Block title
Block content
De aflossingsvrije hypotheek: wat is waarheid?
  Door: roel 13834 keer gelezen
Er is veel aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek. De adviezen gaan van ‘tikkende tijdbom’ tot ‘geen reden voor paniek’. Wat is waarheid?

Wat is waarheid bij de aflossingsvrije hypotheek?

Over de aflossingsvrije hypotheek is al veel gezegd en geschreven. Op nieuwssites, in consumentenprogramma's en het is zelfs onderwerp van een grootschalige voorlichtingscampagne ‘aflossingsblij’.

Wel of niet aflossen, is daarbij vaak de vraag. De adviezen gaan van ‘tikkende tijdbom’ tot ‘geen reden voor paniek’. Wat is waarheid bij de aflossingsvrije hypotheek?

Is uw hypotheek toekomstbestendig? Controleer uw aflossingsvrije hypotheek

Is uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?

Laten we voorop stellen dat bewustwording over de aflossingsvrije hypotheek goed en nodig is. Voor de ‘aflossingsblij-campagne’ wist bijvoorbeeld 1 op de vijf Nederlanders niet dat hun aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar moet worden afgelost. Juist dit kan een risico zijn als u in de woning wilt blijven wonen en de restschuld dus opnieuw moet financieren. 

Aflossingsvrije hypotheek een risico

Mogelijk kan na de looptijd niet de volledige hypotheeksom gefinancierd worden en/of kunnen de maandlasten van de nieuwe hypotheek hoger uitvallen. Na 30 jaar vervalt namelijk het recht op hypotheekrenteaftrek. Daarbij kan de bank u verplichten om de nieuwe hypotheek (deels) annuïtair af te lossen.

Als het verlengen van de hypotheek samenvalt met een lager inkomen (na pensioen) en u heeft niet gespaard of afgelost, dan mag u best een beetje ‘in paniek raken’. Uw aflossingsvrije hypotheek kan dan een risico zijn.

Geen reden voor paniek

Aan de andere kant; wie heeft gespaard of afgelost, of u bent nog in de leeftijd dat u hier nog mee kunt starten, dan is ‘tikkende tijdbom’ zwaar overdreven. Voor hen biedt de aflossingsvrije hypotheek juist flexibiliteit en een lage maandlast. Ook zijn er hypotheken die geen vaste einddatum hebben en dus ook niet opgeeist kunnen worden. Dit kunt u controleren in de hypotheekakte of even navragen aan de bank.

Al uw vermogen in ‘stenen’ stoppen is daarnaast onverstandig, omdat u ook spaargeld achter de hand moet houden. Dit raden we daarom zeker niet aan.

Uw aflossingsvrije hypotheek controleren

Advies over ‘wel of niet aflossen’ is lastig omdat dit samenhangt met uw persoonlijke situatie en toekomstplannen. Twijfelt u? Controleer dan hier of uw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Meer zekerheid inbouwen

Als een aanpassing nodig is kunt u een stappenplan maken om meer zekerheid in te bouwen. Hoe eerder u hiermee begint, hoe kleiner de impact op uw maandlast. U heeft grofweg 3 opties.

  1. Starten met aflossen. Dit is bij de meeste banken boetevrij tot 10% of 20% van de hypotheeksom en interessant bij de huidige lage spaarrente.
  2. Uw hypotheekvorm (deels) omzetten: dit is ook boetevrij en door structureel af te lossen vervalt mogelijk een renteopslag die banken rekenen bij aflossingsvrij.
  3. De volledige hypotheek oversluiten: u kunt dan de hypotheek helemaal opnieuw samenstellen, inclusief de laagste rente in de markt vastleggen. Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Het is sowieso goed om regelmatig te kijken of de hypotheken nog passend is, bijvoorbeeld of als de hypotheekrente is gedaald of uw WOZ-waarde is gestegen.

Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reacties

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
Gewoon bangmakerij. Allereerst: wie heeft deze vorm op de markt gebracht en waar was de overheid als het zo'n impact kan hebben? Als iemand 30 jaar een aflossingsvrije hypotheek heeft genoten ga ik er toch vanuit dat er een dikke overwaarde in de woning zit. Daarbij komt de de hypotheekrente aftrek over een aantal jaren niet meer bestaat. Zou het niet zo kunnen zijn dat de overheid de huizen in de nabije toekomst gaat belasten als vermogen (overwaarde) en dat als je met pensioen gaat de overheid zegt: ja sorry u heeft vermogen en komt niet in aanmerking voor een volledig AOW want de kas is leeg. Ik zou dan ook zeggen: raak niet in paniek en laat je niet bang maken door dit soort berichten over aflossingsvrije hypotheken.
Beste Gerard, overwaarde vergemakkelijkt inderdaad de financiering van de overgebleven restschuld. De nieuwe hypotheek wordt echter ook getoetst op het inkomen. Door een lager inkomen na pensioen of strengere hypotheeknormen kan mogelijk niet de volledige restschuld gefinancierd worden. Daarbij kan de bank eisen dat u de nieuwe hypotheek (deels) gaat aflossen, wat zorgt voor een hogere maandlast. De hypotheekrenteaftrek wordt inderdaad versneld afgebouwd en zal op termijn een minder grote impact hebben aan het einde van de looptijd. Met het artikel wil ik aangeven dat de aflossingsvrije hypotheek geen tikkende tijdbom is, maar ook niet altijd zonder risico. En dat genuanceerd en onderbouwd. Niet om u bang te maken, maar wel om u te bewegen te onderzoeken of uw hypotheek toekomstbestendig is. Met vriendelijk groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Niets aan de hand. Nu dure euro's en gezien de inflatie aan het eind van de looptijd terugbetalen met goedkope euro's. Na 30 jaar geen aftrek meer van de rente. Vooral voor ouderen meestal geen enkel probleem. Aftrek is ca. 20%. dus stelt nu veel voor. En de bangmakerij dat je aan het eind van de looptijd moet inlossen. Waarom moet???. Je kunt simpelweg meestal gewoon weer een nieuwe hypotheek afsluiten zolang je onderpand voldoende warde heeft en je inkomen volstaat. Nu dus dure Euro's en met goedkope Euro's terugbetalen gezien de inflatie na pakweg 20 jaar. Reken maar eens uit hoeveel je aflossingsboete en kosten zijn. Vaak is de conclusie dat je deze vaak aanzienlijke som na een tig tal jaren terugverdient. Als je nu oversluit met een vaste rentelooptijd van bijv. 20 jaar heb je wel 20 jaar lage lasten en erg belangrijk met al die vage planen van de regering 20 jaar rust en zekerheid. Aflossingsblij?? Zeker niet extra aflossen. Waarom zou je nog meer Euro's stoppen is steen terwijl m.n. ouderen juist graag de beschikking zouden hebben over wat meer euro's. Dit betoog geldt natuurlijk niet voor iedereen maar gaat wel op in veel gevallen. Vraag eens op wat de aflossingsboete zou zijn op dit moment. Tel daarbij een aantal kosten als bijv. de bemiddelaar, de notaris enz.enz. Zeker bij een lage hypotheek zul je zien dat je al deze kosten redelijk vaak snel terugverdien Gisteren nog voor een vriend uitgerekend. Kost hem in totaal ca. €. 9.500,00 aan boete en kosten. Heeft huidige hypotheek van 3,5 %. Na 8 jaar volledig terugverdient en daarna heerlijk nog 12 jaar geen omkijken meer naar en een heerlijk lage rente van bijv. 2,29%. Oh ja, financier de kosten mee zodat je niet nog meer euro's stopt in stenen. Let wel op dat je het bedrag dat je leent boven je huidige aflossingsvrije hypotheek op annuiteitenbasis leent en in 20 jaar aflost. Kun je dit niet of wil je dit niet.....sluit gewoon een nieuwe hypotheek af. Vaak zonder aftrek van rentelasten maar wat is die 20% nu?

Uw opmerking dat een aflossingsvrije hypotheek na dertig jaar terugbetaald dient te worden is niet juist.
Aftrekbaar voor de fiscus is ze inderdaad niet meer.
Ik heb zelf een hypotheek die na dertig jaar gewoon doorloopt als ik dat wil.
Met vriendelijke groet. Harry Paques.

Beste heer Paques, naar mijn weten heeft Rabobank, als enige bank in Nederland, geen 30 jarige looptijd voor de hypotheek. Bij andere banken loopt de hypotheek wel degelijk na 30 jaar af. Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u dan de keuze terugbetalen en/ of de restschuld opnieuw financieren. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

In 2002 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten met een looptijd van 75jaar , bij Florius. Inderdaad een hoge overwaarde en in 2032 geen renteaftrek meer. Dus er zijn wel meerdere banken die dit aanboden.

Beste heer of mevrouw Snip, goed om te horen dat dit wordt aangeboden en iets om rekening mee te houden als u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek sluit. Huizenbezitters met een bestaande aflossingsvrije hypotheek kunnen de (economische) looptijd van de hypotheek terugvinden in de hypotheekcontract of vraag het na bij uw bank. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

Harry.
Jouw opmerking klopt helemaal.
Ik heb ook zo'n hypotheek die niet na dertig jaar afloopt, maar pas stopt als mijn vrouw en ik deze wereld hebben verlaten.

Leuk ook, indien er kinderen zijn! Bij een restschuld mogen zij het oplossen.....

Een wat zeldzame situatie gelet op de overwaarde na 30 jaar en waarschijnlijk een maar deels aflossingsvrij deel. In mijn geval gaan de kinderen met minstens twee ton na ons eh verscheiden aan de wandel. Dat stuk aflossingsvrij houd ik er graag in ; de overheid weet mij anders vast straks te vinden vanwege opgebouwd vermogen ( in stenen) nu nog gaan aflossen loont zich nooit meer.