Aflossingsvrije hypotheek afsluiten: de mogelijkheden in 2022

Aflossingsvrije hypotheek wint in populariteit, ook bij het kopen van een huis. Hier moet je op letten als je in 2022 een (deels) aflossingsvrije hypotheek sluit.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen hypotheekrente, geen aflossing. Deze hypotheekvorm is populair door de lage maandlasten.

Wie in 2022 een (deels) aflossingsvrij hypotheek sluit, bijvoorbeeld bij aankoop of oversluiten, krijgt met een aantal regels te maken. Ook moet je nu al nadenken over aflossing of herfinanciering aan het einde van de looptijd.

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten?Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden >

Overgangsrecht en de aflossingsvrije hypotheek

Sinds 1 januari 2013 is de wetgeving rondom hypotheken aangepast. Je bent verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen, als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.

Had je op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek, dan geldt voor jou het overgangsrecht. Je kunt de aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een nieuwe woning met behoud van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook als je de hypotheek aflossingsvrij gaat oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Sluit je een hogere hypotheek dan je op 31 december 2012 had, dan valt dat extra hypotheekdeel niet onder het overgangsrecht.

Kan iedereen een aflossingsvrije hypotheek sluiten?

Ook als je niet onder het overgangsrecht valt, mag je in 2022 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Je hebt dan geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je na de pensioenleeftijd de maandlasten wilt verlagen.

Ook zagen we het afgelopen jaar een kleine opleving van jonge kopers die de lage maandlast van aflossingsvrij verkiezen boven de renteaftrek.

Aflossingsvrije deel hypotheek beperkt in 2022

Het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn is beperkt in 2022. Bij veel banken en onder NHG mag voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten. Een aantal geldverstrekkers gaat hier ruimer mee om.

Ondanks de 50%-regel blijft een groot deel aflossingsvrij en zelfs een volledig aflossingsvrije hypotheek mogelijk. Geldverstrekkers gaan namelijk uit van de woningwaarde om dit te bepalen. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren, kan dus een groter bedrag aflossingsvrij geleend worden.

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek zorg je zelf voor het bedrag om jouw hypotheek op de einddatum (vaak na 30 jaar) af te lossen. Dit kan door te sparen, beleggen of door jouw huis te verkopen.

Wie aan het einde van de looptijd niet het volledige bedrag bij elkaar heeft en in de woning wil blijven wonen, moet een nieuwe financiering afsluiten. Dit brengt risico’s met zich mee.

 • Mogelijk kan je niet de volledige hypotheeksom opnieuw financieren, bijvoorbeeld door strengere hypotheeknormen.
 • De maandlasten van de nieuwe hypotheek kunnen stijgen, bijvoorbeeld omdat aflossen verplicht wordt.

Recente schatting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat 78.000 huishoudens in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat je meer eigen geld moet investeren of omdat jouw maandlasten stijgen. Controleer nu al of jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Voor het grootste deel van de 3 miljoen huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek is het een passend product. Bereken hier jouw mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

8 gedachten over “Aflossingsvrije hypotheek afsluiten: de mogelijkheden in 2022”

 1. Is het slim de aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere vorm en de aandelen te verzilveren nu de aandelenkoersen heel hoog staan? En zo ja, in welke vorm?

  Beantwoorden
  • Beste heer Maas, dit afhankelijk van uw situatie en wensen. Met een aanvraag via onze website onderzoeken we voor u de mogelijkheden en voordelen van een andere aflosvorm. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste Wilkes,
   Dat is inderdaad een optie en zal in uw specifieke situatie beoordeeld moeten worden, u kunt hier vrijblijvend uw mogelijkheden in kaart laten brengen.

   Beantwoorden
 2. Recente schatting van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dat 78.000 huishoudens in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd. Voorkom dat u voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld omdat u meer eigen geld moet investeren of omdat uw maandlasten stijgen. Controleer nu al of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

  Met de huidige stijging van de huizenprijzen komt niemand in moeilijkheden met een aflossingsvrije hypotheek.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Leenen, een nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat u mogelijk geen recht heeft hypotheekrente aftrek. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u aan het einde van de looptijd de volledige hypotheeksom opnieuw moet financieren. Dit kan een risico zijn, zoals ook kunt lezen in het artikel. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024