Rentebedenktijd

Wat is rentebedenktijd?

Rentebedenktijd is een periode waarin u de mogelijkheid heeft om uw rentevariant te wijzigen, zonder dat daaraan kosten zijn verbonden.

Gedurende deze rentebedenktijd kunt u kiezen wat de nieuwe rentevastperiode gaat worden. Het is interessant om voor rentebedenktijd te kiezen wanneer u verwacht dat de hypotheekrente gaat dalen.

Begin of einde rentevastperiode

  • Rentebedenktijd wordt vaak gegeven aan het einde van een rentevastperiode. Het voordeel van rentebedenktijd is dat u niet direct een nieuwe rentevariant hoeft te kiezen, maar dat u daar een periode van bijvoorbeeld één of twee jaar voor heeft. Laat u de rentebedenktijd onbenut, dan krijgt u aan het einde van de rentevastperiode het gebruikelijke verlengingsvoorstel.
  • Een andere vorm is de rentebedenktijd bij aanvang van de hypotheek. Bij deze rentebedenktijd kunt u gedurende 1 of 2 jaar bepalen op welk moment de rente voor een nieuwe periode vastgezet wordt. Dit wordt ook wel de instapfaciliteit genoemd.

Rentebedenktijd duurder

Het nadeel van rentebedenktijd is de hogere hypotheekrente u betaalt. Hypotheken met een rentebedenktijd zijn zo’n 0,2 procent duurder dan hypotheken met dezelfde rentevastperiode zonder rentebedenktijd.

Let op! Het kan zijn dat aan de periode van rentebedenktijd voorwaarden zijn gesteld. Uw hypotheekadviseur kan u hierover informeren.

Gerelateerde begrippen:
Instapfaciliteit

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning op het oog?

Bereken nu uw laagste rente.