Er is veel aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek. De adviezen gaan van ‘tikkende tijdbom’ tot ‘geen reden voor paniek’. Wat is waarheid?
Wat is waarheid bij de aflossingsvrije hypotheek?
Over de aflossingsvrije hypotheek is al veel gezegd en geschreven. Op nieuwssites, in consumentenprogramma’s en het is zelfs onderwerp van een grootschalige voorlichtingscampagne ‘aflossingsblij’.
Wel of niet aflossen, is daarbij vaak de vraag. De adviezen gaan van ‘tikkende tijdbom’ tot ‘geen reden voor paniek’. Wat is waarheid bij de aflossingsvrije hypotheek?
Is uw hypotheek toekomstbestendig? Controleer uw aflossingsvrije hypotheek
Is uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?
Laten we voorop stellen dat bewustwording over de aflossingsvrije hypotheek goed en nodig is. Voor de ‘aflossingsblij-campagne’ wist bijvoorbeeld 1 op de vijf Nederlanders niet dat hun aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar moet worden afgelost. Juist dit kan een risico zijn als u in de woning wilt blijven wonen en de restschuld dus opnieuw moet financieren.
Aflossingsvrije hypotheek een risico
Mogelijk kan na de looptijd niet de volledige hypotheeksom gefinancierd worden en/of kunnen de maandlasten van de nieuwe hypotheek hoger uitvallen. Na 30 jaar vervalt namelijk het recht op hypotheekrenteaftrek. Daarbij kan de bank u verplichten om de nieuwe hypotheek (deels) annuïtair af te lossen.
Als het verlengen van de hypotheek samenvalt met een lager inkomen (na pensioen) en u heeft niet gespaard of afgelost, dan mag u best een beetje ‘in paniek raken’. Uw aflossingsvrije hypotheek kan dan een risico zijn.
Geen reden voor paniek
Aan de andere kant; wie heeft gespaard of afgelost, of u bent nog in de leeftijd dat u hier nog mee kunt starten, dan is ‘tikkende tijdbom’ zwaar overdreven. Voor hen biedt de aflossingsvrije hypotheek juist flexibiliteit en een lage maandlast. Ook zijn er hypotheken die geen vaste einddatum hebben en dus ook niet opgeeist kunnen worden. Dit kunt u controleren in de hypotheekakte of even navragen aan de bank.
Al uw vermogen in ‘stenen’ stoppen is daarnaast onverstandig, omdat u ook spaargeld achter de hand moet houden. Dit raden we daarom zeker niet aan.
Uw aflossingsvrije hypotheek controleren
Advies over ‘wel of niet aflossen’ is lastig omdat dit samenhangt met uw persoonlijke situatie en toekomstplannen. Twijfelt u? Controleer dan hier of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.
Meer zekerheid inbouwen
Als een aanpassing nodig is kunt u een stappenplan maken om meer zekerheid in te bouwen. Hoe eerder u hiermee begint, hoe kleiner de impact op uw maandlast. U heeft grofweg 3 opties.
- Starten met aflossen. Dit is bij de meeste banken boetevrij tot 10% of 20% van de hypotheeksom en interessant bij de huidige lage spaarrente.
- Uw hypotheekvorm (deels) omzetten: dit is ook boetevrij en door structureel af te lossen vervalt mogelijk een renteopslag die banken rekenen bij aflossingsvrij.
- De volledige hypotheek oversluiten: u kunt dan de hypotheek helemaal opnieuw samenstellen, inclusief de laagste rente in de markt vastleggen. Bereken of oversluiten voor u voordelig is.
Het is sowieso goed om regelmatig te kijken of de hypotheken nog passend is, bijvoorbeeld of als de hypotheekrente is gedaald of uw WOZ-waarde is gestegen.
Geef een reactie