Bankgarantie

Wanneer je een woning koopt sluit je een koopovereenkomst. De verkoper van een woning wil ook zekerheid dat jij een woning ook daadwerkelijk koopt. Je moet daarom bij de aankoop van je eerste of volgende woning een aanbetaling doen van 10% van de koopsom. Dit kun je zelf doen met een waarborgsom of je kunt een bankgarantie aanvragen bij de bank. Wanneer de koper dan, na het tekenen van het voorlopig koopcontract, ontziet van de verkoop kan er altijd beroep gedaan worden op de bankgarantie. Let op! Dit is wel mits er aan alle ontbindende voorwaarden is voldaan. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je hierbij te helpen.

Hypotheek afsluiten? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.

Wat houdt een bankgarantie in?

Wat is een bankgarantie?

Bij het kopen van een woning word je om een waarborgsom gevraagd. Dit is een garantie voor de verkoper dat jij ook daadwerkelijk de woning koopt. Deze garantie bedraagt 10% van de koopsom. Je kunt dit bedrag volledig zelf bekostigen, maar je kunt er ook voor kiezen om de bank te vragen om een garantie.

Hoe werkt een bankgarantie?

Een bankgarantie vraag je aan bij de hypotheekaanbieder waar je ook je hypotheek hebt afgesloten. Dit kan echt ook bij een speciale aanbieder voor bankgaranties. Onze hypotheek adviseurs staan altijd klaar om je hierbij te helpen. Wanneer je een garantie hebt aangevraagd doet de aanbieder een voorstel. Wanneer je dit voorstel ondertekent verstuurd de aanbieder dit naar de notaris.

De kosten

Wat kost een bankgarantie?

De bankgarantie houdt in dat de bank de waarborgsom betaalt als de koper niet aan zijn verplichtingen voldoet. De bankgarantie geldt als zekerheid dat de afspraken die de koper en verkoper maken worden nagekomen. De waarborgsom bedraagt over het algemeen 10% van de koopsom. De kosten voor een bankgarantie bedragen ongeveer 1% van de waarborgsom.

Rekenvoorbeeld

Wanneer je dus een huis hebt van €300.000 bedraagt de waarborgsom 10% hiervan. Dit is dus €30.000,-. De kosten voor bankgarantie bedragen dan 1% van €30.000,-, dit is dus €300.

Hypotheek afsluiten? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.

Gerelateerde begrippen:
Aankoopsom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8.3
8.3 uit 2966 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Prima, overzichtelijk

  Helder inzicht in de tarieven en voorwaarden, prima site.

  19/09/2023 Piet de Vos, Steenbergen
 • Koe bij de horens vatten

  Een zeer snelle reactie (binnen een uur) na invullen website. Meteen terzake en afspraak geregeld. Ofwel de koe bij de horens vatten

  15/09/2023 Nico ten Brinke , Eibergen
 • Prima

  Snelle reactie, vriendelijke mensen en goed advies gekregen.

  14/09/2023 Alexis, Arnhem