Woningmarkt koelt af: starters grijpen kansen, doorstromers missen boot!

Starters maken gebruik van de gunstige situatie en kopen massaal woningen, terwijl doorstromers terughoudender zijn. Een gemiste kans!

De woningmarkt koelt af

In april daalden de prijzen van bestaande koopwoningen opnieuw met 1,1% ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt uit recente woningmarktcijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijsdaling die in augustus is ingezet, zet naar verwachting nog even door. Volgens een recente analyse van de Nederlandsche Bank (DNB) is de betaalbaarheid van koopwoningen ergens in 2024 dusdanig verbeterd dat de huizenprijzen weer de weg omhoog vinden.

Starters grijpen hun kans

Dat meer starters nu een woning kopen is niet zo vreemd. Door de afkoelende woningmarkt hoef je niet meer te overbieden. Er is zelfs weer ruimte om te onderhandelen over de vraagprijs. Bovendien zijn de lonen gestegen en de huizenprijzen gedaald, waardoor de betaalbaarheid van een koopwoning is verbeterd.

Ook merken starters dat er meer aanbod is. Dit komt mede doordat woningbeleggers woningen in de verkoop doen door aanscherping van de verhuurregels. Het aantal starters dat in het eerste kwartaal van dit jaar een woning kocht, steeg met 2% ten opzichte van vorig jaar.

Bereken hier jouw startershypotheek en profiteer van alle regelingen voor het kopen van je eerste woning.

Doorstromer waagt de stap niet

Aan de andere kant is het aantal doorstromers dat een nieuwe woning koopt juist gedaald. In het kwartaal van dit jaar daalde het aantal transacties voor deze groep met 14% ten opzichte van vorig jaar.

Huidige woning in waarde gedaald

Dit kan te maken hebben met psychologische drempels, zoals het gevoel van verlies bij het verkopen van een woning die de afgelopen maanden in waarde is gedaald. Toch blijft er nog steeds een aanzienlijke winst over, gezien de gestegen woningprijzen in voorgaande jaren. Sinds 2013 zijn woningen gemiddeld 87% meer waard geworden.

Stel hebt in mei 2014 een woning gekocht voor € 300.000,-, dan had je de woning in de zomer van 2022 kunnen verkopen voor ongeveer € 589.000,-, uitgaande van de CBS-prijsindex. Inmiddels is de prijsindex met ruim 5% gedaald en komt de verwachte verkoopprijs uit op ongeveer € 557.000,-. Dit is € 32.000,- minder dan de prijspiek, maar nog altijd € 257.000,- winst.

Daarnaast kan de prijsdaling ook gunstig uitpakken als je een duurdere woning koopt. Deze is namelijk harder in prijs gedaald. Een woning die vorig jaar nog € 800.000,- zou door bovengenoemde prijsdaling nu nog maar € 760.000,- kosten. Dit is een voordeel van € 40.000,-.

Hypotheekrente gestegen

Een andere drempel voor doorstromers is de gestegen hypotheekrente, die leidt tot hogere maandlasten bij verhuizen. Gelukkig hebben veel woningeigenaren de afgelopen jaren hun hypotheekrente vastgezet tegen een lage rente. Met de verhuisregeling kunnen zij hun huidige hypotheek met lage rente meeverhuizen, zodat alleen voor het extra benodigde hypotheekbedrag de hogere marktrente geldt.

Een gemiste kans

Kortom, het uitstellen van een aankoop is een gemiste kans. Je kunt nu zonder druk een woning zoeken en kopen.Daarnaast is met een realistische vraagprijs je huidige woning snel verkocht.

Naast het bezitten van een groter en mooier huis, zijn er andere voordelen, zoals het verlagen van energielasten door te verhuizen naar een duurzame woning, het kiezen voor een levensloopbestendige woning en het vrijmaken van een deel van de overwaarde door kleiner en goedkoper te gaan wonen.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een hypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Woningmarkt koelt af: starters grijpen kansen, doorstromers missen boot!”

 1. Dit klopt niet “Daarnaast kan de prijsdaling ook gunstig uitpakken als je een duurdere woning koopt. Deze is namelijk harder in prijs gedaald”. Prijzen van appartementen en tussenwoningen zijn flink gedaald. Vrijstaande woningen zijn juist in prijs gestegen

  Beantwoorden
  • Beste Martijn, dan hoor ik graag waar je deze informatie vandaan hebt. In de laatste marktcijfers van makelaarsvereniging staat dat de gemiddelde prijs voor een vrijstaande woningen het afgelopen kwartaal met 4,6% is gedaald, ten opzichte van het kwartaal ervoor. Bij appartementen was dit 3,8%. In ons rekenvoorbeeld bedoelen we echter nog wat anders. Namelijk dat als je een duurdere woning koopt, deze meer in prijs is gedaald dan je huidige woning, uitgaande van een procentuele prijsdaling. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023