Zo krijg jij een hogere startershypotheek

Startershypotheek, hypotheek voor starters, eerste woning, sleutel, hypotheek-rentetarieven.nl

Hoeveel startershypotheek je kunt krijgen is voor een groot deel afhankelijk van je inkomen. Hier kun je eenvoudig een indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek.

Maar wacht! Vaak is er meer mogelijk dan je met een eenvoudige online berekening kunt vinden. Zo tellen diverse vaste inkomensbestanddelen, zoals vakantiegeld en een dertiende maand mee voor de hypotheek. Ook ondernemers kunnen hun inkomen slim berekenen voor een zo hoog mogelijke hypotheek voor starters. 

We helpen je graag om het maximale uit je mogelijkheden te halen.

Heb je financiële verplichtingen, bijvoorbeeld een openstaand krediet of een leasecontract, dan kun je mogelijk minder hypotheek krijgen. De tip is dan ook om geen nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan als je een woning zoekt en lopende verplichtingen zoveel mogelijk in te lossen. 

Veel starters hebben een studielening. Ook dit telt mee voor de startershypotheek. De impact op je maximale hypotheek is echter beperkt door de ruime terugbetalingsregels van deze lening.

Een vast contract en een startershypotheek

Kan ik een startershypotheek krijgen zonder vast contract?

Een mooie koopwoning gezien, maar heb je geen vast contract? Raak dan niet in paniek. Lees hier wat er wel allemaal mogelijk is.

Met de volgende opties kan ook jij je eerste woning kopen:

 • Met een intentieverklaring geeft jouw werkgever aan dat er een vast contract in het verschiet ligt. Bij de meeste banken is dit voldoende om een hypotheek te krijgen. 
 • Krijg je geen intentieverklaring, dan zijn een aantal banken bereid om naar je loon- en arbeidsverleden te kijken, middels een Inkomensverklaring Loondienst’.
 • Werk je minimaal 1 jaar voor een uitzend- of detacheringsbureau, dan kun je een Perspectiefverklaring aanvragen. 
 • Flexwerkers die de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebben gewerkt kunnen een Arbeidsmarktscan aanvragen.
 • ZZP’ers, freelancers en andere ondernemers kunnen al na 1 jaar ondernemerschap een hypotheek afsluiten. Met een Inkomensverklaring Ondernemers in combinatie met een NHG-hypotheek zijn geen 3 opvolgende jaarcijfers nodig.

Eigen geld en een startershypotheek?

Hoeveel eigen geld heb je nodig als starter?

Als je een woning koopt heb je eigen geld nodig. Je mag niet meer lenen dan de waarde van de woning. Dit betekent dat je de kosten die nodig zijn om de woning te kopen uit eigen zak moet betalen, ook wel de ‘kosten koper’ genoemd.

Om een woning te kopen moet je rekening houden met kosten voor: overdrachtsbelasting, notaris, taxatie en advies en bemiddeling van de hypotheek en eventueel Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De kosten bedragen ongeveer 4% tot 6% van de koopsom.

Starters tot 35 jaar die een woning kopen onder €440.000,- hebben geluk. Zij betalen in 2023 geen overdrachtsbelasting. Dit scheelt je 2% van de koopsom aan kosten koper.

Koop je een huis van €300.000,- dan heb je tussen €6000,- en €12.000,-. eigen geld nodig. Dit betekent dat je wel wat gespaard moet hebben om je eerste woning te kunnen kopen.

We helpen je graag om het maximale uit je mogelijkheden te halen.

Van deze regelingen kunnen starters gebruik maken

In 2023 kunnen starters gebruik maken van een aantal regelingen om meer kans te maken op een koopwoning. Lees alles over een SVn starterslening, belastingvrij schenken, een familiehypotheek, garantstelling van je ouders en een hypotheek voor duurhuurders.

Een aanvullende SVn Starterslening
Ruim 250 gemeenten bieden een starterslening aan. Dit is een lening tot €30.000,- naast de startershypotheek als jouw maximale hypotheekbedrag niet voldoende is om de woning te kopen. De voorwaarden voor de lening verschillen per gemeente. Hier lees je er meer over.

Belastingvrij schenken voor de woning
In 2023 mag je nog €28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tot 40 jaar. Daarna vervalt deze uitzonderingsregel en geldt alleen nog de reguliere schenkingsvrijstelling. 

Wist je dat het ook mogelijk is om de overwaarde te benutten om een schenking te doen. 

Een familiehypotheek afsluiten
Met een familiehypotheek leen je een deel van de koopsom bij een familielid of bekende. Samen spreken jullie de rente en voorwaarden van de lening af. Daarnaast is het mogelijk om de rente weer terug te schenken (leen-schenk-constructie). 

Bij een familiehypotheek is het belangrijk om de afspraken goed vast te leggen. Ook is het mogelijk om renteaftrek te krijgen, mits de lening aan bepaalde voorwaarden voldoet. We helpen je graag met een passende constructie. 

Garantstelling door ouders
Ouders kunnen ook garant staan voor de startershypotheek. Het voordeel hierbij is dat ouders geen groot vermogen nodig hebben om te kunnen helpen. Wel moet de hypotheek passen op jullie beide inkomens. Starters kunnen zo 25% tot 30% extra hypotheek krijgen.

Hypotheek voor duurhuurders
Huur je al minimaal 3 jaar en betaal je maandelijks een relatief hoge huur (bijvoorbeeld €1000,-), dan kun je bij een aantal geldverstrekkers een hogere hypotheek krijgen. Voorwaarden hierbij zijn dat je 24 maanden geen achterstanden hebt en de koopsom binnen de NHG-grens valt (€405.000,- in 2023).

Andere interessante regelingen voor starters zijn: kiezen voor een lange looptijd (40 jaar) voor lage maandlasten, kopen met korting van de woningbouw (koopgarantregeling) of nieuwbouw speciaal voor starters.

Een startershypotheek afsluiten

Wat is een startershypotheek en wat kun je ermee?

Een startershypotheek is geen speciale hypotheekvorm. Wel zijn er een aantal hypotheekvoorwaarden die goed passen als je jouw eerste woning gaat kopen. Wij vertellen je er alle ins- en outs over.

Bij een startershypotheek heb je de volgende keuzes:

 • Annuïteitenhypotheek: het meest gekozen vanwege lage hypotheeklasten aan het begin van de looptijd én recht op renteaftrek.
 • Lineaire hypotheek: je lost elke maand hetzelfde bedrag af. Ook met deze hypotheekvorm heb je recht op renteaftrek.
 • Starters kunnen ook nog altijd kiezen voor een (deels)aflossingsvrije hypotheek. Je hebt dan lage maandlasten, maar mag de rente niet fiscaal aftrekken.
 • Wel of geen NHG? De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid én rentekorting. Hiervoor betaal je wel 0,6% van de hypotheeksom en de woning mag niet duurder zijn dan €405.000,-.

We helpen je graag om het maximale uit je mogelijkheden te halen.

8.5
8.5 uit 3114 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Snel adequate info

  Om snel een beeld te krijgen van de rente-percentages van diverse aanbieders, is de website bijzonder geschikt

  22/05/2024 Piet, Wijckel
 • Goed geholpen

  Was goed en duidelijk uit geleg

  02/06/2024 Theo Raike, Alkmaar
 • Advies TOP

  In overleg met uw medewerker ben ik tot de juiste beslissing gekomen, ik waardeer dit zeer. Het contact heb ik als héél positief ervaren.

  11/06/2024 Cor Varkevisser, Katwijk