Block title
Block content
8 manieren om de hypotheekrente te verlagen
  Door: roel 49055 keer gelezen
Wilt u uw hypotheekrente verlagen? Zo kunt u profiteren van de lage rente van dit moment en een lagere maandlast. 8 tips voor een hypotheekrente verlaging.

Hypotheek oversluiten voor een lagere hypotheekrente

De hypotheek oversluiten biedt de meeste mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen. Omdat u een nieuwe hypotheek afsluit (waarmee u de oude hypotheek aflost), kunt u deze opnieuw samenstellen. U heeft daarbij de volgende keuzes die voor een lagere rente kunnen zorgen:

1. Van geldverstrekker veranderen

Bij oversluiten kunt u (opnieuw) voor de goedkoopste aanbieder in de markt kiezen. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe geldverstrekker bijgekomen die de gevestigde partijen uitdagen. Deze relatief onbekende hypotheekaanbieder winnen aan populariteit met een lage hypotheekrente en aantrekkelijk voorwaarden.

2. Hypotheek aflossingsvrij houden of starten met aflossen?

Sluit u een hypotheek van vóór 2013 over, dan kunt u uw aflossingsvrije hypotheek onder voorwaarden meenemen. Kiest u echter bij oversluiten voor een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïtair of lineair), dan is de rente vaak net wat lager. Banken rekenen namelijk een renteopslag bij aflossingsvrij. Tevens verlaagt u het risico op een restschuld.

Met deze online berekening weet u wat onder aan de streep het voordeligste is.

3. Rentevastperiode aanpassen

Met de lage hypotheekrente van dit moment zijn de verschillen tussen de rentevastperiodes kleiner geworden. Tussen de hypotheekrente 10 jaar vast en de hyptoheekrente 20 jaar vast is renteverschil nog maar enkele tienden. Door oversluiten kunt u de lage rente van dit moment lang vastleggen. Dit moet uiteraard wel bij u passen. Lees ook: hypotheekrente lang vastleggen verstandig?

4. NHG toevoegen

Met een NHG-hypotheek komt u bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking voor rentekorting. De Nationale Hypotheek Garantie is tegenwoordig niet alleen voor starters. In 2018 ligt de grens voor een NHG-hypotheek bij een woningwaarde van 265.000 euro. In 2019 gaat de NHG-grens omhoog naar 290.000 euro. Dit kan reden zijn om de hyptoheek volgend jaar pas over te sluiten en dan direct NHG toe te voegen.

Is oversluiten voor u interessant? Bereken vrijblijvend uw voordeel

Een woning kopen

5. Woning kopen met de huidige lage hypotheekrente

Bent u toe aan een nieuwe stap in uw leven? Dit is misschien wel hét moment om te verhuizen. U financiert de nieuwe woning tegen de lage hypotheekrente van dit moment. Daarnaast stijgt naar verwachting ook in 2019 de huizenprijs.

Een ander voordeel aan verhuizen is dat u geen boeterente betaalt. Wie in de toekomst nog eens de stap wil zetten naar een nieuwe woning, kan de hypotheekrente verlagen door de verhuizing naar voren te halen. Bekijk een rekenvoorbeeld.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden bij verhuizen? Maak vrijblijvend een berekening.

De hypotheekrente verlagen met een aanpassing van de lopende hypotheek

Om uw hypotheekrente te verlagen is het niet altijd nodig om een nieuwe geldverstrekker te kiezen. Met een zogenaamde ‘interne omzetting’ wijzigt u de hypotheek bij uw huidige aanbieder. U heeft daarbij de volgende keuzes:

6. Andere aflosvorm voor huidige hypotheek

U kunt uw huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Zo komt u in aanmerking voor rentekorting. Voor een interne omzetting betaalt u geen boeterente, mits u bij dezelfde geldvertrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevastperiode.

Dit is ook het moment om naar een alternatief voor de spaarhypotheek te kijken. Bij een spaarhypotheek profiteert u minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt uw premie. De mogelijkheden hiertoe zijn in 2018 groter geworden.

7. Rentemiddeling

Inmiddels biedt een meerderheid van de banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling vraagt u aan de bank om uw hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten. U heeft echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaalt u dezelfde boeterente. Deze wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente.

8. Een lagere risico klasse

Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Komt u in een lagere risicoklasse dan gaat uw hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde), zie bijvoorbeeld de hypotheekrente op de website van SNS.

Om in een lagere risicoklasse te komen kunt u de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag u tot een bepaald percentage (10% - 20%) boetevrij extra aflossen. Daarbij is voor veel huizenbezitters de huizenprijs gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kunt u dit aantonen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklassen. Lees meer over de risicoklasse verlagen.

Hoewel de kosten voor het aanpassen van de hypotheek bij uw huidige geldverstrekker vaak lager zijn, is de uiteindelijke besparing ook lager. Bereken hoe u het meeste voordeel kunt behalen.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Goed advies

Ik heb hypotheek bij direktbank,ik heb jan 2008 is mijn rente afgelopen moet dan weer omgezet worden en de rentes zijn laag om dit moment wat zal ik doen wachten of boete betalen van laage rente

Beste heer of mevrouw Kadir, we kunnen vrijblijvend voor uw berekenen of het interessant is om nu uw hypotheekrente te verlagen. Doe hiervoor een aanvraag via onze website. Met vriendelijke groet Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

Ik heb een Bankspaar hypotheek met rente 5,3 tot 1jan 2018 en mijn vraag is of het voor mijn verstandig is de rente te herzien en wat mijn eventuele boete in dit geval zou zijn alvast bedankt mvg Vladimir

Beste heer Vladimir, om te berekenen of oversluiten voordelig is hebben we een aantal gegevens van u nodig. Deze kunt u doorgeven via onderstaand formulier. We berekenen dan vrijblijvend uw boeterente en of het voordelig is om eventueel over te sluiten. http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

heb mijn aflossingsvrijehypotheek in 2014 overgezet van 5,6% naar toen 4,2% bij aegon....kan ik hem nu nog een keer overzetten ...de rente is 2,35%...of kan dit niet uit....

Beste mevrouw Bouwman, de hypotheekrente is inderdaad verder gedaald. Het kan interessant zijn om nog eens uw hypotheek over te sluiten. We kunnen vrijblijvend voor u berekenen of dit interessant is. Via het volgende formulier kunt u hiervoor een aanvraag doen: http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Als u de hypotheek in 2014 opnieuw voor lange tijd heeft vastgezet kan de boeterente hoog uitvallen. Dat is iets om rekening mee te houden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Op 1 januari 2006 heb ik een hypotheek afgesloten bij een bank voor 20 jaar met een rentepercentage van 4,1. Dus voor die tijd al redelijk laag. Hierover dit jaar met mijn bank gesproken en zij geven aan dat ik blij moet zijn met dit percentage. Dat ben ik ook, maar voor mij is de vraag of een oversluiting ( met nog 9,5 jaar te gaan) überhaupt wel rendabel is. De bank geeft aan van niet. Wat adviseert u mij? Grt. Max.

Beste Max, bedankt voor uw bericht. Om te berekenen of oversluiten voordelig is, hebben we meer gegevens van u nodig. Deze kunt u doorgeven via het volgende formulier: http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport U ontvangt van ons vervolgens een oversluitrapport. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

Was in de veronderstelling dat ik in 2006 een hypotheek had afgesloten bij Argenta voor 10 jaar Nu krijg ik een nieuw aanbod van de BLG bank.Die rente is wel hoger en ben het met de opslag niet eens.Ben geen wanbetaler en heb grote overwaarde.Volgens consumenten gids mag dat niet.
Vriendelijke GR. Irene

Ik wil graag een hypotheek op een bedrijfspand. Ik heb ook een hypotheek van nog 100.000,- op mijn woonhuis.
De vraagprijs is 77.000,- is dit te combineren?