Boeterente vaak belemmering bij oversluiten

Oversluiten kan uw hypotheekrente flink verlagen. De boeterente is vaak een reden om van deze besparing af te zien. Het is daarom tijd voor een andere kijk op de boeterente.

Lage hypotheekrente

Door de hypotheek over te sluiten kunnen ook huizenbezitters profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Bij oversluiten sluit u een nieuwe hypotheek af met een lagere hypotheekrente en daarmee lost u uw oude hypotheek in één keer af.

Gemiste inkomsten

Uw huidige geldverstrekker loopt hierdoor inkomsten mis. In de hypotheekakte heeft u namelijk afgesproken dat u een aantal jaren hypotheekrente gaat betalen. Met de boeterente wordt de geldverstrekker gecompenseerd voor deze gemiste inkomsten. Een vergoedingsrente is daarom een betere benaming.

Is oversluiten interessant voor u?In 10 minuten weet u of oversluiten voordelig is

Hoge boeterente

Wat de naam ook is, huizenbezitters schrikken vaak van de boeterente. Met name wanneer de rentevaste periode nog een aantal jaren duurt kan de boete hoog uitvallen. Daar staat tegenover dat huizenbezitters juist nu kunnen profiteren van de historisch lage hypotheekrente en een deel (10% tot 20%) boetevrij aflossen. Bereken eenvoudig uw boeterente.

Onderzoek en ervaring

Uit onderzoek en onze ervaring blijkt dat de boeterente huizenbezitters ervan weerhoudt de hypotheekrente te verlagen.

 • Uit onderzoek van panelwizard (in opdracht van SNS) blijkt dat voor 83% van de huizenbezitters die advies hebben ingewonnen over oversluiten, de kosten de reden is om dit uiteindelijk niet door te zetten.
 • Zelf merken we dit in onze dagelijkse adviespraktijk. Wanneer we de boeterente berekenen tijdens een oriënterend gesprek, valt het gesprek vaak even stil. Onze adviseurs helpen de klant verder te kijken dan de kosten zodat de besparing alsnog gerealiseerd kan worden.

Een rekenvoorbeeld

Via een rekenvoorbeeld kunnen we de besparing het beste duidelijk maken. We laten bijvoorbeeld zien dat met een renteverschil van 2.5% en een hypotheeksom van € 200.000,- de  boeterente van € 10.000,- binnen 2 jaar is terugverdiend. Bij een rentesvastperiode van 20 jaar bespaart u € 5000,- per jaar, 18 jaar lang.

Ook is niet bij iedereen bekend dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is en dat, wanneer hier ruimte voor is, dit bedrag kan worden meegenomen in de nieuwe hypotheek.

Boeterente onrechtvaardig?

Een boete lijkt onrechtvaardig en daarbij voelt het onlogisch om eerst kosten te maken om vervolgens te besparen. Aan de andere kant zouden huizenbezitters zonder de boeterente elk jaar van bank wisselen. De zekerheid van de rentevaste periode is dan onhoudbaar. Hoe eerlijk is de boeterente? (Doe mee met de discussie)

Een andere kijk

We adviseren daarom om vooral naar de besparing te kijken. Misschien moeten we het omdraaien en is de hoge hypotheekrente die u nu betaalt de boete. Het bedrag dat de geldverstrekker rekent voor het openbreken van de hypotheek, maakt het renteverschil alleen contant, waarna u gaat besparen.

Nieuwsgierig naar uw besparing? Vraag vrijblijvend een oversluitrapport aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Boeterente vaak belemmering bij oversluiten”

 1. Mijn boeterente zu ongeveer 900 euro zijn, geen probleem, maar mijn bank wil de rentevaste periode niet aanpassen zonder een adviseur en dat is dan wel echt veel duurder dan die boeterente. Het mag ook alleen maar een onafhankelijke adviseur zijn die bij de bank is aangesloten (wij van wc eend?) En ik wil helemaal geen advies, ik weet precies wat ik wil, gewoon bij mijn huidige hypotheek bank de rentvaste periode veranderen (dus niet over een jaar als die afloopt) en de boete gewoon betalen, dus de hypotheek hoeft niet opgehoogd te worden ofzo… maar volgens Florius kan dat alleen met een adviseur.

  Beantwoorden
 2. Ik zou mijn hypotheek met een rentevastperiode van 20 jaar nu willen aflossen, 2 jaar voor het aflopen van het contract. De huidige rente is 4,7 %, maar de bank gaat uit van een huidige rente van 2% en legt een boete op van 2,7% over de resterende hypotheekschuld. Het verschil lijkt me niet erg reëel. Gmac/Hyperinvest lijkt me hier het onderste uit de kan te willen halen

  Beantwoorden
  • Beste Roel,
   Execution Only is een wassen neus. Als je niet weg wil of kan, kun je wijzen naar de regels maar de bank verwijst gewoon naar hun eigen beleid en daar kun je het mee doen. AFM heeft nl geen sanctie hier op gezet en dus doen de banken gewoon lekker waar ze zelf zin in hebben.

   Beantwoorden
 3. Beste Roel,
  Ik snap niet hoe er over besparing gesproken kan worden. Naast de oude rente als boete, ga je ook de nieuwe rente betalen. Hiernaast nog kosten van over sluiten. In alle gevallen is het totaalbedrag dus hoger. Het enige werkelijke voordeel is dat je maandlasten per direct omlaag gaan, maar wel tegen een prijs.

  Beantwoorden
 4. Ik heb een lening van 10 jaar afgesloten om de boeterente te betalen. Krijg daarvoor 20 jaar zekerheid en lage kosten voor terug. Had geen adviseur nodig, gewoon bank mailtje gestuurd en offerte gekregen. Zelfs met de lening ben ik goedkoper uit, ook al gaat de aftrek flink naar beneden. Ben van 5.5% naar 2.8% gedaald. Zit bij delta Lloyd. Had al wat afgelost, wat ik eigenlijk voor de boete had moeten gebruiken. Niet ideal, maar so what.

  Beantwoorden
 5. Denk ook aan rente aanpassing. Dit bied ook de mogelijkheid om kosten te besparen. Wel zou je dan minimaal de boete rente in de resterende looptijd moeten kunnen terug ” verdienen”.

  Beantwoorden
 6. ik heb mijn hypotheek bij Florius in 2014 over gesloten bij ASR. Rente voordeel ca 2% boete rente ca 6000.
  door ondeskundigheid van de door mij gekozen adviseur
  duurde het erg lang voordat een en ander gerealiseerd kon worden. In 2015 aan Florius een berekening gevraagd van de reeds betaalde boete rente. Wat blijkt, dat over de toegestane boete vrije aflossingen ook boete rente betaald is waardoor ik per saldo ca 5000. teveel heb betaald.
  Op dit moment wacht ik nog steeds op een reactie van Florius (is dus ABN Amro)

  Beantwoorden
 7. Veel traditionele banken zoals Florius/ABN gaan niet mee in de concurrentie op de hypotheekmarkt en verliezen erg veel terrein aan nieuwe aanbieders zoals pensioenfondsen en andere instanties met veel kapitaaltoegang. Waarom zou een bank als ABN niet gewoon een hypotheekcontract openbreken met een nieuw voorstel tegen gunstigere rente en zonder boete zodat ze nog enig marktaandeel kunnen behouden?

  Beantwoorden
 8. Naast de boeterente moeten uiteraard ook de vaak verplichte advieskosten meegenomen worden (ABN AMRO) en dus doe ik dat niet omdat ik anders nog meer kwijt zou zijn.

  Beantwoorden
 9. Ik heb recentelijk ook mijn hypotheek overgesloten.
  Na alle plussen en minnen was het net interessant genoeg omdat je per direct de lage rente vastlegt, ipv wachten tot het einde van de normale rentevaste periode.

  Wel is het oversluiten echt alleen maar interessant voor een aflossingsvrije hypotheek. Voor alle andere vormen mijn inziens niet.

  Beantwoorden
 10. Mijn dochter heeft een hypotheek bij BLG van € 102.000,- 5,8% aflossingsvrij, 10 jaar vast en loopt nu 7 jaar. Zij heeft geinformeerd. De boeterente is € 7.616,- maar mag niet meegefinancieerd worden.Einde poging want de boete zelf bijleggen is een te grote aanslag op haar spaargeld.
  .

  Beantwoorden
 11. Hoe kan t dan dat ik mijn hypotheek wel bemiddelt heb zonder adviseur .Mag dat dan eigenlijk wel? Westland Utrecht heb ik

  Beantwoorden
 12. Heb al jaren een aflossingsvrije hypotheek bij een bepaalde bank.
  Wil graag oversluiten bij een andere bank.
  Kan ik daar dan ook in mijn situatie weer eenzelfde aflossingsvrije hypotheek sluiten? (Hoogte hypotheek lager dan 65% van de waarde woning.)

  Beantwoorden
 13. Mijn hypotheek is in drieeen opgedeeld nu wil ik het grootste deel met een lagere rente oversluiten
  Kan dit , ik ben 62 jaar en het is een aflossingsvrije hypotheek gedeelte
  Henk

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024