8 manieren om de hypotheekrente te verlagen

Wil je jouw hypotheekrente verlagen? Lees hoe je optimaal kunt profiteren van de lage rentestand. 8 manieren om jouw huidige hypotheekrente te verlagen.

Optimaal profiteren van de lage rentestand

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Ook met een bestaande hypotheek kan je daar gebruik van maken. Hieronder noemen we 8 manieren om de hypotheekrente te verlagen.

Om optimaal te profiteren van de lage rentestand is het aan te raden om meerdere aanpassingen te combineren. Je gaat dan voor de laagst mogelijke rente en maakt maar één keer kosten.

Optimaal profiteren van de lage rentestand? Bereken jouw laagste hypotheekrente >

8 manieren om de hypotheekrente te verlagen

De hypotheekrente verlagen? Dit kan op de volgende 8 manieren:

1. Oversluiten naar een andere geldverstrekker

Door de lage hypotheekrente is het voor veel huizenbezitters voordelig om de hypotheek over te sluiten. Hier zijn een aantal kosten aan verbonden, waaronder advieskosten, kosten voor de hypotheekakte en de boeterente.

Oversluiten is pas interessant als het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de kosten. Bereken vrijblijvend of oversluiten voor jou voordelig is.

Het voordeel van oversluiten is dat je voor de goedkoopste aanbieder in de markt kiezen. Daarnaast kan je opnieuw jouw hypotheek samenstellen. Kies je voor aflossingsvrij en hoelang zet je de hypotheekrente vast? Bij punt 2 en 3 gaan we hier verder op in.

2. Kiezen voor aflossingsvrij of starten met aflossen?

Heb je een hypotheek van vóór 2013, dan kan je jouw aflossingsvrije hypotheek meenemen, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Ook zonder dit zogenoemde overgangsrecht is het mogelijk om te kiezen voor aflossingsvrij. In beide situaties ben je aan een aantal voorwaarden gebonden.

Kies je echter bij oversluiten voor een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïtair of lineair), dan is de rente vaak net wat lager. Banken rekenen namelijk een renteopslag bij aflossingsvrij. Tevens verlaag je het risico op een restschuld.

Met deze online berekening weet je wat onder aan de streep het voordeligste is.

3. De hypotheekrente lang vastzetten

Met de lage hypotheekrente van dit moment zijn de verschillen tussen de rentevaste periodes kleiner geworden. Tussen de hypotheekrente 10 jaar vast en de hypotheekrente 20 jaar vast is renteverschil nog maar enkele tienden. Door oversluiten kan je de lage rente van dit moment lang vastleggen. Dit moet uiteraard wel bij jou passen. Lees ook: hypotheekrente lang vastleggen verstandig?

4. Verhuizen

Oversluiten te duur? Ga verhuizen! Dit is misschien een vreemd advies. Ben je echter toe aan een nieuwe stap in jouw leven, dan is verhuizen dé manier om ook jouw hypotheekrente te verlagen. Bij de aankoop van een woning kan je namelijk boetevrij overstappen naar een lagere rente. In dit rekenvoorbeeld laten we zien hoe dit ruim € 35.000,- kan opleveren.

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden bij verhuizen? Maak vrijblijvend een berekening.

5. Verbouwen of verduurzamen

De lage hypotheekrente maakt het aantrekkelijk om een verbouwing te financieren met de hypotheek Omdat je rekening moet houden met bijkomende kosten, is dit vaak pas interessant vanaf een leenbedrag van € 25.000. Bij een lager leenbedrag is een consumptieve verbouwingslening te overwegen. Deze sluit je gratis online af.

Kies je voor energiebesparende maatregelen, dan kan je gebruikmaken van ruimere hypotheeknormen.

6. Andere aflosvorm kiezen (interne omzetting)

je kan jouw huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Zo kom je in aanmerking voor rentekorting. Voor een interne omzetting betaal je geen boeterente, mits je bij dezelfde geldverstrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevaste periode.

Dit is ook het moment om naar een alternatief voor de spaarhypotheek te kijken. Bij een spaarhypotheek profiteer je minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt jouw premie. De mogelijkheden hiertoe zijn recent groter geworden.

7. Rentemiddeling

Bij rentemiddeling vraag je aan de bank om jouw hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten.

Je hebt echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaalt u dezelfde boeterente. Deze wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Let op: rentemiddeling wordt door een beperkt aantal geldverstrekkers aangeboden.

8. Een lagere risico klasse

Met een lagere hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, kan je in aanmerking komen voor den lagere hypotheekrente. Dit wordt uitgedrukt in een percentage of risicoklasse, zie bijvoorbeeld de hypotheekrente op de website van SNS.

Om in een lagere risicoklasse te komen kan je de hypotheek aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers mag je tot een bepaald percentage (10% – 20%) boetevrij extra aflossen. Daarbij is voor veel huizenbezitters de afgelopen jaren de woningwaarde gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kan je dit aantonen.

Geldverstrekkers passen de rente niet altijd automatisch in jouw voordeel aan. Je moet dan zelf een verzoek hiervoor indienen. Als een tussentijdse tussentijdse renteherziening niet mogelijk is, is oversluiten altijd nog een optie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

19 gedachten over “8 manieren om de hypotheekrente te verlagen”

 1. Ik heb hypotheek bij direktbank,ik heb jan 2008 is mijn rente afgelopen moet dan weer omgezet worden en de rentes zijn laag om dit moment wat zal ik doen wachten of boete betalen van laage rente

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Kadir, we kunnen vrijblijvend voor uw berekenen of het interessant is om nu uw hypotheekrente te verlagen. Doe hiervoor een aanvraag via onze website. Met vriendelijke groet Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

   Beantwoorden
 2. Ik heb een Bankspaar hypotheek met rente 5,3 tot 1jan 2018 en mijn vraag is of het voor mijn verstandig is de rente te herzien en wat mijn eventuele boete in dit geval zou zijn alvast bedankt mvg Vladimir

  Beantwoorden
 3. heb mijn aflossingsvrijehypotheek in 2014 overgezet van 5,6% naar toen 4,2% bij aegon….kan ik hem nu nog een keer overzetten …de rente is 2,35%…of kan dit niet uit….

  Beantwoorden
   • Beste mevrouw Bouwman, de hypotheekrente is inderdaad verder gedaald. Het kan interessant zijn om nog eens uw hypotheek over te sluiten. We kunnen vrijblijvend voor u berekenen of dit interessant is. Via het volgende formulier kunt u hiervoor een aanvraag doen: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Als u de hypotheek in 2014 opnieuw voor lange tijd heeft vastgezet kan de boeterente hoog uitvallen. Dat is iets om rekening mee te houden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

 4. Op 1 januari 2006 heb ik een hypotheek afgesloten bij een bank voor 20 jaar met een rentepercentage van 4,1. Dus voor die tijd al redelijk laag. Hierover dit jaar met mijn bank gesproken en zij geven aan dat ik blij moet zijn met dit percentage. Dat ben ik ook, maar voor mij is de vraag of een oversluiting ( met nog 9,5 jaar te gaan) überhaupt wel rendabel is. De bank geeft aan van niet. Wat adviseert u mij? Grt. Max.

  Beantwoorden
 5. Was in de veronderstelling dat ik in 2006 een hypotheek had afgesloten bij Argenta voor 10 jaar Nu krijg ik een nieuw aanbod van de BLG bank.Die rente is wel hoger en ben het met de opslag niet eens.Ben geen wanbetaler en heb grote overwaarde.Volgens consumenten gids mag dat niet.
  Vriendelijke GR. Irene

  Beantwoorden
 6. Ik wil graag een hypotheek op een bedrijfspand. Ik heb ook een hypotheek van nog 100.000,- op mijn woonhuis.
  De vraagprijs is 77.000,- is dit te combineren?

  Beantwoorden
 7. wij zijn een klein bedrijfje met bedrijfspand en bedrijfswoning die graag weg wil bij de bestaande bank
  nodig hypotheek 165.000 + 55.000 in een de woz waard heden is € 650.000 bij verkoop is de vraagprijs min 750.000

  wat zijn de mogelijk heden

  Beantwoorden
 8. Goedendag, ik wil graag mijn hypotheek van 80.000 Euro (rente 3,9% tot 2026)bij Florius geheel aflossen met eigen geld (dat mag bij deze hypotheekvorm boetevrij). Daarna wil ik opnieuw een hypotheek voor 80.000 Euro afsluiten, maar dan tegen de lagere huidige rente. Ik lees hier verder niets over, maar dit moet toch gewoon kunnen?

  Beantwoorden
  • Ik ken de constructie. Aflossen kan boetevrij. Echter je moet een bank vinden die jou dat bedrag dan wil verstrekken. Heb je die gevonden dan kan het maar is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.

   Je kan ook rentemiddelen bij Florius!

   Beantwoorden
 9. Mag ik rentemiddeling doen en vervolgens rente afkoop doen. Valt de boete dan lager uit? Hoe lang moet je er dan idealiter tussen houden?

  Beantwoorden
  • Beste Ella, eerst de hypotheekrente en vervolgens de hypotheek oversluiten, is niet voordelig. Ten eerste betaalt u ook bij rentemiddeling boeterente. Deze zit verwerkt in de nieuwe hypotheekrente. De rente legt u ook nog eens voor een nieuwe periode vast. Gaat u oversluiten, dan betaalt u opnieuw boeterente. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentaterieven)

   Beantwoorden
 10. lagere tariefklasse hypotheekrente: hebben alle hypotheekverstrekkers gelijke tafiefsklassen? bijv. hypotheek < 80% van woningwaarde? of verschilt dit per hypotheekverstrekker. Het lukt mij niet om een hypotheek < 80% van de waarde af te sluiten, maar waarschijnlijk wel < 90%. Zijn er ook lagere tarieven bij <90%? En bij welke banken?

  Beantwoorden
  • Beste Roos, de tariefklassen en rentekortingen die erbij horen verschillen bank. Via deze tabel kunt u de laagste hypotheekrente voor u berekenen. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3079 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024