Aantal hypotheekaanvragen piekt door oversluiten

Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorig jaar naar recordhoogte. Deze piek is met name het gevolg van de explosieve toename van het aantal oversluitingen.

Oversluiters stuwen hypotheekaanvragen naar recordhoogte

Vorig jaar is een recordaantal van 430.076 hypotheken aangevraagd in Nederland. Een stijging van 10,7% in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Deze piek in de hypotheekaanvragen is het gevolg van de explosieve toename van het aantal oversluitingen en tweede hypotheken, aldus HDN. Deze ‘niet-kopersmarkt’ groeide vorig jaar met 27,5%.

Lage hypotheekrente trekt huizenbezitters over de streep

Met name na de de zomer, toen de hypotheekrente scherp daalde, steeg het aantal aanvragen. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.

aantal hypotheekaanvragen en gemiddelde rente

(Bron: HDN)

De gemiddelde hypotheekrente (blauwe lijn) lag in oktober 0,4% lager dan 2 maanden daarvoor. Het aantal hypotheekaanvragen (rode staven) steeg in die maanden explosief, tot bijna 20.000 oversluiters per maand.

De historisch lage hypotheekrente trok veel huizenbezitters over de streep om de hypotheek over te sluiten. Geef ze eens ongelijk. Alleen al het renteverschil van 0,4% levert bij een gemiddelde hypotheeksom van 250.000 euro een besparing op van € 1000,- per jaar.

In 2020 zal dit niet anders zijn. De hypotheekrente blijft voorlopig op het historisch lage niveau. Daarbij loopt voor een nieuwe groep huizenbezitters de rentevaste periode af. Zij kunnen boetevrij de hypotheek oversluiten.

Is oversluiten voor u interessant? Bereken vrijblijvend uw voordeel (incl. boeterente) >

Toename gepensioneerde oversluiters en voorkeur voor aflossingsvrij

Bij het grote aantal oversluitingen vallen nog 2 zaken op:

 • Veel gepensioneerden sluiten de hypotheek over. Het aantal oversluitingen uit deze groep steeg vorig jaar met 42% naar 26.000.
 • Oversluiters kiezen er relatief vaak voor om hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Bij ongeveer de helft van alle oversluiting is aflossingsvrij de hoofdvorm.
 • Veel gepensioneerden sloten vorig jaar hun aflossingvrije hypotheek over. Het aantal aanvragen van deze groep steeg met 147%.
 • Het aantal hypotheekaanvragen met NHG steeg harder dan de aanvragen zonder.

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing nam toe

Het aantal hypotheekaanvragen voor een verbouwing steeg vorig jaar met 30%. In totaal kozen ruim 41.000 huizenbezitters ervoor om hun verbouwing met de hypotheek te financieren.  Het gemiddelde hypotheekbedrag dat geleend werd voor een verbouwing was ruim € 50.000,-. Deze cijfers dragen bij aan de groei van de ‘niet-kopersmarkt

Lees meer over een verbouwing financieren.

Grootste deel hypotheekaanvragen door kopers

Hoewel het aantal oversluiters en tweede hypotheken het snelst is gestegen, komt nog altijd het grootste aantal hypotheekaanvragen van kopers. Vorig jaar werden ruim 274.000 hypotheken aangevraagd voor de aankoop van een woning. Een stijging van 3% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is in lijn met de ontwikkeling op de huizenmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024