1 jaar na de start van de ‘Aflossingsblij-campagne’ lijken de zorgen om de aflossingsvrije hypotheek alweer verdwenen, zowel bij huizenbezitters als bij banken.
Nauwelijks zorgen over aflossingsvrije hypotheek
Vorig jaar zijn banken de gezamenlijk campagne ‘Aflossingsblij’ gestart. Met spotjes op radio en TV werden huizenbezitters opgeroepen om hun aflossingsvrije hypotheek te controleren.
Wat gaat u met uw aflossingsvrije hypotheek doen op het einde van de looptijd?
Een deel van de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek maakt zich niet of nauwelijks zorgen over aflossing aan het einde van de looptijd. Dit bleek recent nog uit onderzoek van de Consumentenbond onder 6000 leden.
Bijna de helft van de respondenten geeft aan de hypotheek op einddatum (grotendeels) afgelost te hebben of voldoende eigen (spaar)geld te hebben om dit alsnog te doen.
Het beste aanbod voor uw aflossingsvrije hypotheek? Bereken hier uw laagste hypotheekrente >
Aflossingsvrije hypotheek na looptijd 30 jaar
Na 30 jaar loopt bij veel huizenbezitters het hypotheekcontract af. Alleen A.S.R., Rabobank en Nationale-Nederlanden hebben geen einddatum voor de hypotheek. Voor de overige huizenbezitters geldt dat ze de hypotheek op einddatum moeten aflossen.
Lukt dit niet, dan moet de openstaande restschuld opnieuw gefinancierd worden. De vraag is of dit volledig lukt, bijvoorbeeld door strengere hypotheeknormen. Ook kunnen de maandlasten flink hoger uitvallen, bijvoorbeeld omdat de nieuwe hypotheek niet meer volledig aflossingsvrij mag zijn of omdat de hypotheekrenteaftrek vervalt.
Door nu uw aflossingsvrije hypotheek te controleren, voorkomt u verrassingen aan het einde van de looptijd.
Positie huizenbezitters met aflossingsvrije hypotheek verbeterd
Uit hetzelfde onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maar 1% van de respondenten een probleem voorziet met hun aflossingsvrije hypotheek. Dit komt mogelijk omdat de positie van deze huizenbezitters het afgelopen jaar sterk is verbeterd. We noemen 3 redenen:
1. Banken gaan soepel om met aflossingsvrije hypotheken
De meeste banken zijn bereid om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen als deze niet hoger is dan 50% van de woningwaarde. Dit blijkt uit eerder onderzoek van de Consumentenbond. Bij een aantal banken kunt u zelfs meer dan 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen.
2. Huizenprijzen gestegen
De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Met bovenstaande 50%-regel kunt u door de gestegen woningwaarde een groter deel aflossingsvrij lenen. Zo blijft zelfs een 100% aflossingsvrije hypotheek mogelijk, zoals te zien in onderstaand rekenvoorbeeld:
Stel uw woningwaarde is 400.000 euro en u heeft een hypotheek van 200.000 euro. Dan kunt u met 50% van de woningwaarde (= 200.000 euro) 100% van de hypotheek aflossingsvrij sluiten.
3. Renteverschillen klein door extreem lage hypotheekrente
Ook is het renteverschil tussen aflossingsvrij en annuïtair aflossen kleiner geworden. Dit komt deels door de extreem lage rentestand van dit moment. In het algemeen zijn de renteverschillen hierdoor kleiner. Of u nu kiest voor aflossingsvrije hypotheek of een lange rentevaste periode; het scheelt vaak enkele tienden procent aan rente.
Daarnaast is de renteopslag die banken hanteren bij aflossingsvrije hypotheek de afgelopen maanden kleiner geworden. Bij ABN AMRO Conservatrix, IQWOON, Merius, Moneyou en Venn betaalt u zelfs geen opslag op de hypotheekrente bij aflossingsvrij.
Schatten banken het risico ook lager in?
Deze renteopslag voor het risico dat de hypotheek niet wordt terugbetaald, liep vorig jaar nog op. Schatten banken het risico van een aflossingsvrije hypotheek nu lager in? Dat is mogelijk. We denken echter dat ook de toegenomen concurrentie een rol speelt.
Nog altijd hebben 1,1 miljoen huishoudens een hypotheek die deels aflossingsvrij is. Door de lage rentestand en gestegen huizenprijs is de aflossingsvrije hypotheek oversluiten momenteel zeer interessant. Daar profiteren banken graag van mee (Aflossingsblij of niet).