Woonlasten verlagen bij koopkrachtdaling (7 tips)

De stijgende prijzen raken iedereen. Lagere woonlasten kunnen verlichting bieden bij een dalende koopkracht. Lees onze 7 tips om uw woonlasten te verlagen.

Koopkracht Nederlanders dit jaar fors achteruit

Door stijgende energieprijzen en de Russische inval in Oekraïne daalt onze koopkracht dit jaar flink. Het Centraal Planbureau (CPB) houdt rekening met een gemiddelde koopkrachtdaling van 2,7%, maar dit kan oplopen tot 3,4%. Dit is in 40 jaar niet meer voorgekomen.

Het Kabinet geeft aan de dalende koopkracht te gaan dempen, onder andere met een verlaging van de belasting op brandstof (per 1 april) en gas en elektriciteit (per juli). Een koopkrachtreparatie wil Premier Mark Rutte echter niet garanderen.

Wilt u besparen op uw hypotheek?Bereken vrijblijvend uw nieuwe laagste rente >

Eigen huis snelste weg naar lagere maandlasten

Dit betekent dat de stijgende prijzen iedereen gaan raken. Waarbij met name de hogere energierekening in de portemonnee wordt gevoeld. Gelukkig zijn er mogelijkheden om zelf op uw woonlasten te besparen of het inkomen aan te vullen.

De hypotheek is voor veel huishoudens de grootste maandelijkse uitgave. Een besparing hierop maakt al snel een groot verschil. Daarnaast kunt u met een eigen huis versneld stappen zetten in verduurzaming. Zo wordt u minder afhankelijk van de energieprijzen.

7 tips om uw woonlasten te verlagen

 1. Betaalt u nog een oude hypotheekrente? Sluit dan nu de hypotheek over. Dat de rentes nu oplopen kan ook in uw voordeel zijn, de boeterente is dan namelijk lager.
  Bereken hier of oversluiten voordelig is >>

 2. Is oversluiten niet voordelig, dan kunt u nog de hypotheekrente middelen. U blijft dan bij uw huidige bank.
  Bereken hier of rentemiddeling voordelig is >>

 3. Heeft u nog een variabel tarief? Klik dan nu uw hypotheekrente vast. Met de hoge inflatie is de kans klein dat u nog een lagere rente gaat vinden dan op dit moment.
  Bereken hier uw laagste hypotheekrente >>

 4. Om uw maandlasten te verlagen is het ook mogelijk om uw hypotheek (deels) aflossingsvrij te maken. U kunt dit altijd weer terugdraaien of zelf gaan aflossen.
  Bereken hier uw mogelijkheden voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek >>

 5. Is uw WOZ-waarde gestegen, dan zit u mogelijk in een lagere risicoklasse. Banken passen hierop niet automatisch de tarieven aan.
  U moet dan zelf om een tussentijdse renteaanpassing vragen >>

 6. Door uw woning te verduurzamen, kunt u veel geld besparen. Vaak gaat hier een flinke investering aan vooraf. Wilt u niet aan uw spaartegoeden komen, dan kunt u bij de meeste geldverstrekkers een extra leningdeel afsluiten op basis van uw overwaarde.
  Bereken hier wat mogelijk is met uw overwaarde >>

 7. Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft of deze binnen enkele jaren bereikt, kan in aanmerking komen voor een verzilverhypotheek. Hiermee kunt u op basis van uw overwaarde uw (pensioen)inkomen aanvullen.
  Bereken hier uw verzilvermogelijkheden >>

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2730 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Duidelijk

  Netjes, snel en efficiënt in uitleg en afhandeling

  18/01/2023 Theo van Wees, Den Helder
 • Nuttige heldere informatie

  Wekelijks krijg ik de mail van hypotheek rentetarieven. Boordevol handige en bruikbare tips om efficiënt met geld om te gaan, dat kan onverwachts tot leuke besparingen leiden!

  16/01/2023 Remco, Dongen
 • Fijne benadering en hopelijk goed advies

  Telefonisch contact duidelijk en goed. Vragen via de site duidelijk en eenvoudig in te vullen. Voorwaarde is dan wel dat je een DiGiD hebt. Bij oudere mensen zal het wel moeilijker zijn.

  12/01/2023 Kees, Drunen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023