5 meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde opnemen

Door de huizenprijsstijging hebben veel Nederlanders overwaarde. Dit vermogen zit ‘vast in stenen’, maar voor bepaalde bestedingsdoelen kunt u overwaarde vrijmaken.

Overwaarde huizenbezitters verder gestegen

Uit een recent onderzoek van CBS blijkt dat Nederlanders in 2020 gemiddeld 117.000 euro overwaarde hadden. Door de snelle huizenprijsstijging van dit jaar, is dit vermogen van huizenbezitters alleen maar verder gegroeid.

Overwaarde komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. Voor een aantal bestedingsdoelen is het mogelijk om de overwaarde al eerder (deels) contant te maken.

Bereken uw financiële ruimte om overwaarde op te nemen >

Waar wilt u uw overwaarde voor gebruiken?

We noemen de 5 meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde.

1. Verbouwing of verduurzaming

Een verbouwing is het meest bekende bestedingsdoel voor overwaarde. Omdat de investering ten goede komt aan de woningwaarde, kunt u bij de meeste banken de hypotheek zonder problemen verhogen. De hogere hypotheeksom moet natuurlijk wel passen op uw inkomen.

Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan maakt u uw huis toekomstbestendig én verlaagt u uw maandlasten. Onder de huidige hypotheeknormen mag u daarom meer lenen voor verduurzaming.


2. Als aanvulling op uw inkomen

Is uw inkomen na uw pensioen (tijdelijk) lager? Of merkt u dat u minder kunt kopen door de hoge inflatie en omdat de pensioenen nauwelijks zijn geïndexeerd? Met een verzilver- of opeethypotheek kunt u overwaarde opnemen als aanvulling op uw inkomen. 

Met een verzilverhypotheek mag u de overwaarde vrij besteden. De impact op uw maandlasten is beperkt, door een aflossingsvrij leningdeel en omdat de rente bij de hypotheeksom mag worden opgeteld. 

Tegelijkertijd is de verzilverhypotheek een relatief dure oplossing; geldverstrekkers rekenen een hoger rentetarief. Ook ontstaat door de steeds hogere hypotheeksom een rente-op-rente effect. Als alternatief kunt u de hypotheek regulier verhogen, dit bespreken we bij bestedingsdoel 3.


3. Een grote aankoop doen

Ook voor een consumptieve besteding, zoals een camper of een wereldreis, kunt u de hypotheek verhogen. Dit hypotheekdeel valt voor de belasting in Box 3, waarvoor geen hypotheekrenteaftrek mogelijk is.

Niet elke geldverstrekker biedt deze zogenoemde box 3 hypotheek aan. U kunt dan de hypotheek oversluiten en combineren met overwaarde opnemen.

De hypotheek verhogen kan op alle leeftijden. Ook is het rentebedrag vaak lager dan met een verzilverhypotheek.


4. Een beleggingspand kopen

U kunt uw overwaarde ook gebruiken om te investeren in vastgoed. Door een tweede huis te kopen en te verhuren kunt u een mooi rendement maken aan huurinkomsten. Daarnaast lift u mee met de huizenprijsstijging.

Heeft u niet voldoende overwaarde om een beleggingspand te kopen, dan biedt een verhuurhypotheek uitkomst. U kunt dan tot 70% of 80% van de koopsom financieren. Ook mogen de huurinkomsten 1 op 1 worden meegenomen bij de inkomenstoets.

Een verhuurhypotheek is duurder dan een reguliere verhoging hypotheek omdat banken een renteopslag rekenen. Het kan interessant zijn om dit jaar nog een tweede huis voor verhuur te kopen. Er zijn plannen om vanaf 2022 woningbeleggers uit grote steden te weren.


5. Uw kind of kleinkind helpen met de hypotheek

Het is al even mogelijk om ruim een ton (105.302 euro in 2021) belastingvrij te schenken, ook wel de jubelton genoemd. De schenking moet dan gebruikt worden voor de eigen woning (aankoop, verbouwen, aflossen) en de begunstigde mag niet ouder zijn dan 40 jaar. 

Wist u dat u deze schenking ook mag doen uit uw overwaarde? Dit is een interessant bestedingsdoel als u uw (klein)kind wil helpen. Daarnaast kunt u en familiehypotheek overwegen. Dit stelt u in staat om rendement te maken met uw schenking.

Let op, de druk om de jubelton af te schaffen neemt toe.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “5 meest gekozen bestedingsdoelen voor overwaarde opnemen”

 1. Overwaarde gebruiken om een nieuwe aflossingsvrije en gunstigere renteperiode te verkrijgen. Lagere lasten voor de toekomst

  Beantwoorden
  • Beste heer Hoek, de overwaarde wordt dan niet opgenomen, maar het vergroot wel uw mogelijkheden bij oversluiten. In combinatie met een lange rentevastperiode en nieuwe (deels) aflossingsvrije hypotheek, wordt dat momenteel vaak gedaan. Hier leest u er meer over. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2342 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • 100% onafhankelijk

  Op deze website vond ik snel wat ik zocht: overwaarde verzilveren. Na een eerste indicatie kom je vrijblijvend in contact met een getallendeskundige, die alle mogelijkheden van alle banken met je onderzoekt en jij beslist.

  07/11/2021 Peter, Rucphen
 • Informatie waar ik wat mee kan!

  Wil ik meer weten neem ik contact op! Ik wordt direct teruggebeld. Fantastische ervaring in dit digitale tijdperk! Chapeau!

  24/11/2021 Gerda, Heerde
 • Duidelijk en up to date

  Ik zocht de verschillende tarieven van de banken en dat was op deze site makkelijk en overzichtelijk terug te vinden.

  11/11/2021 Joni, Zaandam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022