven we enkele tips hoe u kunt besparen op de kosten voor hypotheekadvies.

‘Betalen voor hypotheekadvies?’

Deze vraag is niet vreemd als u bedenkt dat de kosten voor hypotheekadvies lange tijd niet zichtbaar waren voor de consument. Pas sinds 2013 worden de advieskosten rechtstreeks in rekening gebracht door de hypotheekadviseur.

Dit betekent niet dat hypotheekadvies voor die tijd gratis was. De advieskosten waren lange tijd verrekend in de hypotheekrente, ook wel provisie genoemd. Het provisieverbod in 2013 heeft twee grote voordelen voor de consument.

 • Meer transparantie: de kosten voor hypotheekadvies zijn beter inzichtelijk en zo kunt u hypotheekadviseurs vergelijken.
 • Onafhankelijk advies: door de kosten bij de klant in rekening te brengen, kunnen banken het advies niet beïnvloeden.

Hypotheekadvies nodig?Kies zelf hoe u advies wilt

Kosten hypotheekadvies

Nu consumenten direct de rekening voor hypotheekadvies krijgen, zijn ze prijsbewust geworden. Stap ik naar een bank of een hypotheekadviseur? En hoeveel advies heb ik eigenlijk nodig? Voor hypotheekadvies heeft u de volgende keuzes met het bijbehorende (gemiddelde) prijskaartje.

Verschil kosten bank en onafhankelijke adviseur

Nu hypotheekadviseurs 100% onafhankelijk van de bank kunnen adviseren, is het verschil tussen hypotheekadvies van een bank en van een onafhankelijke adviseur scherper geworden.

 • Kosten hypotheekadvies van de bank:
  De bank adviseert u een hypotheek uit eigen assortiment op basis van uw situatie. We vergelijken de kosten voor hypotheekadvies van de 3 grootbanken:
  • Rabobank (€ 2.200,-)
  • ING (Starter € 1.750,-, verhuizen of oversluiten € 2.100,-)
  • ABN AMRO (€ 1.850,-)
  (bron: dienstverleningsdocument op 19-04-2018)
 • Kosten onafhankelijke hypotheekadvies:
  Naast een hypotheek op maat, krijgt u een vergelijking van alle aanbieders op de markt (laagste hypotheekrente en beste voorwaarden). De kosten voor onafhankelijk hypotheekadvies zijn daarom vaak wat hoger.

kosten hypotheekadvies

Soorten hypotheekadvies met bijbehorende kosten

Door het advies af te stemmen op de wensen en behoeften van klant, zijn verschillende vormen van hypotheekadvies ontstaan. Dit zijn de gemiddelde kosten:

 • Volledige service: Nog altijd kiezen de meeste consumenten voor een full service hypotheekadvies. Na één of meer adviesgesprekken met de adviseur (thuis of op een regiokantoor) wordt de hypotheek volledig geregeld. Gemiddelde prijs: € 2.000,- tot € 2.500,-.
 • Advies op maat: Niet elk advies kost even veel tijd. De situatie van starters en gepensioneerden is vaak minder complex waardoor een lager tarief mogelijk is. Gemiddelde prijs: € 1.500,-. De situatie van ondernemers is vaak meer complex, waardoor soms een opslag wordt gerekend. Gemiddelde prijs: € 3.000.
 • Advies op afstand: Advies via telefoon of een chatprogramma is goedkoper. Een adviseur heeft geen reiskosten en hoeft geen duur winkelpand te huren. Met behulp van een webcam en software om documenten te delen, wordt deze vorm van advies steeds toegangkelijker. Gemiddelde prijs € 1500,- tot € 2000,-.
 • Hypotheek zonder advies: Advies bij een hypotheek is verplicht. De enige uitzondering wordt gemaakt voor consumenten die veel van hypotheken weten. Voor een hypotheek zonder advies is een kennistoets nodig. Hier kunt u een Execution Only hypotheek aanvragen. Gemiddelde prijs € 1000,-.

Tip: De kosten voor hypotheekadvies zijn, net als de overige afsluitkosten, fiscaal aftrekbaar.

Besparen op kosten hypotheekadvies

Het is aantrekkelijk om te besparen op de kosten voor hypotheekadvies, maar zorg wel voor advies dat bij u past. Kies bijvoorbeeld niet voor advies op afstand als u moeite heeft met digitaal aanleveren van documenten en een hypotheek zonder advies is niet aan te raden bij een complexe situatie.

Goed hypotheekadvies kan uiteindelijk ook geld opleveren. Een lagere hypotheekrente levert gedurende de looptijd meer op dan u kunt besparen op de advieskosten. Daarnaast begeleidt een hypotheekadviseur u gedurende het aanvraagtraject. Dit kan de doorlooptijd aanzienlijk verkorten en stress besparen. Lees ook: Zelf de hypotheek sluiten nauwelijks goedkoper.

Hypotheekadvies controleren

Tips voor het kiezen van hypotheekadvies:

 • De kosten voor hypotheekadvies staan vermeld in het dienstverleningsdocument van de adviseur.
 • Het eerste adviesgesprek is bij veel adviseurs gratis. Zo kunt u vrijblijvend kennismaken en duidelijk afspraken maken over de werkzaamheden en de kosten.
 • Via advieskeuze (Consumentenbond) kunt u controleren hoe het advies wordt beoordeeld.
 • Staat de hypotheekadviseur ingeschreven bij de AFM en stichting Erkend hypotheekadviseur?

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

ING berekent voor elke nieuwe klant de eigen adviseurskosten à 1.750 euro. Dus als je al een onafhankelijke adviseur hebt van zo'n 2.400 euro (in dit geval: Hypotheekvisie), ben je in totaal 2.400 + 1.750 euro = 4.150 euro kwijt voor het hele traject. Ik vind dat schaamteloos. Wie al een eigen adviseur (tussenpersoon) heeft, zou niet ook nog eens de ING adviseurskosten moeten betalen.

Beste Jacob,

Jouw redenering klopt niet.

Als je het advies van een onafhankelijk hypotheekadviseur hebt ontvangen en deze bemiddelt vervolgens ook voor de hypotheek bij ING bank, dan betaal je NIET nogmaals de kosten aan de ING bank.

In dit geval zou je dan dus in totaal 2.400 euro kosten kwijt zijn.

....en als de betrokken adviseur geen zaken doet met ING, en wel bemiddeld in hypotheken, kan deze kosteloos zich aansluiten bij bijvoorbeeld L.N.I. ( landelijk netwerk inkoop) en zijn de extra kosten beperkt tot zo'n € 325,00 en geen € 1.750,00 !, het kan dus anders.

Waarom een hypotheekadviseur? Op diverse sites zijn actuele hypotheekrente's te vinden. Qua tijdsduur en in allerlei vormen. M.a.w. dat wat je zelf uit kan zoeken hoeft door een adviseur niet bevestigd te worden en dat geldt ook voor oversluiten. Daarbij vind ik de bedragen absurd hoog. Want laten we het eens per uur werk bekijken voor zo'n hypotheekaanvraag. Uitgaande van € 100,= p/u. Ook bij het goedkoopste advies is 10 uur werk min. kantoor huur. Daarbij de bank wil je wel als klant binnenhalen met hun eigen restricties. Bijv. de betaalrekening, verzekering e.d. bij hun afsluiten.

Ik twijfel nog. De getallen en voorwaarden zijn inderdaad op internet wel te vinden. Maar wat wijsheid is, bijvoorbeeld de te kiezen periode, aflosvorm, etc. niet. Maar inderdaad, de advieskosten voor een uurtje klankborden hierover zijn zeer hoog. Wie heeft nog tips?