Kosten hypotheekadvies | Wat kost hypotheekadvies?

Kosten voor hypotheekadvies: vergelijk de advieskosten van banken en onafhankelijke hypotheekadviseurs en bespaar met een hypotheekadvies op maat.

Hypotheekadvies is er in vele soorten en maten, maar wat kost het? We vergelijken de kosten voor hypotheekadvies en noemen de gemiddelde prijs bij de verschillende opties. Ook geven we enkele tips hoe je kunt besparen op de kosten voor hypotheekadvies.

‘Waarom betalen voor hypotheekadvies?’

Deze vraag is niet vreemd als je bedenkt dat de kosten voor hypotheekadvies lange tijd niet zichtbaar waren voor de consument. Pas sinds 2013 worden de advieskosten rechtstreeks in rekening gebracht door de hypotheekadviseur.

Dit betekent niet dat hypotheekadvies voor die tijd gratis was. De advieskosten waren lange tijd verrekend in de hypotheekrente, ook wel provisie genoemd. Dit is nu verboden. Het provisieverbod heeft twee grote voordelen voor de consument.

 • Meer transparantie: de kosten voor hypotheekadvies zijn beter inzichtelijk en zo kan je hypotheekadviseurs vergelijken.
 • Onafhankelijk advies: door de kosten bij de klant in rekening te brengen, kunnen banken het advies niet beïnvloeden.

Hypotheekadvies nodig?Plan vrijblijvend jouw eerste adviesgesprek

Kosten hypotheekadvies

Nu consumenten direct de rekening voor hypotheekadvies krijgen, zijn ze prijsbewust geworden. Stap ik naar een bank of een hypotheekadviseur? En hoeveel advies heb ik eigenlijk nodig? Voor hypotheekadvies heb je de volgende keuzes met het bijbehorende (gemiddelde) prijskaartje.

Verschil kosten bank en onafhankelijke adviseur

Nu hypotheekadviseurs 100% onafhankelijk van de bank kunnen adviseren, is het verschil tussen hypotheekadvies van een bank en van een onafhankelijke adviseur scherper geworden.

 • Kosten hypotheekadvies van de bank:
  De bank adviseert je een hypotheek uit eigen assortiment op basis van jouw situatie. We vergelijken de kosten voor advies bij een nieuwe hypotheek van de 3 grootbanken:
  • Rabobank (€ 2.200,-)
  • ING (€ 2.100,-)
  • ABN AMRO (€ 2.050,-)

   (bron: dienstverleningsdocument op 05-10-2020)

 • Kosten onafhankelijke hypotheekadvies:
  Naast een hypotheek op maat, krijg je een vergelijking van alle aanbieders op de markt (laagste hypotheekrente en beste voorwaarden). De kosten voor onafhankelijk hypotheekadvies zijn daarom vaak wat hoger.
kosten hypotheekadvies

Soorten hypotheekadvies met bijbehorende kosten

Door het advies af te stemmen op de wensen en behoeften van klant, zijn verschillende vormen van hypotheekadvies ontstaan. Dit zijn de gemiddelde kosten:

 • Volledige service: Nog altijd kiezen de meeste consumenten voor een full service hypotheekadvies. Na één of meer adviesgesprekken met de adviseur (thuis of op een regiokantoor) wordt de hypotheek volledig geregeld. Gemiddelde prijs: € 2.250,- tot € 2.750,-.
 • Advies op maat: Niet elk advies kost even veel tijd. De situatie van starters en gepensioneerden is vaak minder complex waardoor een lager tarief mogelijk is. Gemiddelde prijs: € 1.500,-. De situatie van ondernemers is vaak meer complex, waardoor soms een opslag wordt gerekend. Gemiddelde prijs: € 3.000.
 • Advies op afstand: Advies via telefoon of een chatprogramma is goedkoper. Een adviseur heeft geen reiskosten en hoeft geen duur winkelpand te huren. Met behulp van een webcam en software om documenten te delen, wordt deze vorm van advies steeds toegankelijker. Gemiddelde prijs € 1500,- tot € 2000,-.
 • Hypotheek zonder advies: Advies bij een hypotheek is verplicht. De enige uitzondering wordt gemaakt voor consumenten die veel van hypotheken weten. Voor een hypotheek zonder advies is een kennistoets nodig. Gemiddelde prijs € 1000,-.

Tip: De kosten voor hypotheekadvies zijn, net als de overige afsluitkosten bij de hypotheek, fiscaal aftrekbaar.

Besparen op kosten hypotheekadvies

Het is dus mogelijk om te besparen op de kosten voor hypotheekadvies, maar maak het jezelf niet onnodig moeilijk. Kies bijvoorbeeld niet voor advies op afstand als je moeite heeft met digitaal aanleveren van documenten. In een complexe situatie is een hypotheek zonder advies niet aan te raden.

Goed hypotheekadvies kan je ook geld opleveren. Een hypotheek adviseur die voor je een lagere hypotheekrente kan bedingen, levert gedurende de looptijd meer op dan je kunt besparen op het hypotheekadvies. Daarnaast begeleidt een hypotheekadviseur je gedurende het aanvraagtraject. Dit kan de doorlooptijd aanzienlijk verkorten en stress besparen.

Onderzoek wijst het zelfs uit: zelf de hypotheek sluiten is nauwelijks goedkoper.

Hypotheekadvies controleren

Een hypotheekadviseur kiezen? Hier zijn nog enkele tips:

 • De kosten voor hypotheekadvies staan vermeld in het dienstverleningsdocument van de adviseur.
 • Het eerste adviesgesprek is bij veel adviseurs gratis. Zo kan je vrijblijvend kennismaken en duidelijk afspraken maken over de werkzaamheden en de kosten.
 • Via advieskeuze (Consumentenbond) kan je controleren hoe het advies wordt beoordeeld.
 • Staat de hypotheekadviseur ingeschreven bij de AFM en stichting Erkend hypotheekadviseur?
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Kosten hypotheekadvies | Wat kost hypotheekadvies?”

 1. Beste Jacob,

  Jouw redenering klopt niet.

  Als je het advies van een onafhankelijk hypotheekadviseur hebt ontvangen en deze bemiddelt vervolgens ook voor de hypotheek bij ING bank, dan betaal je NIET nogmaals de kosten aan de ING bank.

  In dit geval zou je dan dus in totaal 2.400 euro kosten kwijt zijn.

  Beantwoorden
  • ….en als de betrokken adviseur geen zaken doet met ING, en wel bemiddeld in hypotheken, kan deze zich aansluiten bij inkoopnetwerk en zijn de extra kosten beperkt. Dus geen € 1.750,00!

   Beantwoorden
   • Ik twijfel nog. De getallen en voorwaarden zijn inderdaad op internet wel te vinden. Maar wat wijsheid is, bijvoorbeeld de te kiezen periode, aflosvorm, etc. niet. Maar inderdaad, de advieskosten voor een uurtje klankborden hierover zijn zeer hoog. Wie heeft nog tips?

   • Hoi Richard. Het uurtje klankborden is wel degelijk mogelijk en zelfs gratis. Het eerste gesprek is namelijk op kosten van de adviseur. Daarin komen een eerste analyse van uw mogelijkheden en de kosten van het verdere hypotheektraject aan de orde. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

 2. Ik zou graag mijn hypotheek die aflossingsvrij is en nu na 30 jaar is afgelopen.
  Deze opnieuw willen oversluiten zonder advies, dus rechtstreeks bij de verstrekker.
  Zijn hier ook afsluit of advieskosten aan verbonden?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024