Rentebedenktijd

Wat is rentebedenktijd?

Rentebedenktijd is een periode waarin je de mogelijkheid heeft om jouw rentevariant te wijzigen, zonder dat daaraan kosten zijn verbonden.

Gedurende deze rentebedenktijd kan je kiezen wat de nieuwe rentevastperiode gaat worden. Het is interessant om voor rentebedenktijd te kiezen wanneer je verwacht dat de hypotheekrente gaat dalen.

Begin of einde rentevastperiode

  • Rentebedenktijd is vaak een optie aan het einde van een rentevastperiode. Het voordeel van deze bedenktijd is dat je niet direct een nieuwe rentevariant hoeft te kiezen, maar dat je daar een periode van bijvoorbeeld één of twee jaar voor heeft. Laat je de rentebedenktijd onbenut, dan krijg je aan het einde van de rentevastperiode het gebruikelijke verlengingsvoorstel.
  • Een andere vorm is de rentebedenktijd bij aanvang van de hypotheek. Bij deze rentebedenktijd kan je gedurende 1 of 2 jaar bepalen op welk moment je de rente voor een nieuwe periode vast zet. Dit wordt ook wel de instapfaciliteit genoemd.

Rentebedenktijd duurder

Het nadeel van rentebedenktijd is de hogere hypotheekrente je betaalt. Hypotheken met een rentebedenktijd zijn zo’n 0,2 procent duurder dan hypotheken met dezelfde rentevastperiode.

Let op! Het kan zijn dat aan de periode van de bedenktijd voorwaarden zijn gesteld. Jouw hypotheekadviseur kan je hierover informeren.

Gerelateerde begrippen:
Instapfaciliteit

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.