Block title
Block content
8 manieren om de hypotheekrente te verlagen
  Door: roel 126320 keer gelezen
Wilt u uw hypotheekrente verlagen? Lees hoe u optimaal kunt profiteren van de lage rentestand. 8 manieren om uw huidige hypotheekrente te verlagen.

Oversluiten, verhuizen of omzetten voor een lagere hypotheekrente

De hypotheek oversluiten biedt de meeste mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen. Afhankelijk van uw situatie en wensen kunt manier 1 tot en met 5 combineren voor de laagst mogelijke rente. Dit geldt ook voor verhuizen, met als bijkomend voordeel dat u geen boeterente betaalt (manier 6). Het is niet niet altijd nodig om een nieuwe geldverstrekker te kiezen. Met tips 7 en 8 verlaagt u de hypotheekrente bij uw huidige aanbieder.

Ook uw hypotheekrente verlagen? Bereken hoe u het meeste voordeel kunt halen >

8 manieren om de hypotheekrente te verlagen

De hypotheekrente verlagen? Dit kan op de volgende 8 manieren:

1. Van geldverstrekker veranderen

Bij oversluiten kunt u (opnieuw) voor de goedkoopste aanbieder in de markt kiezen. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe geldverstrekker bijgekomen die de gevestigde partijen uitdagen. Deze relatief onbekende hypotheekaanbieder winnen aan populariteit met een lage hypotheekrente en aantrekkelijk voorwaarden.

2. Hypotheek aflossingsvrij houden of starten met aflossen?

Sluit u een hypotheek van vóór 2013 over, dan kunt u uw aflossingsvrije hypotheek onder voorwaarden meenemen. Kiest u echter bij oversluiten voor een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost (annuïtair of lineair), dan is de rente vaak net wat lager. Banken rekenen namelijk een renteopslag bij aflossingsvrij. Tevens verlaagt u het risico op een restschuld.

Met deze online berekening weet u wat onder aan de streep het voordeligste is.

3. Rentevastperiode aanpassen

Met de lage hypotheekrente van dit moment zijn de verschillen tussen de rentevastperiodes kleiner geworden. Tussen de hypotheekrente 10 jaar vast en de hyptoheekrente 20 jaar vast is renteverschil nog maar enkele tienden. Door oversluiten kunt u de lage rente van dit moment lang vastleggen. Dit moet uiteraard wel bij u passen. Lees ook: hypotheekrente lang vastleggen verstandig?

4. NHG toevoegen

Met een NHG-hypotheek komt u bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking voor rentekorting. In 2020 ligt de grens voor een NHG-hypotheek bij een woningwaarde van 310.000 euro. Dit kan reden zijn om de hyptoheek over te sluiten en direct NHG toe te voegen. Naast extra zekerheid en rentekorting, kunnen onder andere ouderen, flexwerkers en ondernemers eerder een hypotheek krijgen.

5. Andere aflosvorm voor huidige hypotheek

U kunt uw huidige hypotheekvorm wijzigen en gaan aflossen. Zo komt u in aanmerking voor rentekorting. Voor een interne omzetting betaalt u geen boeterente, mits u bij dezelfde geldvertrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevastperiode.

Dit is ook het moment om naar een alternatief voor de spaarhypotheek te kijken. Bij een spaarhypotheek profiteert u minder van de lagere hypotheekrente, omdat de spaarvergoeding gekoppeld is aan de hypotheekrente. Gaat de rente omlaag, dan stijgt uw premie. De mogelijkheden hiertoe zijn recent groter geworden.

6. Woning kopen met de huidige lage hypotheekrente

Oversluiten te duur? Ga verhuizen! Dit is misschien een vreemd advies. Bent u echter toe aan een nieuwe stap in uw leven, dan is verhuizen dé manier om ook uw hypotheekrente te verlagen. Bij de aankoop van een woning kunt u namelijk boetevrij overstappen naar een lagere rente. Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden bij verhuizen? Maak vrijblijvend een berekening.

7. Rentemiddeling

Inmiddels biedt een meerderheid van de banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling vraagt u aan de bank om uw hypotheekrente te middelen met het huidige tarief in de markt. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten. U heeft echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaalt u dezelfde boeterente. Deze wordt echter verrekend in de nieuwe hypotheekrente.

8. Een lagere risico klasse

Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Komt u in een lagere risicoklasse dan gaat uw hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde), zie bijvoorbeeld de hypotheekrente op de website van SNS.

Om in een lagere risicoklasse te komen kunt u de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag u tot een bepaald percentage (10% - 20%) boetevrij extra aflossen. Daarbij is voor veel huizenbezitters de woningwaarde gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kunt u dit aantonen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklassen. Lees meer over de risicoklasse verlagen.

Hoewel de kosten voor het aanpassen van de hypotheek bij uw huidige geldverstrekker vaak lager zijn, is de uiteindelijke besparing ook lager. Bereken hoe u het meeste voordeel kunt behalen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.

Goed advies

Ik heb hypotheek bij direktbank,ik heb jan 2008 is mijn rente afgelopen moet dan weer omgezet worden en de rentes zijn laag om dit moment wat zal ik doen wachten of boete betalen van laage rente

Beste heer of mevrouw Kadir, we kunnen vrijblijvend voor uw berekenen of het interessant is om nu uw hypotheekrente te verlagen. Doe hiervoor een aanvraag via onze website. Met vriendelijke groet Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

Ik heb een Bankspaar hypotheek met rente 5,3 tot 1jan 2018 en mijn vraag is of het voor mijn verstandig is de rente te herzien en wat mijn eventuele boete in dit geval zou zijn alvast bedankt mvg Vladimir

Beste heer Vladimir, om te berekenen of oversluiten voordelig is hebben we een aantal gegevens van u nodig. Deze kunt u doorgeven via onderstaand formulier. We berekenen dan vrijblijvend uw boeterente en of het voordelig is om eventueel over te sluiten. https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

heb mijn aflossingsvrijehypotheek in 2014 overgezet van 5,6% naar toen 4,2% bij aegon....kan ik hem nu nog een keer overzetten ...de rente is 2,35%...of kan dit niet uit....

Beste mevrouw Bouwman, de hypotheekrente is inderdaad verder gedaald. Het kan interessant zijn om nog eens uw hypotheek over te sluiten. We kunnen vrijblijvend voor u berekenen of dit interessant is. Via het volgende formulier kunt u hiervoor een aanvraag doen: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Als u de hypotheek in 2014 opnieuw voor lange tijd heeft vastgezet kan de boeterente hoog uitvallen. Dat is iets om rekening mee te houden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Op 1 januari 2006 heb ik een hypotheek afgesloten bij een bank voor 20 jaar met een rentepercentage van 4,1. Dus voor die tijd al redelijk laag. Hierover dit jaar met mijn bank gesproken en zij geven aan dat ik blij moet zijn met dit percentage. Dat ben ik ook, maar voor mij is de vraag of een oversluiting ( met nog 9,5 jaar te gaan) überhaupt wel rendabel is. De bank geeft aan van niet. Wat adviseert u mij? Grt. Max.

Beste Max, bedankt voor uw bericht. Om te berekenen of oversluiten voordelig is, hebben we meer gegevens van u nodig. Deze kunt u doorgeven via het volgende formulier: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport U ontvangt van ons vervolgens een oversluitrapport. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven.nl)

Was in de veronderstelling dat ik in 2006 een hypotheek had afgesloten bij Argenta voor 10 jaar Nu krijg ik een nieuw aanbod van de BLG bank.Die rente is wel hoger en ben het met de opslag niet eens.Ben geen wanbetaler en heb grote overwaarde.Volgens consumenten gids mag dat niet.
Vriendelijke GR. Irene

Ik wil graag een hypotheek op een bedrijfspand. Ik heb ook een hypotheek van nog 100.000,- op mijn woonhuis.
De vraagprijs is 77.000,- is dit te combineren?

wij zijn een klein bedrijfje met bedrijfspand en bedrijfswoning die graag weg wil bij de bestaande bank
nodig hypotheek 165.000 + 55.000 in een de woz waard heden is € 650.000 bij verkoop is de vraagprijs min 750.000

wat zijn de mogelijk heden

Beste heer Nederlof, om te kijken wat mogelijk is, hebben we een aantal gegevens van u nodig. Deze kunt u doorgeven via onderstaand formulier, wij kunnen dan kijken wat de mogelijkheden zijn. https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/aanvragen/oversluitrapport Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Goedendag, ik wil graag mijn hypotheek van 80.000 Euro (rente 3,9% tot 2026)bij Florius geheel aflossen met eigen geld (dat mag bij deze hypotheekvorm boetevrij). Daarna wil ik opnieuw een hypotheek voor 80.000 Euro afsluiten, maar dan tegen de lagere huidige rente. Ik lees hier verder niets over, maar dit moet toch gewoon kunnen?

Mag ik rentemiddeling doen en vervolgens rente afkoop doen. Valt de boete dan lager uit? Hoe lang moet je er dan idealiter tussen houden?

Beste Ella, eerst de hypotheekrente en vervolgens de hypotheek oversluiten, is niet voordelig. Ten eerste betaalt u ook bij rentemiddeling boeterente. Deze zit verwerkt in de nieuwe hypotheekrente. De rente legt u ook nog eens voor een nieuwe periode vast. Gaat u oversluiten, dan betaalt u opnieuw boeterente. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentaterieven)