Alleen renteaftrek bij aflossen hypotheek

Hypotheekrenteaftrek is vanaf 2013 alleen mogelijk als de hypotheek wordt aflost. Dat is de belangrijkste hervorming die de gelegenheidscoalitie van VVD, CDA, D66 Groenlinks en ChristenUnie razendsnel doorvoerde. Ook de maximale hypotheek en de overdrachtsbelasting wijzigen. Hypotheek-rentetarieven.nl zet voor u de gevolgen van het akkoord voor de hypotheek op een rijtje.

Update 3 oktober 2012: Hypotheekplannen uitgesteld tot na de verkiezingen

Door de verkiezingen van 12 september en de vlot verlopende formatie zal het lenteakkoord niet uitgevoerd worden. Delen van het akkoord echter terug in het nieuwe regeringsbeleid van VVD en PvdA.  Lees daarom ook: Hypotheek en wonen in het regeerakkoord.

Er gaat veel veranderen

Het kan snel gaan in de politiek. Eerst sleept de discussie over de hypotheekrenteaftrek zich maandenlang voort. Vervolgens ligt er binnen twee dagen een akkoord waarin een besluit is genomen over de toekomst van het belastingvoordeel. Het terugtrekken van de gedoogsteun van Wilders en de val van het Kabinet Rutte hebben voor een stroomversnelling gezorgd. De noodzaak voor bezuinigen was zo hoog dat een gelegenheidscoalitie snel met een akkoord is gekomen. Er gaat veel veranderen op hypotheekgebied:

  • Renteaftrek alleen bij aflossen
    De hypotheekrenteaftrek blijft, maar de voorwaarden wijzigen. Per 1 januari 2013 is renteaftrek alleen nog mogelijk als de hypotheek in 30 jaar volledig en ten minste anuitair wordt afgelost. Aflossen wordt fiscaal aantrekkelijk gemaakt, maar tegelijkertijd wordt het belastingvoordeel minder. Aflossen betekent namelijk geleidelijk minder rente, dus ook geleidelijk minder renteaftrek. Nu is het juist aantrekkelijk om niets af te lossen om zo maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten wijzigt er niets. 

  • Maximale hypotheek omlaag
    De hoogte van de maximale hypotheek wordt geleidelijk afgebouwd naar 100% van de woningwaarde. Dat betekent dat per 1 januari 2013 een lager hypotheekbedrag geleend kan worden. Nu mag maximaal 106% van de woningwaarde geleend worden. 

  • Overdrachtsbelasting blijft 2%
    De overdrachtsbelasting blijft 2%. Aanvankelijk zou deze verhuisbelasting in juli weer worden teruggebracht naar het oude niveau van 6%. Dit is nu teruggedraaid. 

Gevolgen consument

Op het eerste gezicht lijken de consumenten die na 1 januari 2013 een hypotheek afsluiten of oversluiten in het nadeel. Zij hebben minder belastingvoordeel en kunnen een lagere maximale hypotheek krijgen. Er is echter nog veel onduidelijk over de precieze invulling van deze maatregelen en de gevolgen voor de huizenkopers en huizenbezitters. Ook zal veel afhangen van de uitslag van de verkiezingen in september. De komende maanden zullen we u dan ook uitgebreid informeren over de gevolgen voor uw hypotheek. 

2013 niet afwachten?

Profiteer in 2012 nog van de oude hypotheekregels. Onderneem nu actie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.