Renteopbouw

Wat is renteopbouw?

De hypotheekrente is opgebouwd uit verschillende delen: 

  1. De inkoopprijs van geld
  2. Risico opslag
  3. Kosten opslag
  4. Winstopslag

De inkoopprijs van geld is voor elke hypotheekverstrekker gelijk. Renteverschillen ontstaan omdat banken hun eigen percentages bepalen voor de verschillende opslagen. De hypotheekrentes van banken wijzigen dagelijks.

Hypotheekrentetarieven heeft voor jou altijd de actuele rentetarieven.

Renteopbouw

De hypotheekrente is als volgt opgebouwd:

Inkoopprijs van geld

De inkoopprijs van geld is de basis van de hypotheekrente. Hypotheekverstrekkers betalen voor een lening een vast bedrag op de geldmarkt of de kapitaalmarkt. De inkoopprijs van geld is dus een belangrijke graadmeter bij rentevoorspellingen. 

Kostenopslag

De kostenopslag is een post die de gemaakte kosten moet dekken voor het administratief afhandelen van de hypothecaire lening. Deze kosten berekenen de banken door aan de klant in de hypotheekrente. Kostenopslag geeft ruimte voor kleine verschillen tussen geldverstrekkers.

Winstopslag

Geldverstrekkers zijn commerciële bedrijven die uiteraard ook winst moeten maken. Een deel van de hypotheekrente is winst voor de hypotheekverstrekker. 

Risico-opslag

Door geld uit te lenen lopen banken het risico dat de lening niet wordt terugbetaald. Om dit risico af te dekken rekenen geldverstrekkers een risico-opslag. Het percentage aan risico-opslag is bij hypotheken relatief klein omdat een woning een redelijk waardevast onderpand is. 

Let op: Niet alleen de hypotheekrente bepalen de kosten van een hypotheek, ook de voorwaarden. Met een onafhankelijke hypotheekvergelijking ben je verzekerd van de laagste hypotheekrente én de beste hypotheekvoorwaarden.

Gerelateerde begrippen:
Rentemarge
Afsluitprovisie

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.