Aflossingsvrije hypotheek wint in populariteit, ook bij het kopen van een huis. Hier moet je op letten als je in 2022 een (deels) aflossingsvrije hypotheek sluit.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen hypotheekrente, geen aflossing. Deze hypotheekvorm is populair door de lage maandlasten.
Wie in 2022 een (deels) aflossingsvrij hypotheek sluit, bijvoorbeeld bij aankoop of oversluiten, krijgt met een aantal regels te maken. Ook moet je nu al nadenken over aflossing of herfinanciering aan het einde van de looptijd.
Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten?Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden >
Overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek
Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken aangepast. Je bent verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen, als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.
Had je op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek, dan geldt voor jou het overgangsrecht. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe woning met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook als je de hypotheek aflossingsvrij gaat oversluiten naar een andere geldverstrekker.
Sluit je een hogere hypotheek dan je op 31 december 2012 had, dan valt dat extra hypotheekdeel niet onder het overgangsrecht.
Kan iedereen een aflossingsvrije hypotheek sluiten?
Ook als je niet onder het overgangsrecht valt, mag je in 2022 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je hebt dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je na de pensioenleeftijd de maandlasten wilt verlagen.
Ook zagen we het afgelopen jaar een kleine opleving van jonge kopers die de lage maandlast van aflossingsvrij verkiezen boven de renteaftrek.
Aflossingsvrije deel hypotheek beperkt in 2022
Het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn is beperkt in 2022. Bij veel banken en onder NHG mag voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten. Een aantal geldverstrekkers gaat hier ruimer mee om.
Ondanks de 50%-regel blijft een groot deel aflossingsvrij en zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk. Geldverstrekkers gaan namelijk uit van de woningwaarde om dit te bepalen. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, kan dus een groter bedrag aflossingsvrij geleend worden.
Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd
Bij een aflossingsvrije hypotheek zorg je zelf voor het bedrag om jouw hypotheek op de einddatum (vaak na 30 jaar) af te lossen. Dit kan door te sparen, beleggen of door jouw huis te verkopen.
Wie aan het einde van de looptijd niet het volledige bedrag bij elkaar heeft en in de woning wil blijven wonen, moet een nieuwe financiering afsluiten. Dit brengt risico’s met zich mee.
- Mogelijk kan je niet de volledige hypotheeksom opnieuw financieren, bijvoorbeeld door strengere hypotheeknormen.
- De maandlasten van de nieuwe hypotheek kunnen stijgen, bijvoorbeeld omdat aflossen verplicht wordt.
Recente schatting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat 78.000 huishoudens in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat je meer eigen geld moet investeren of omdat jouw maandlasten stijgen. Controleer nu al of jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.
Voor het grootste deel van de 3 miljoen huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek is het een passend product. Bereken hier jouw mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.
Geef een reactie