Banksparen verovert de hypotheekmarkt

Banksparen is populair. Banken veroveren met bankspaarhypotheken razendsnel de markt. Dit gaat ten koste van de verzekeringsmaatschappijen en hun levensverzekeringen. Waar de bankspaarhypotheken inspelen op de vraag naar veilige hypotheekproducten, zuchten levensverzekeringen onder een slecht imago.

Update: 25 februari 2013

Sinds 2013 kunnen alleen huizenbezitters met een bestaande hypotheek een bankspaarhypotheek afsluiten. Starters moeten verplicht hun hypothee kaflossen willen ze in aanmerking komen voor hypotheekrenteftrek.

Veiligheid hypotheektrend

Veiligheid is de hypotheektrend geworden. In deze economisch onzekere tijden vragen veel huizenbezitters zich af of ze niet teveel risico lopen met hun huidige hypotheek. Zij hebben in het verleden gekozen voor een aflossingsvrije ‘tophypotheek’ of een levensverzekering. Deze hypotheekproducten raken uit de gratie. Huizenbezitters kiezen steeds vaker voor de veiligheid van een bankspaarhypotheek.

Een stukje geschiedenis

Aflossingsvrije tophypotheken en levensverzekeringen werden veel afgesloten in een tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden (2007). Huizen werden vanzelfsprekend meer waard, dus aflossen was niet nodig. Sterker nog, door een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen kon maximaal geprofiteerd worden van de hypotheekrenteaftrek. Beleggen met een levensverzekering kon daarbij een flinke winst opleveren.

Tijden veranderen

Een aantal crisissen later ziet de wereld er een stuk anders uit:

Tel hier de woekerpolis-affaire bij op. Verzekeraars hielden van de gestorte premie voor levensverzekeringen een groot deel in als kosten. Dit liep soms op tot tientallen procenten. De winst van veel levensverzekeringen viel hierdoor tegen. Geen wonder dus dat het imago van de levensverzekering een flinke deuk heeft opgelopen.

Voordelen van banksparen

De banken spelen in op de vraag naar veilige hypotheken. Met een bankspaarhypotheek wordt vermogen opgebouwd door te sparen op een geblokkeerde spaarrekening. Na de looptijd van de hypotheek kan met het gespaarde vermogen de hypotheek in één keer aflossen. Banksparen biedt verschillende voordelen.

  • Een gegarandeerde aflossing biedt zekerheid.
  • Gelijkblijvende maandlasten gedurende de looptijd.
  • Optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
  • Een ingebouwde rentedempende werking (de spaarrente stijgt of daalt mee met de hypotheekrente).

Nadelen van banksparen

Banksparen heeft ook een aantal nadelen. De hypotheekrente van de bankspaarhypotheek ligt vaak iets hoger. Banken passen een renteopslag toe waardoor de hypotheekrente gemiddeld 0,2% hoger is. De hypotheek en de spaarrekening moeten worden afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker. Met een bankspaarhypotheek zit je vast aan een bank. Overstappen naar een andere bank is moeilijk en brengt vaak hoge kosten met zich mee. Bij een verhuizing of het uitgaan van een relatie kan dit problemen opleveren. Het is daarom altijd verstandig om een onafhankelijke hypotheekadviseur om advies te vragen.

Kwaliteit verbetert

Hypotheekverstrekkers hebben de voorwaarden van de bankspaarhypotheek de afgelopen tijd verbeterd. Enkele nadelen van banksparen behoren inmiddels tot het verleden.

  • Consumenten zijn niet meer gebonden aan één overlijdensrisicoverzekering, waardoor kritisch gekeken kan worden naar de maandlasten.
  • Daarbij is de premie van de vermogensopbouw voor bankspaarhypotheken flexibeler geworden.
  • Banksparen is ook fiscaal aantrekkelijk omdat geen vermogensrendementsheffing wordt gerekend. 
  • Dit maakt een bankspaarhypotheek in veel gevallen een interessante keuze voor zowel starters als huizenbezitters.

Lees meer: De beste spaarhypotheek: prijs en kwaliteit.

Banksparen verovert de hypotheekmarkt

Banksparen verovert snel de hypotheekmarkt. De Nederlandse Bank (DNB) heeft berekend dat halverwege 2011 al 8,6 miljard euro gespaard is. Dit is een verdubbeling van het saldo van het jaar daarvoor. Starters op de woningmarkt kiezen steeds vaker voor een bankspaarhypotheek wanneer zijn hun eerste woning kopen. Ook steeds meer huizenbezitters die al een hypotheek hebben kiezen voor banksparen. Op het einde van de rentevastperiode laten zij hun huidige hypotheek oversluiten naar een bankspaarhypotheek.

 

Lees ook:

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.