De aflossingsvrije hypotheek blijft krantenkoppen halen. Laat u zich leiden door waarschuwingen en onderzoeken of neemt u zelf de regie?
Aflossingsvrije hypotheek vaak in het nieuws
De kans is groot dat u dit najaar de aflossingsvrije hypotheek weer regelmatig tegenkomt in de krantenkoppen. Banken starten in oktober namelijk met een nieuwe bewustwordingscampagne voor huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek.
Daarmee willen ze de risico’s van aflosvrij onder de aandacht brengen en klanten stimuleren om te gaan sparen of aflossen. Rabobank neemt alvast een voorschot en liet het Nibud de betaalbaarheid van de aflossingvrije hypotheek na de looptijd onderzoeken. De uitkomst: met name 55- tot 65-jarigen kunnen in de problemen komen.
Huizenbezitters ongevoelig voor waarschuwingen en onderzoeken
De vraag is of dit soort onderzoeken huizenbezitters meer bewust maken van de risico’s. De aflossingsvrij hypotheek ligt al een aantal jaren onder vuur, maar nog altijd is helft van de Nederlandse hypotheekschuld aflosvrij. Sterker nog, oproepen om te gaan aflossen leidde tot veel afwijzende reacties.
Daarnaast hebben huizenbezitters de laatste jaren de huizenprijs en daarmee hun overwaarde flink zien stijgen. Ook ligt een mogelijk risico pas ver in de toekomst. De urgentie wordt dus ook niet gevoeld.
Risico’s bij aflossingsvrije hypotheek niet onderschatten
De risico’s van de aflossingsvrije hypotheek mogen echter niet onderschat worden. Huizenbezitters weten vaak niet dat de bank het recht heeft om de hypotheek aan het einde van de looptijd op te eisen. Dit betekent in principe: betalen of verhuizen. Meer waarschijnlijk zal de bank een verlenging aanbieden.
Daarbij bent u echter volledig afhankelijk van het aanbod van de bank. Deze kan bijvoorbeeld eisen dat u de nieuwe hypotheek (deels) gaat aflossen en opslag vragen voor het aflosvrije deel. Dit zorgt voor flink hogere maandlasten. De maandlast wordt daarbij direct netto omdat na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek vervalt.
Naast de vraag of de nieuwe hypotheek betaalbaar is, moet deze ook passen binnen de dan geldende verstrekkingsnormen. Een hoge overwaarde biedt hierbij schijnveiligheid. De hypotheek wordt namelijk ook getoetst op het inkomen. De kans bestaat dus dat de restschuld niet volledig gefinancierd kan worden.
Is uw hypotheek toekomstbestendig? Controleer uw aflossingsvrije hypotheek
Afhankelijk van ‘passende oplossing’ van de bank
Gedwongen verkopen en onbetaalbare hypotheken zijn niet in het belang van de bank. Daarbij hebben ze de aflsossingsvrije producten ooit zelf aangeboden en geadviseerd aan klanten. Banken hebben daarom vaak in de voorwaarden opgenomen dat in het uiterste geval ‘samen met de klant naar een passende oplossing wordt gezocht’. Ook daarbij bent u afhankelijk van wat de bank als ‘passende oplossing’ ziet.
Praktijkvoorbeelden van hoe banken omgaan met de aflossingsvrije hypotheek na de looptijd hebben we nog niet. De eerste aflossingsvrije hypotheek is in 1990 geïntroduceerd en loopt dus in 2020 af. De piek lag echter in 2008 toen de helft van alle huizenbezitters een aflossingsvrije hypotheek had.
Neem zelf de regie over uw hypotheek
In plaats van oproepen om te gaan aflossen of sparen, zouden banken meer duidelijkheid moeten geven over hoe zij in de toekomst omgaan met aflossingsvrije hypotheken aan het einde van de looptijd. Dit biedt klanten de mogelijkheid om in te schatten of ze daadwerkelijk een risico lopen. Dit in plaats van afgaan op algemene waarschuwingen en onderzoeken.
De verantwoordelijkheid ligt echter niet alleen bij banken. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek moeten zich de vraag stellen: wacht ik op duidelijkheid van de bank of neem ik zelf de regie? We helpen u hier graag bij.
Controleer vrijblijvend of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.
Deze zekerheid heeft als bijkomend voordeel dat u de krantenkoppen over de aflossingsvrije hypotheek voortaan kunt overslaan.
Geef een reactie