Bankgarantie

Wanneer je een woning koopt sluit je een koopovereenkomst. De verkoper van een woning wil ook zekerheid dat jij een woning ook daadwerkelijk koopt. Je moet daarom bij de aankoop van je eerste of volgende woning een aanbetaling doen van 10% van de koopsom. Dit kun je zelf doen met een waarborgsom of je kunt een bankgarantie aanvragen bij de bank. Wanneer de koper dan, na het tekenen van het voorlopig koopcontract, ontziet van de verkoop kan er altijd beroep gedaan worden op de bankgarantie. Let op! Dit is wel mits er aan alle ontbindende voorwaarden is voldaan. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om je hierbij te helpen.

Hypotheek afsluiten? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.

Wat houdt een bankgarantie in?

Wat is een bankgarantie?

Bij het kopen van een woning word je om een waarborgsom gevraagd. Dit is een garantie voor de verkoper dat jij ook daadwerkelijk de woning koopt. Deze garantie bedraagt 10% van de koopsom. Je kunt dit bedrag volledig zelf bekostigen, maar je kunt er ook voor kiezen om de bank te vragen om een garantie.

Hoe werkt een bankgarantie?

Een bankgarantie vraag je aan bij de hypotheekaanbieder waar je ook je hypotheek hebt afgesloten. Dit kan echt ook bij een speciale aanbieder voor bankgaranties. Onze hypotheek adviseurs staan altijd klaar om je hierbij te helpen. Wanneer je een garantie hebt aangevraagd doet de aanbieder een voorstel. Wanneer je dit voorstel ondertekent verstuurd de aanbieder dit naar de notaris.

De kosten

Wat kost een bankgarantie?

De bankgarantie houdt in dat de bank de waarborgsom betaalt als de koper niet aan zijn verplichtingen voldoet. De bankgarantie geldt als zekerheid dat de afspraken die de koper en verkoper maken worden nagekomen. De waarborgsom bedraagt over het algemeen 10% van de koopsom. De kosten voor een bankgarantie bedragen ongeveer 1% van de waarborgsom.

Rekenvoorbeeld

Wanneer je dus een huis hebt van €300.000 bedraagt de waarborgsom 10% hiervan. Dit is dus €30.000,-. De kosten voor bankgarantie bedragen dan 1% van €30.000,-, dit is dus €300.

Hypotheek afsluiten? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.

Gerelateerde begrippen:
Aankoopsom

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam